Burun ucu estetiği

Burun ucu estetiği

“Burun Ucu Estetiği” aslında Rinoplasti’nin bir kısmını oluşturur. Ancak bazı durumlar vardır ki burunun genel yapısı normal olup sadece burun ucu rahatsız edicidir. Böyle hallerde bu kısmi girişimi yapmak yeterli olmaktadır.

“Burun Ucu Estetiği”nde burnun oluşumuna katılan kemiksel yapılara müdahale edilmez, yalnız yumuşak dokular ve kıkırdaklar işlem görür. Bu sebeple atel daha kısa süreli kullanılır ve iyileşme dönemi daha kısa sürer. Bu girişimler lokal anestezi veya sedoanaljezi altında yapılabilir. Yine de lokal anestezi amaçlı enjeksiyonlar ağrılı olduğundan, ben kısa süreli anestezi tercih edin ederim.

“Burun Ucu Estetiği” için çok farklı teknik mevcuttur. Bunlardan hangi veya hangilerinin kullanılacağı istenen etkiye ve mevcut duruma göre değişir.

Burun ucunun kaldırılması: İnsan ömrü boyunca burun ucunun ortalama 1,7 cm aşağı çöktüğü hesaplanmıştır. Burun ucu düşüklüğü zaten var olabileceği gibi, yaşlanmaya bağlı veya bir ameliyat sonrası da gelişebilir.

Burun ucunun inceltilmesi: Burun ucu kimi şahıslarda oldukça geniştir. Bazı durumlarda burun kanatlarını oluşturan kıkırdaklar ayrıdır ve burun ucunda bir oluk vardır.

Burun ucunun indirilmesi: Doğumsal olarak veya bazı başarısız ameliyatlardan sonra burun ucu istenenden fazla kalkmış olabilir (Miss Piggy burnu). Bu amaçla septumdan nadiren de kulaktan kıkırdak almak gerekebilir.

Burun kanatlarının – deliklerinin daraltılması: burun delikleri çok geniş ise sebep, burun kanatlarının büyük olmasıdır. Bu durumda kanatların kenarı alınarak burun kanatları ve dolayısıyla burun delikleri küçültülür.

Burun kanatlarının simetrik hale getirilmesi: Özellikle deviye burunlarda, burun kanatları asimetriktir ancak bazen kanatların asimetrisi tek başına da bulunabilir.

Burun sütununun (kolumella) daraltılması: Burun delikleri arasındaki burun sütunu çok geniş ise daraltılabilir.

Burun sütununun (kolumella) uzatılması: Özellikle yarık dudak ameliyatlarından sonra gelişen bu durum bazı ameliyatların sonucu da olabilir.

Burun sütununun (kolumella) indirilmesi: “Hidden (saklanmış) Columella” olarak adlandırılan şekil bozukluğu genellikle doğumsaldır. Şahsın profil görünümünde, normalde burun kanadının arkasında görünmesi gereken burun sütunun görünmez, yani burun kanadının arkasına saklanmıştır.Önden bakıldığında da sütun ile kanatların alt hizası aynı seviyede veya sütun daha yukarıdadır.

Ameliyattan sonra, kemik kesisi yapılmamış olsa da, cilt ile kıkırdak arasında sıvı toplanmasını ve uzun süreli ödemi engellemek amacıyla birkaç günlük atel kullanılır. Eğer burun ucu çok geniş veya cildi çok kalın ise biraz sabır göstermeniz gerekecektir. Burun ucu cildinin, düzeltilmiş burun ucu iskeletine uyum sağlaması, yani “çekmesi”, birkaç aylık bir süre gerektirecektir. Ortalama bir hafta sonra sosyal aktivitelerinize rahatça dönebilirsiniz. Alkol ve sigaraya ilk bir kaç günlüğüne ara verseniz iyi olur. Direkt güneş ışığına maruz kalmak, spor ve diğer yorucu etkinlikler için 3 – 4 hafta beklemelisiniz.

Burun ucu cerrahisi, estetik cerrahinin en uzmanlık isteyen alanlarından biridir. Burada yapılan en ufak bir hata ve özellikle simetri hataları, sonrada düzeltilmesi zor sorunlar doğurur. Buraya yönelik girişimler, konsantrasyon, hassaslık ve milimetrik bir çalışma gerektirir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Oygar Aytekin

Op. Dr. Oygar AYTEKİN, 1974 yılında Almanya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Bursa'da bitirdikten sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Henüz tıp fakültesi öğrencisi iken çok sayıda estetik burun ameliyatına müdahil olmuş olan Dr. AYTEKİN, ihtisasını da Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği'nde yapmış ve Plastik, Rekonstrüktif ve EstetikCerrahi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 2004-2008 yılları arasında Viyana'da, maksillofasiyal rekonstrüktif ve estetik cerrahi alanında hizmet veren özel bir kurumda çalışmalar yapmış olan Op. Dr. Oygar AYTEKİN, mesleki çalışmalarını Suadiye'de bulunan özel muayenehanesinde sürdürmektedir. Ayrıca, 2005 yılından beri, Avrupa'da sadece Viyana'da verilen "taze kadavra kafaları ...

Etiketler
Estetik
Op. Dr. Oygar Aytekin
Op. Dr. Oygar Aytekin
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube