Botox nedir, kimlere uygulanır ?

Botox nedir, kimlere uygulanır ?

Botoks ( orijinal adı ile botox, tıp bilimindeki adı ile Botulinum Toksin Tip A) özel bir bakteriden elde edilen bir protein olma özelliğini taşıyan bir nörotoksindir. 30 yıldan fazla bir süredir kullanılmakta olan bu ürün, yaklaşık 80 ülkede kullanılmakta ve ülkemizde son 10 yıl içerisinde kullanımı oldukça artmış bir ürün olma özelliği göstermektedir. Cildimizde yer alan orta ve yüksek seviyedeki kırışıklıkların cerrahi bir müdahale olmadan giderilmesine yardımcı olan kozmetik bir üründür.

Yüzümüzdeki kaslar, mimik hareketlerimiz ile sürekli olarak kasılmaktadırlar. Bu kasılmalarla birlikte yüzümüzde kırışıklıklar oluşur. Zamanın etkileri ile birlikte hücrelerin kendilerini yenilemesi azalır, kollajen ve elastin liflerin üretilmesi yavaşlar. Botoks, yüzümüzdeki kasların kasılmalarını geçici olarak durduran ve uygulandığı bölgedeki kasların gevşemesini sağlayan bir yapıya sahiptir. Uygulama bölgesindeki yüz kaslarının kasılması geçici olarak bloke edildiği için cilt yüzeyi daha pürüzsüz ve daha gergin bir yapıya kavuşmasına yardımcı olur. Bu sayede yüzümüzün genel ifadesinin daha rahat bir görünümde olması sağlanmaktadır.

Botoks, medikal estetikte düşük dozlarda ve mimik kasları üzerinde kullanıldığı için güvenli bir kullanıma sahiptir. Yüz anatomisi hakkında bilgili bir Uzman Doktor tarafından uygulanması, istenmeyen yan etkilerin oluşma ihtimalini ortadan kaldırdığı gibi, elde edilmek istenen sonucun başarılı olmasında da önemli bir etkendir. Hamilelerin ve çocuk emziren kadınların uygulamayı yaptırmasının uygun olmadığını belirtmemiz gerekir.

Botoks uygulamalarında uygulamanın etki çizelgesi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Uygulama ilk etkilerini yaklaşık 3 gün ile 1 hafta arasında göstermeye başlar, 10 gün ile 2 hafta arasında daha etkin bir sonuç gözlemlenir. En yüksek etkilerini uygulama yapıldıktan sonra yaklaşık 1 aylık süre sonunda gösteren bu uygulamanın kalıcılığının 4 ay ve üzerinde bir sürede devam ettiği gözlemlenmiştir. Tekrarlanan uygulamaların kalıcılığın süresini artmasında önemli bir etken olduğu bilinmektedir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Sevgi Ekmen Çavuş

Uzm. Dr. Sevgi Ekmen ÇAVUŞ, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi (İngilizce) bölümünü başarıyla tamamlayarak 2002 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Dermatoloji uzmanı olmuştur.

Uzm. Dr. Sevgi Ekmen ÇAVUŞ, Şişli Mediest Estetik Merkezi'nde, Erenköy Monika Luger Estetik Merkezi'nde, Özel Fgm Polikliniği Estetik Merkezi'nde, Özel İstanbul Bakırköy Deri Tenasül Hastanesi'nde, İstanbul Lütfiye Nuri Burat Devlet Hastanesi'nde, Özel Kaş Tıp Merkezi'nde, Esteworld Estetik Ve Plastik Cerrahi Hastanesi'nde görev almıştır.

İyi derecede ingilizce bilen Uzm. Dr. Sevgi Ekmen ÇAVUŞ, mesleki çalışmalarına Özel Aile Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Botox nedir
Uzm. Dr. Sevgi Ekmen Çavuş
Uzm. Dr. Sevgi Ekmen Çavuş
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube