Burun estetiği (rhinoplasti) ve ameliyat yöntemleri

Burun estetiği (rhinoplasti) ve ameliyat yöntemleri

Yüz hatlarını belirleyen önemli faktörlerden biri de burun şeklidir. Yüzün mizacı ve dinamik görünümünde burun şekli önemli bir faktördür. Rhinoplasti, ençok uygulanan estetik operasyonlardan biridir. Hastalar genelde karekteristik burun özellikleri( burun kemeri, burun ucunda ayrıklık yada burunda eğrilik gibi) yada kazanılmış travma sonrası şekil bozuklukları şikayeti ile başvurur. Bu operasyon için uygun bir hasta olup olmadığınız, yapılan görüşme, ayrıntılı fizik muayene ve analizler sonucunda belirlenir. Solunum fonksiyon bozuklukları da Rhinoplasti ile eşzamanlı olarak düzeltilebilir. Estetik Burun Operasyonu için ideal yaş, yüz kemik gelişiminin tamamlandığı dönem olan 17 ve sonrası yaştır. Hastanın beklentisi gerçekçi olmalı ve beklentilerini cerrahı ile paylaşmalıdır.

 Burun estetiğinde, açık teknik ve kapalı teknik olarak iki tür cerrahi yöntem uygulanmaktadır. Uygulanacak yönteme hastanın ayrıntılı olarak değerlendirilmesi ve müdahale edilecek alanlara göre karar verilir. Operasyon Genel Anestezi altında uygulanır ve operasyon süresi 2-2.5 saattir. Burun estetiğinde, kemik, kıkırdak ve cilt bütünlüğü korunarak sorunlu alanlara müdahale edilerek, yüz yapısına uygun bir sonuç hedeflenmektedir.

 Ameliyat sonrasında, burnunuzun üstünde bir atel ve burun pasajlarında tampon bulunmaktadır. Operasyon sonrası oluşabilecek ağrı, orta düzey ağrı kesicilerle kontrol edilebilmektedir.
 Operasyon sonrasındaki süreçte, tamponlar 3. gün, alçı-atel ise ortalama 7. günde alınmaktadır. Sonraki 10 günde burun sırtında bantlar bulunmaktadır. Operasyon sonrasında burnun son halini alması yaklaşık 6 ay sürer. Operasyon sonrasında ilk 2 ay gözlük kullanılmamalıdır.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Alpaslan Topçu

Etiketler
Burun
Op. Dr. Alpaslan Topçu
Op. Dr. Alpaslan Topçu
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube