Rinoplasti

Rinoplasti

Burun yüzümüzün tam ortasında bulunan ve ilk göze çarpan yüz yapımızdır. Tüm dünyada en çok yapılan estetik ameliyatlar arasında gelir. Burun yüzün her noktası ile uyumlu olmalıdır. Her yüze uygun burun vardır. Eskiden hep aynı kalemden çıkma birbirinin aynısı burun operasyonları  yapılırdı. Ancak son zamanlarda çoğu plastik cerrah ve hastalarımız doğal burnu tercih etmektedir. Hastalarımız bize başvurmadan önce bu konuyu araştırıp hatta değişik sitelerden operasyonu izleyip bize gelmektedir. Teknik ayrıntılar  konusunda doktorun bilmesi gereken ve hastanın kafasını karıştıracak konulara da eğilmektedirler. Ben bunun doğru olduğu düşünmemekteyim. Bunlar daha çok hastanın kafasını karıştırır ve strese sokar.

Ameliyat planlanırken hasta ile oturup ne istediğini çok iyi anlamak gerekir. Hasta doktor iletişimi çok  önemlidir. Tabi ki birde yapılabilecekler vardır. Hastalarımızın imkansız beklentileri olabilir onlara çok iyi anlatmamız gerekir. Yıllardır bu işi yapmama ve çok sayıda burun ameliyatı yapmama rağmen her hastaya ayrı burun yaparım. Çünkü her yüz farklıdır. Burun ameliyatını planlarken hastanın isteklerini anladıktan sonra bilgisayarda ölçümler yaparak oranları hesaplarım ve uygun burun şeklini belirlerim.

Hastanın eğer nefes alma problemi de varsa estetik müdahale sırasında o problemi de çözebiliriz.

Burun cerrahisinde genelde 2 tip yaklaşım vardır. Kapalı teknik ve açık teknik. Ben genelde açık tekniği tercih etmekteyim. Çünkü bu teknik ile operasyon sırasında buruna daha çok hakim olunmakta. Uygun vakalarda kapalı tekniği de kullanmaktayım.

Ameliyatı genel anastezi altında ameliyathane şartlarında yapmaktayım. Ameliyat ortalama 1-1.5 saat sürmekte. Eğer hastada nefes alma problemi yoksa ve yalnızca estetik burun operasyonu yapıyor isem tampon kullanmamaktayım. Ancak nefes almaya da müdahale edecek isem tampon kullanmaktayım. Tamponlar ya kendiliğinden burun içinde eriyen tampon veya silikon içinde deliği olan ve hastanın nefes alabildiği tamponlar kullanmaktayım. 2-3 gün sonra tamponu almaktayım. Tampon çekilme eskiden hastaların korkulu rüyası idi. Hatta hasta ‘Hocam ameliyatta bu kadar ağrım olmadı’ derdi. Ancak son gelişmeler ile bu problem ortadan kalkmış ve anlattığım bu yeni tamponlar gelişmiştir. Artık ‘Ne yani çıktımı tampon şimdi,’ demektedir hastalarımız. Ameliyat sonrası kemik müdahalesi yaparsam 7 gün plastik burun ateli koymaktayım.

Bu operasyon sırasında iz kalmamaktadır. Aslında burnun hemen alt kısmından kesi yapılmaktadır. Ancak 6 ay içinde iz kaybolmaktadır. Hatta biz bile nerden kesmiştik acaba diye bakmaktayız. Eğer kemik kırılması olursa 5-10 gün göz etrafında morluk olmaktadır. Hastaların en çok korktuğu şeylerden olan ağrı ameliyat sırasındaki özel teknikler ve ameliyat sonrası bakım ile yok denecek kadar az olmaktadır.

Sonuçta her yüze ayrı burun ve doğal burun yapılması gerektiğini savunmaktayım.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Bülent Tekerekoğlu

Etiketler
Burun estetiği ameliyatı
Dr. Öğr. Üyesi Bülent Tekerekoğlu
Dr. Öğr. Üyesi Bülent Tekerekoğlu
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube