Burun kemiğindeki tehlike

Burun kemiğindeki tehlike

Doktor bey, burnum güzel oldu ama eskisi kadar iyi nefes alamıyorum. -Normal tabi, büyük burun büyük nefes alır!
Bu konuşma nadir değildir. Burun, kıkırdak ve kemiklerden oluşan bir piramittir ve bu piramit küçültülünce hava yolu bir miktar daralır. Nefesi azaltan en önemli aşama, kemik çatının daraltılmasıdır. Çünkü kemik, burnun yan duvarlarını oluşturur. Kemeri alınan bir burun, karşıdan bakınca geniş görünür. Bu nedenle kemikler tabandan kesilerek yada kırılarak içeriye doğru kapatılırlar. Bu işlem havayolunu daraltmaktadır.

Bazı burunlarda kemik daha kısadır ve ostetomi ile daraltsanız dahi nefes bozulmaz çünkü kemik yukarıda biter ve burun yan duvarını etkilemediği için nefes bozulmaz. Kısa burun kemiği, sarı ırkta daha fazladır. Ülkemizde ne yazık ki burunlar daha kemikli ve burun kemiklerinin alt kenarı burun deliklerine kadar uzanıyor. Uzun kemikli bir burunda, kemik dış bükeyse problem daha da büyüyor. Çünkü dışbükey kemiğin sırt bölümü dışardan burun tabanını geniş gösterirken, kenar kısmı hava yolunu olumsuz etkilemektedir. Bu hastalarda klasik rinoplasti yapılırsa hava yolu ciddi şekilde daralacaktır. Büyük ve dış bükey kemiğim olup, olmadığını nasıl anlarım? Gözünüzün iç kenarlarına işaret parmaklarınızın uçları ile dokununun. Burun kemiğinizin tabanını hissedin. Parmaklarınızla kemiğinizi takip ederek aşağıya kadar muayene edin. Kemikleriniz burun ortasında bitmeyip, kanatlara kadar ilerliyorsa burnunuzun kemiği uzun demektir. Burun kemiğiniz dış bükeyse, parmağınızla burun kemiğinizin sırtını hissedebilirsiniz. İkinci muyenede parmaklarınızı burun deliğiniz sokarak yapacaksınız.

Parmaklarınızı burun deliğinize, tırnağınızın başladığı yere kadar sokun ve burun yan duvarınızı hissedin. Parmak ucunuzda burun kemiğinizin alt kenarını hissedeceksiniz. Burun kemiğinizi, burun içerine doğru kıvrılmış gibi hissediyorsanız, kemikleriniz dış bükey olabilir. Bu kemik yapısı en net olarak, burnun ışıkla yada endoskopi ile muayenesinde anlaşılır. Çözüm nedir? Uzun ve dış bükey kemikli burunlarda burun estetiği yapılırken, kemikleri basitçe kırıp çatıyı kapatmak ve içeriye daraltmak nefes problemi yaratabilir. Çözüm, kemiklerin şekillendirilmesidir. Kemiğin dışbükey sırtı törpülenerek inceltilir ve böylece kemikler içeriye daraltılmadan burun tabanı inceltilmiş olur.

Tabanda törpülenen kemik, kemik kırma işleminde olduğu gibi çatıyı rahatlıkla kapatmaktadır. Burun estetiği sonrası daha az nefes alanlar kişilerde tedavi nasıl olur? İçeriye daraltılmış uzun dış bükey kemikler tabanda inceltilir. Bu işlem, kemik tabanda bir kesik hattı oluşturur. İçeriye çökmüş kemik, kesik hattı üzerinde kaydırılarak hava yolu açılır. “kemik törpüleme ve dışarıya açma” tedavisi önümüzdeki yıllarda daha sık yapılacak gibi görünüyor.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Barış Çakır

Etiketler
Hatalı burun ameliyatı sonrası
Op. Dr. Barış Çakır
Op. Dr. Barış Çakır
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube