Botoks ve dolgu uygulamaları

Botoks ve dolgu uygulamaları

Botox (Botulinum toksini), Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen bir toksindir.Clostridium botulinum A egzotoksini (sıklıkla kullanılan adıyla Botox), sinirlerden kaslara olan iletimi engelleyerek, uygulanan bölgedeki kasın kasılma işlevini geçici olarak azaltır veya yok eder. Kas gücünü kaybedip kasılamayınca, üzerindeki ciltte oluşan kırışıklıklar da geçici olarak azalır veya yok olur.Botox'un etki mekanizmasından tıpta birçok alanda yararlanılmaktadır. Estetik cerrahi alanında ise, yaşlanmanın cilt belirtileri ve özellikle de yüzdeki mimik kaslarının hareketleri ile ortaya çıkan dinamik kırışıklıklarda kullanılan popüler ve çok başarılı bir yöntem olarak kullanılır. Aynı zamanda hiperhidrozis (terleme ) tedavisinde de kullanılır.
Mimik kaslarının yıllar boyunca çalışması, üzerini örten deri üzerindeki kıvrımları belirgin hale getirir ve böylece yüzdeki dinamik çizgilenmeler ortaya çıkar.
En sık ortaya çıkan dinamik çizgiler, alın, göz kenarları (kaz ayağı) ve kaş arası bölgelerinde görülür. Alın ve göz kenarlarındaki çizgiler kişiye daha yaşlı bir görünüm, kaşlar arasındaki çizgiler ise kişiye çatık kaşlı, kızgın bir bakış ifadesi verir. Botox uygulaması ile yaşlı ve kızgın olarak görünen yüz ifadesinde de belirgin bir düzelme sağlanır.
NASIL UYGULANIR? ACI DUYULUR MU?
Botoks, çok ince uçlu özel iğneler ile birkaç noktadan kas içine enjeksiyon yapılarak uygulanır ve ortalama 10-15 dk. sürer. Ağrılı bir işlem değildir, enjeksiyon anında geçici hafif bir acı hissedilebilir.
ETKİSİ NE ZAMAN BAŞLAR – NE KADAR SÜRER?
Botox'un etkisi uygulamadan 3-7 gün sonra başlar ve etki süresi ortalama 3-6 aydır. İlk uygulamadan sonra genellikle 3 ayda etki geriye dönerken, uygulamaların sayısı arttıkça botoxun etki süresi de uzayarak 6 ay veya daha uzun süre kullanılabilir. Botox, etkisini yitirdiğinde uygulama tekrarlanır.
YAN ETKİSİ VAR MIDIR?
Botoks'un sağlık üzerine ciddi bir yan etkisi yoktur. Uygulama sonrası geçici bir kızarıklık, ufak şişlik ve morarma olabilir. Bunlar kişinin yapısal özelliklerine göre görülebilir ya da görülmeyebilir.
ETKİ GEÇİNCE KIRIŞIKLIKLAR ESKİSİNDEN KÖTÜ GÖRÜNÜR MÜ?
Bu yanlış bir inanıştır. Etki süresi boyunca kaslar çalışamayacak ve kırışıklıkları oluşturamayacaktır, etki süresi geçince aylardır kasılamayan kasların eskisinden daha fazla kırışıklık oluşturabilmesi mümkün değildir. Fakat tedavi süresice kırışıksız cilt görünümüne adapte olan gözümüzün, etki sonunda geri dönen kırışıklıklara tahammülü azalabilmektedir.
KİMLERE UYGULANMAZ?
Gebeler, emzirenler, bazı nöromusküler(sinir-kas) hastalıkları olanlarda (örn. Myastenia graves) ve belli ilaç kullanımı olanlarda yapılmamalıdır.
TERLEME TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Vücutta; koltuk altı ,avuç içleri, ayak, alın gibi belli bölgelerin aşırı telemesi botox uygulaması ile tedavi edilebilmektedir.
Uygulanan bölgede botox, ter bezlerinin sinir iletisini keseceği için etki süresi boyunca terlemede azalma sağlayacaktır.
Öncelikle terlemeye sebep olan bir hastalık ( hipertiroidi vb..) olup olmadığı araştırmalı, organik bir sebep olmadığı belirlendikten sonra uygulama planlanmalıdır.
Terleme tedavisinde botoxun etkisi kişiye göre değişebilmekle birlikte ortalama 6 ay sürer. Etkisi kaybolduğuna uygulamanın tekrarı yapılır.
2. DOLGU UYGULAMALARI 
Ciltte mimiklerle ilişkili olmayan sabit kırışıklıklar, deride çukur görünüm oluşturan skar bölgeleri veya botox uygulaması sonucu tam açılmayan derin mimik çizgilerini giderebilmek, ancak, o bölgeye uygulanan alanda hacim oluşturan ve cildi normal cilt seviyesine getiren maddeleri deri içine enjekte ederek mümkün olmaktadır.
Bu uygulamada; cildin normal temel yapısında zaten mevcut olan ve hayvansal kaynaklı olmadığından vücutta herhangi bir reaksiyona yol açmayan ‘hyalüronik asit' içeren preparatlar kullanılır.
Hyalüronik asit molekülleri oldukça fazla su tutma kabiliyetine sahip olup uygulamadan sonra cillte üst düzeyde hidrasyon ve dolgunluk sağlarlar.
Böylece uygulama alanında görünümün düzelmesini sağlarlar.
UYGULAMA NASIL YAPILIR? AĞRILI MIDIR?
Kullanılan preparata uygun iğnesi ile cildin orta tabakası olan dermise özel teknikle enjeksiyon yapılır.Uygulama öncesi topikal veya bölgeye göre gerek duyulursa lokal anestezi yapılarak işlem gerçekleştirilir.İşlem sırasında hafif bir ağrı hissi, kızarıklık ve hafif şişlik, bazen enjeksiyona bağlı ufak morluk olabilir. Bunların hepsi geçici etkilerdir.
ETKİSİ NE ZAMAN BAŞLAR, NE KADAR SÜRER?
İlk etki uygulama sonrası hemen görülmekle birlikte moleküllerin su tutmasına bağlı etki ortalama 15 günde belirginleşir.
Kişiye göre değişebilmekle beraber ortalama 6-12 ay etkilidir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Zekeriya  Kul

Etiketler
Botoks riskleri
Op. Dr. Zekeriya  Kul
Op. Dr. Zekeriya Kul
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube