Çift - aile danışmanlığı nedir? hangi durumlarda başvurulmalıdır?

Çift - aile danışmanlığı nedir? hangi durumlarda başvurulmalıdır?

Çift danışmanlığında, çiftin yaşadığı ilişki sorunları ele alınmakta ve dile getirilen problemin iki kişi üzerindeki etkileri incelenmektedir. İlişkilerde zaman zaman çatışmalı dönemler yaşanabilmektedir. Çift danışmanlığının hedefi, çatışmaların sağlıklı bir şekilde çözüme kavuşmasına zemin hazırlamaktır. İlişkilerinde çıkmaza giren çiftler, bazen çift danışmanlığına başvurmayı düşünmezler. Çünkü terapistin yanlı olacağını, haklı ve haksız arayışı içinde olacağını düşünebilirler. Oysa ki çift danışmanlığında terapistin, başvuruda bulunan kişilere aynı mesafede durup ve herhangi bir taraf tutmadığı unutulmamalıdır.

Hangi durumlarda çift danışmanlığına başvurulmalıdır?

Evlenmeyi düşünüp bunun doğru bir karar olup olmadığına emin olunamayan durumlarda,

İlişkide çıkmaza girilip tek çözümün ayrılık olduğu düşünüldüğünde,

İki kişinin de farklı bir fikre sahip olup orta nokta bulunamadığında,

Aldatma durumu söz konusu olduğunda,

Çocuk sahibi olmaya ilişkin sorunlar yaşandığında,

Genel olarak çatışmalı, doyumu düşük bir ilişki yaşandığında çift danışmanlığına başvurulması uygun olacaktır.

Aile Danışmanlığı

Aile danışmanlığında, dile getirilen problemin genel olarak aile bütününe etkisi üzerinde durulur. Görüşmelerde, aile bireylerinin birbirleri arasındaki ilişkiler, olaylara yaklaşımları, iletişim biçimleri, ailenin yapısı gibi konular incelenmektedir. Aile danışmanlığında genel bakış açısı, ortaya çıkan probleme tüm aile bireylerinin katkısı olabileceği yönündedir. Bu nedenle görüşmeler anne-baba ve çocukları kapsayan bir grup çerçevesinde sürdürülür. Bazı durumlarda yakın akrabalar da bu sürece dahil edilebilir.

Çatışmaların sık olduğu, aile içinde sınır sorunlarının yaşandığı, aile içi iletişimde tıkanmaların olduğu ve aile içerisindeki problemlerin aile bireylerinin günlük yaşantısını olumsuz yönde etkilediği durumlarda, aile danışmanlığına başvurmakta fayda vardır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Baybars Veznedaroğlu

Prof. Dr. Baybars VEZNEDAROĞLU, İzmir’de doğmuştur. İlkokul öğrenimini İzmir Namık Kemal İlkokulu’nda, lise öğrenimini İzmir Bornova Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini de başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1995 yılında Psikiyatri Uzmanı olmuştur. Prof. Dr. Baybars VEZNEDAROĞLU, halen Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmasının yanısıra İzmir - Alsancak’ta bulunan özel muayenehanesinde bireysel danışmanlık, çift- aile danışmanlığı ve çocuk- ergen danışmanlığı konularında destekleyici görüşme ve psikoterapi hizmeti vermektedir. Ulusal ve uluslararası alanda pek çok bilimsel yayını ve ulusal ve uluslararası katılımlı kongre düzenleme ve bilim kurulu ...

Etiketler
Aldatma
Prof. Dr. Baybars Veznedaroğlu
Prof. Dr. Baybars Veznedaroğlu
İzmir - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube