Cinsel terapi nedir? hangi durumlarda uygulanır?

Cinsel terapi nedir? hangi durumlarda uygulanır?

Cinsellik, insan yaşamının temel ihtiyaçlarından biridir. Kaliteli, keyifli, haz alınan bir cinsel yaşam için cinsel bilgilenme ve deneyim önemlidir. İdeal olarak cinsel eğitim çocukluk döneminde aile tarafından verilmeye başlanır. Ancak ülkemizde, cinsellik halen tabu! Bu nedenle de, cinsel sorunlar ülkemizde, batılı toplumlara göre daha fazla görülmektedir.

Cinsel yaşamı daha iyi anlamak ve sorunları kategorize etmek için Masters ve Johnson, 1966’da cinselliğin fizyolojisini dört basamaklı bir modelde tanımladı. Bu modele göre;

1.evre - İstek, heyecanlanma (Bu aşamada uyarılma başlar)

2.evre - Uyarılma (uyarılma yoğunlaşır)

3.evre – Orgazm

4.evre – Çözülme (bedensel değişimler normale döner)

İlk 3 evrede yaşanan aksaklıklar, cinsel işlev bozukluklarına neden olur. Klinikte en sık karşılaştığımız cinsel işlev bozuklukları:

Cinsel isteksizlik

Vajinismus

Erken boşalma (prematür ejekülasyon)

Sertleşme bozukluğu (erektil disfonksiyon)

Orgazm güçlüğü

Cinsel işlev bozukluklarında tedavi, bu alanda eğitim almış cinsel terapistler tarafından yapılır. Öncelikle başvuran kişilerin ayrıntılı cinsel yaşam öyküsü alınır. Belirlenen soruna dair organik bir neden olup olmadığı araştırılır. Var ise ilgili uzmanlık alanına yönlendirilir (kadın doğum, üroloji gibi).

Cinsel terapide, çiftlerin bir arada ve düzenli olarak görüşmelere katılması istenir. Böylelikle tedavi süreci olumlu etkilenir ve hızlanır. Sorun ne olursa olsun, cinsel bilgilenme yapmak ve cinsel mitler üzerine çalışmak önemlidir. Daha sonra çiftin yaşadığı cinsel işlev bozukluğu ile ilgili spesifik terapi teknikleri uygulanır.

Cinsel işlev bozukluklarında, cinsel terapi ile tedavi sonuçları oldukça yüz güldürücüdür. Tabi, doğru adreste olmak şartı ile..

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Evrim Ebru Yılmazer

Uzm. Dr. Evrim Ebru Yılmazer, Gaziantep Anadolu Lisesi’ni bitirerek lisans öncesi eğitimini tamamlamıştır. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2001 yılında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalın’da Psikiyatri ihtisasını tamamlayarak uzmanlığını almıştır. Uzmanlık tezini ‘Adet öncesi dönem ile intihar girişimi arasındaki ilişki’ üzerine yaptı. Tıp Fakültesi öğrencilik döneminde gönüllü grup ablası olarak katıldığı diyabetik çocuklar kampına, 2003-2005 yılları arasında gönüllü kamp psikiyatristi olarak katılmıştır. Diyabetik ergenler ile destekleyici gruplar düzenleyip, bireysel görüşmeler yaptı. Uzm. Dr. Evrim Ebru Yılmazer, 2007 yılında mecburi hizmetini yapmak üzere Tatvan Devlet Hastanesi’ne ...

Etiketler
Cinsel terapide neler yapılır
Uzm. Dr. Evrim Ebru Yılmazer
Uzm. Dr. Evrim Ebru Yılmazer
İzmir - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube