Botoks, etkisi ve kullanıldığı yerler

Botoks, etkisi ve kullanıldığı yerler

Botoks birkaç dakikalık bir işlemle gençleşme, yani canlı bakışlar, gergin bir alın, dinlenmiş ve mutlu bir ifade sağlayan bir estetik uygulamadır. Uzun yıllardır kas hastalıklarının tedavisinde kullanılan ve bir cins bakteriden özel koşullarda üretilen bir ilaçtır.

Etkisi
Botoks uygulandığı kaslar üzerinde gevşetici bir etki yapar ve bu etki dört ila altı ay sürer. Botoks uygulanan kaslar gevşer ve böylece yüzün üst tarafında, yani göz çevresi ve alında mimiklere bağlı olarak gelişen kırışıklıklar artık oluşamaz. Gülme sırasında meydana gelen kazayağı çizgileri, kaş çatmaya bağlı dikey alın çizgileri ve konuşurken oluşan yatay çizgiler ortadan kalkar.

Doğru bir şekilde botoks uygulanmış yüzde sağlıklı ve dinlenmiş bir ifade olur. Bu açıdan ilacın uygulandığı kaslar ve verilen doz çok önemlidir. Her bireyin kas yapısı farklı olduğundan standart şekilde bir uygulama yapılması doğru değildir. Botoks uygulamasının mutlaka bu konuda bilgili ve deneyimli bir hekim tarafından yapılması doğru olur. Botoks, yanaklarda veya dudaklarda kesinlikle şişkinlik yapmaz. Ancak botoks adından çok fazla söz edildiği için, cilt gençleştirme adına yapılan başka birçok uygulama da bu isimle anılır olmuştur. Gerçekte botoksun kullanıldığı bölgeyi şişirme, hacim kazandırma gibi bir özelliği yoktur.

Kullanıldığı yerler
En sık botoks kullanılan alanlar, üst yüz bölgesinde bulunan göz kenarı kazayağı çizgileri ile alnın yatay ve dikey çizgileridir.

Ayrıca üst dudak üstündeki dikey çizgilenmelerin ve yanaklardaki ince kırışıklıkların giderilmesinde kullanılır. Ağız köşelerinin ve burun ucunun hafifçe kaldırılması; burun kökündeki çizgiler, boyun kırışıklıkları, yüz ovalindeki bozulma, sarkma gibi değişik durumların giderilmesinde de başarıyla kullanılır.

Diğer kullanım alanları
- Koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanındaki ter bezi kaslarına yapıldığında 6-8 ay süreyle aşırı terlemeyi azaltır.
- Diş gıcırdatma durumlarında çiğneme kasına yapılan uygun miktar botoks bu sorunu çözer.
- Blefarospazm, yani göz çevresi kasının istemsiz kasılmasıyla sürekli göz kırpıştırma şeklinde beliren rahatsızlık botoksun etki alanına girer.
- Vagina kasının istem dışı kasılarak ilişkiyi engellediği vaginismus durumunda botoks etkili olabilir.
- Migren tipi baş ağrısında da kullanılır. Hatta kırışıklık giderme amacı ile botoks yapılan bazı hastalarımız baş ağrılarının azaldığını ifade ediyor. 

Uygulama şekli ve sıklığı
Enjeksiyondan önce bu bölgede geçici his kaybı yapan bir krem uygulanır. Hem bu ilacın etkisi nedeniyle, hem de çok ince iğneler kullanıldığı için ağrılı bir uygulama değildir. İşlem, birkaç dakika gibi kısa bir sürede biter. 

Botoks uygulandığı bölge ve doza göre 4-8 ay aralarla tekrarlanır. Yüz gençleştirme amacı ile yapıldığında ilk sene 4 ayda bir yapılır. İlerleyen yıllarda etki süresi 6-8 aya kadar uzar. Etkisi geçtiğinde bile kırışıklık hemen eski haline dönmez. Düzenli uygulanma durumunda, söz konusu bölgelerdeki kırışıklıklar tamamen kaybolur. 

Maliyeti
Uygulamanın maliyeti kullanılan doza göre değişir. Pahalılık göreceli bir kavramdır. Ancak elde edilen sonucun çok değerli olduğu ve iyi bir krem için ayrılan bütçe ile botoks yaptırmanın mümkün olduğu da bir gerçektir. Üstelik çok daha kısa sürede sonuç alınır ve bu sonuç kesindir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mukaddes Özcan

Uzm. Dr. Mukaddes Özcan, Nazilli’de dünyaya geldi. Tıp eğitimini Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlamasının ardından Balıkesir ve Bursa’da pratisyen hekim olarak çalışmalarını sürdürdü. Ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde dermatoloji alanındaki ihtisasını tamamladı. İhtisası süresince mantar hastalıklarıyla ilgili önemli ölçüde deneyim kazandı ve tez konusu olarak da bu alanı seçti. Dr. Özcan, mecburi hizmetini Bilecik Devlet Hastanesi'nde tamamlamasının ardından Bursa’da Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü olarak görev yaptı. Bu görev kendisine frengi (sifiliz) ve cüzzam (lepra) hastalığı ile ilgili çalışma fırsatını verdi. Dr. Özcan, Bursa Devlet Hastanesi' nde dermatolog olarak çalışırken aynı zamanda kendi muayenehanesinde hasta kabul etmeye başladı. Dr. Özcan, kamudaki hizmetini tamamlamasının ardından çalışmalar ...

Etiketler
Botoks nasıl uygulanır
Uzm. Dr. Mukaddes Özcan
Uzm. Dr. Mukaddes Özcan
Bursa - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube