Burun estetiğinde altın oran nedir ve önemi nelerdir?

Burun estetiğinde altın oran nedir ve önemi nelerdir?

-Altın oranın insanlık, bilim ve sanat tarihinde oynadığı inanılmaz rolleri vardır.

-İrrasyonel bir sayıdır ve ondalık sistemde yazılışı; 1.618

-Eski Mısırlılar ve Yunanlılar tarafından bulunmuş, mimaride ve sanatta kullanılmıştır.
-Rönesans sanatçılarından Leonardo da Vinci tablolarında ve heykellerinde denge, oran, estetik ve güzelliği elde etmek için bu oranı sıklıkla kullanmışdır. En meşhur eserlerinden Mona Lisa portresi de altın orana göre tasarlanmıştır. Mimar sinan da eserlerinde bu oranı kullanmıştır.

-Estetik cerrahide simetri, oran ve denge önemlidir. Altın oran tasarımı ve analizi ise daha üst bir kavramdır.

-Tabiattaki canlıların uzuvların oranı dahi bu orana uyumludur.

-Altın orana uyumlu ve uygun ölçülerdeki objelerin ve canlıların daha estetik görsel olduğu ve güzel göründüğü savunulur.

-Günümüz araştırmacıları bu orana göre uyumlu olan insan yüzlerinin olmayan yüzlere göre daha çekici olduğunu belirtirler. Simetri de estetik görsellikte çok önemlidir, nedeni ise doğumsal veya sonradan edinilmiş bir kusurun olmamasını gösterir.

-Burun uzunluğu yüz yüksekliğinin 1/3 orta kısmına eşit olmalı,
-Burun genişliği ile ağız genişliği arasındaki oran, burnun uzunluğu ile projeksiyonu arasındaki oran, yüzünün oturduğu diktörtgenin kenarlarının birbirine oranı altın oran değerlerinde olmalıdır. Bu durumda, burnun, yüze ve başa göre uyumu, dengesi ve estetik görsel görüntüye en yüksek seviyede ulaşması sağlanır.

Op Dr. Güncel Öztürk
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Güncel Öztürk

Op. Dr. Güncel ÖZTÜRK, 1979 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 2003 yılında tamamlayarak tıp doktoru ünvanını almıştır. Aynı tarihte Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) tercihini plastik sanatlara yakın olan plastik cerrahi bölümünden yana yapmış ve sınavda dereceye girip, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi bölümünü kazanmıştır. Uzmanlık eğitimi esnasında, 6 yıl olan eğitim sürecinin bir bölümünü 2006 yılında Yale University, New Haven Hospital Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı, Connecticut-ABD’ de John A. Persing, MD, FACS baş denetimi altında burun ve yüz estetiği üzerine eğitim almıştır. 2007 yılında University of Miami, Jackson Memorial Hospital Estetik, Plastik v ...

Etiketler
Burun estetiğinde oranlar nasıl hesaplanır
Op. Dr. Güncel Öztürk
Op. Dr. Güncel Öztürk
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube