Boyun fıtığı olanlar için 10 öneri

Boyun fıtığı olanlar için 10 öneri

1. Travma

Genelde boyun fıtığı gelişiminde boyuna alınan darbeler, trafik kazaları, düşmeler önemli rol oynarlar. Böylesine bir öyküde boyun için de inceleme ve tetkik istemekle isabetli davranırsınız.

2. Kürek kemiği kenarında ağrı

Hastalığın başlangıcında kürek kemiğinin iç kenarına vuran bıçak saplanırcasına bir ağrı olur. Bu dönemde uygun tedbirler alınırsa fıtık ilerlemez.

3. Kola vuran ağrı

İlerlemiş boyun fıtığı olgularında ortaya çıkar ve önem arzeder. Yine çoğunluğu uygun tıbbi ya da fizik tedavi yöntemleri ile geçer. Bu aşamada kola giden sinir omurilik çıkışındaki kanalda sıkışmıştır. Yakalık kullanma bu evrede yarar sağlayabilir ancak 3 haftayı geçirmemek önerilir. Boyun hareketleri bu dönmede sınırlanmalıdır. Ancak kol ve eller çalıştırılabilir. Bu aşamada ağrıya dayanılabiliniyorsa ameliyat gerekmeyebilir.

4. Kol ya da parmaklarda kuvvetsizlik, uyuşma

Kola ya da parmaklara giden sinirlerin omurilik seviyesinde ya da çıkışlarındaki süregelen  baskılardan ortaya çıkar ve ameliyat gerektirebilir. Bu aşamada genellikle ağrı ikinci plandadır hatta tamamen kalkmış bile olabilir; hasta ve cerrah tedaviyi yönlendirmede birlikte karar vermelidir.

5. Baş dönmesi

“Boyun fıtığı baş dönmesi yapar” eski bir görüştür. Boyun omurları arasından özel kemik kanallardan bir çift önemli beyin damarı geçer. Bunların etkilenmesi baş dönmesine neden olabilir ancak boyun fıtığının tek başına baş dönmesi yapması artık kabul edilen bir durum değildir.

6. Kortizon uygulanması, vidalama ameliyatları

Kortizon ameliyat aşamasına gelmiş boyun fıtığını geçici bir çözüm olarak tedavi edebilir. Buradaki tedavinin uzman ve deneyimli olanlara bırakılması önerilir. Yerinde ve yetkin deneyimli uzmanlarca stabil olmayan olgular için uygulanan titanyum vidaları ile stabil hale getirme işleminin  sakıncası yoktur. Bunlar vücutta bir reaksiyona neden olmaz.

7. Ameliyat şekli

Genelde boyun fıtığı ameliyatları iki yöntemle yapılır. Biri boyundan yani ön taraftan; diğeri ise enseden yani arka taraftan. Bunun seçiminin deneyimli ve yetkin olan beyin ve sinir cerrahi uzmanına bırakmanız önerilir.

8.Filminizde boyun fıtığı var”

Oldukça sık gördüğümüz bir durumdur. Boyun fıtığı bulgusu ya da yakınması olmadığı halde (örneğin baş dönmesi nedeni araştırılırken) bir boyun MR tetkiki çekilmiş ve “sizde boyun fıtığı var ameliyat olmanız gerekir” denebilir. Unutulmamalıdır ki biz filmi değil hastayı ameliyat ederiz. Hiçbir boyun fıtığı yakınması olmadığı halde tetkiklerinde ameliyatlık derecede boyun fıtığı bulguları olan kişi sayısı hiç de az değildir. Bu durumda yetkin ve deneyimli bir beyin ve sinir cerrahına görünmeniz önerilir.

9. Bilgisayar, cep telefonları, tabletler ve spor

Günümüzün vazgeçilmez alışkanlığı olan cep telefonları ve tabletler kullanımları sırasında çok ilginç olarak boyun fıtığına benzer belirti ve bulgu verebilirler. Bu nedenle aşırı kullanımlarından sakınmanız, arada mola vererek ayrılmak suretiyle boyun kaslarını rahatlatmanız önerilir. “Spor sağlığa zaralıdır” diye bir deyiş vardır. Gerçekten bilinçsiz yapılan spor bedene zarar verebilir. Yaptığınız sporda boyun omurlarının hareketinin en azda tutan tiplerini seçiniz. Kol ve bacakların hareketi yararlıdır. Bu nedenle biz yüzmeyi öneririz. Aşırı boyun hareketine neden olan sporları yapmayınız. Halter kaldırma işlemini yatarak yapınız.

10. Kalp seviyesinin üzerinde zorlama ağırlık kaldırma veya indirme

Boyun fıtığının ilerlemesine neden olan biçimsiz hareketlerin başında kalp seviyesinin üzerinde ağır bir şey kaldırma ya da indirme gelir. Bunlara örnek olarak perde asma, indirme, çamaşır asma ya da indirme, yüklükten bir şey indirme ya da kaldırma  v.b. verilebilir. Bunlardan sakınmak mutlaka gerekirse merdiven ya da yükselti ile aradaki mesafeyi kısaltmak önerilir. .

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Nezih Oktar

Prof. Dr. Nezih OKTAR, 1953 yılında İzmir'de doğmuştur. 1968 yılında İzmir Koleji’nden, 1971 yılında Ankara Fen Lisesi'nden mezun olmuştur. Ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1977 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve 1983 yılında Nöroşirurji Uzmanı olmuştur. 1985-1998 yılları arasında Kütahya SSK Hastanesi'nde mecburi hizmetini, 1983-1985 yılları arasında İzmir 800yt KKK Askeri Hastanesi Beyin Cerrahi Servisi'nde askerlik görevini yerine getirmiş olan Prof. Dr. Nezih OKTAR, 1988 yılında Doçentlik, 1997 yılında Profesörlük kadrosuna atanmıştır. 1983 yılından beri Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı'nda Öğretim Üyesi olarak görev yapmış olan  Prof. Dr. Nezih OKTAR, 2015 yılında buradaki görevinden emekli olmuştur.  Prof. ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
linkedin
facebook
instagram
Prof. Dr. Nezih Oktar
Prof. Dr. Nezih Oktar
İzmir - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube