Yaz döneminde estetik ameliyat yapılabilir mi?

Yaz döneminde estetik ameliyat yapılabilir mi?

“Yaz döneminde estetik ameliyatın sakıncaları var mı? Estetik operasyon için en uygun mevsim sonbahar – kış diye duydum. “ vb. söylemlerle sıklıkla karşılaşıyoruz. Halk arasında yaz aylarında estetik ameliyat olmanın sakıncaları olduğuna dair yanlış bir algı var ne yazık ki. Yazın estetik ameliyat yapılamaz söylemi tam bir şehir efsanesidir. Cerrahi ve tıbbi açıdan sıcak havada ameliyat olmanın hiçbir sakıncası yoktur.

Konuyu biraz daha açacak olursak; havaların nemli-kuru ve / veya sıcak-soğuk olmasının, estetik ameliyat olma konusunda olumlu veya olumsuz bir etkisi bulunmaz. Günümüzde özel yalıtım ve soğutma sistemleri ile ameliyathane koşulları istenilen derecede ayarlanabiliyor. Bu sayede yazın ameliyathane koşulları açısından operasyon gerçekleştirilmesine engel bir durum olmuyor. Yaz kış her türlü estetik ameliyat yapılabilir.

Ameliyat olan kişilerin yazın ve kışın dikkat etmesi gereken hususlar konusunda çok fazla bir farklılık yok. Belki bazı ameliyatlarda ameliyat sonrası hastanın kendisini belirli bir süre koruması; bununla ilgili bazı tedbirler alması gerekebilir. Her ameliyat sonrası değil ancak bazı operasyonlar sonrasında (burun estetiği, yüz estetiği gibi) bölgede ödem ve kısmi morluklar oluşabiliyor. Morluklar olduğu süre içerisinde bölgeyi güneşten korumak oldukça önemli. Çünkü güneşten korunmaz ise morluklar kalıcı olarak esmerleşebiliyor. Bu nedenle bu ameliyatlardan sonra 6 aylık genel iyileşme sürecinde koruma faktörü yüksek güneş kremi kullanımı ihmal edilmemelidir.

Vücut sıcaklığı normal şartlarda 36 - 37 derecedir. Yine normal şartlarda vücut sıcaklığı yaz ve kış aylarında hiçbir şekilde değişmez. Yani vücudun sıcaklığı yazın artarken, kışın düşüyor diye bir şey yok. O halde yaranın iyileşmesi kışın daha iyi olur gibi bir kural da yok. Diğer bir yandan bazı ameliyatlardan (liposuction, lazer liposuction, meme estetiği gibi) sonra korse kullanılması gerekliliği söz konusu; kişiler için yaz döneminde korse kullanımı konfor açısından bazen sıkıntı verebiliyor. İlerleyen cerrahi teknikler ile yıllar öncesine göre ameliyatların iyileşme süresi kısaldı. Ameliyatlar sonrasında hastaların 2-3 haftalık korse veya özel korse sutyen kullanmaları yetiyor. Bu süreçten sonra hastalar rahatlıkla tatile gidebilir, denize girebilirler. Fakat tatil sürecinde yine güneşten korunma konusundaki hassasiyete dikkat edilmelidir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mesut Özcan

Prof. Dr. Mesut ÖZCAN, 1945 yılında doğmuştur. 1963 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimine 1969 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1969-1971 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapmış ve Genel Cerrahisi Uzmanı olmuştur.  1974 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde akademik karyerine başlamış olan Prof. Dr. Mesut ÖZCAN, 1976-1977 yılları arasında İsveç Uppsala Üniversitesi'nde Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi alanında eğitim almıştır. 1981 yılında Doçent, 1988 yılında Profesörlük kadrosuna atanmıştır. 1987-2006 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmıştır. 1993 - 1999 yılları arasında aynı anabilim dalı bünyesi ...

Etiketler
Estetik cerrahi
Prof. Dr. Mesut Özcan
Prof. Dr. Mesut Özcan
Bursa - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube