C vitamininin gücü

C vitamininin gücü

Vitaminler sağlıklı yaşamın olmazsa olmazları arasındadır. C vitaminin de çeşitli sağlık problemlerinde koruyucu etkisi olduğuna dair çok sayıda araştırma vardır. Birçok memeli C vitaminini karaciğerde glikozun enzimatik konversiyonu ile sentezlerken, insanlarda fonksiyonel L-gulonolactone oxidase enzim eksikliği sebebiyle C vitamini ihtiyacını besinlerden karşılamalıdır.
C vitamininin güçlü bir antioksidan olma özelliği vardır ve vücutta vital fonksiyonların gerçekleşmesini sağlar.

Serbest radikal oluşumu ve vücudun kendini serbest radikallere karşı koruma yeteneğini kaybettiğinde oksidatif stres oluşur. Böylece inflamatuar hastalıklar, ateroskleroz, dejeneratif hastalıklar ve kanser gibi hastalıklara yatkınlık oluşabilir. Antioksidan vitamin olan C vitamini oksidatif hasara karşı koruyucu etki gösterir ve kronik hastalık riskini düşürücü rol oynar.

 C Vitamininin Faydaları

-Hücre hasarına karşı koruyucu etki gösterir
-Bağışıklık sistemini güçlendirir
-Vücutta demirin emilimine yardımcı olur
-Güçlü bir antioksidan olması sebebiyle serbest radikallerden vücudu korur
-C vitaminin sağlıklı bir cilt için de gerekli olan kollajen yapımında görevlidir
-Kansere karşı koruyucudur
 
 C vitaminin bağışıklık sistemini güçlendirmede ve soğuk algınlığının önlenmesi ve tedavisinde görevi olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Bunun dışında psikolojik ve fizyolojik stres durumlarında üriner sistemden C vitamini atılımı artar. Dolayısıyla böyle durumlarda vücudun C vitamini ihtiyacında artış meydana gelir.
Sigara ve hava kirliliği gibi faktörler de C vitaminine olan gereksinimi arttırır.

C VİTAMİNİ KULLANIMIN FAYDALI OLDUĞU HASTALIKLAR

-Enfeksiyonlar
-Astım
-Kanser
-İnfertilite
-Hipertansiyon
-Katarakt
-Ateroskleroz
-Soğuk Algınlığı
-Egzema
-Hepatit
-Diş Eti İltihabı

C VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ

-Yara iyileşmesinde gecikme
-Kuru ve esnekliğini kaybetmiş cilt
-Diş eti kanaması
-Zayıf bağışıklık sistemi

Besin öğelerini supplement olarak tüketmektense gerçek besinlerden bunu karşılamaya çalışın. Bazı hastalıklar ve kronik stres gibi durumlarda C vitaminini supplement olarak kullanmanız gerekebilir. Bunun için bir uzmandan danışmanız faydalı olacaktır. Sebzelerdeki vitaminlerden maksimum düzeyde fayda sağlamak için çiğ tüketmeye özen gösterin. Kuşburnu, limon, domates, yeşil ve kırmızı biber, brokoli, karnabahar ve çilek C vitamini açısından zengindir.
 
Diyetisyen Tuğba Cici

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tuğba Cici

Dyt. Tuğba CİCİ, lisans öncesi öğrenimini Neuenmarkt-Wirsberg Grund und Hauptschule'de (Almanya), Markgraf Georg Friedrich Gymnasium'de (Almanya) ve Hamdi Bozbağ Anadolu Lisesi'nde tamamlamştır. Ardından İstanbul Bilim Üniversitesi Beslennme ve Diyetetik başlamış olduğu lisans eğitimini 2014 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra başlamış olduğu Acıbadem Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik yüksek lisans eğitimine hala devam etmektedir. Mesleki çalışmalarına Vital Fulya Plaza'da bulunan özel merkezinde devam eden Dyt. Tuğba CİCİ, üniversite eğitimi süresince ve sonrasında pek çok mesleki kongre, eğitim ve seminere katılmıştır. Ayrıca kendisi iyi derecede Almanca, İspanyolca ve İngilizce bilmektedir. Dyt. Tuğba CİCİ'nin katılmış olduğu eğitim, konferans ve seminerlerden bazıları şöyledir; ...

Etiketler
Sağlıklı
Dyt. Tuğba Cici
Dyt. Tuğba Cici
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube