Böbrek kanseri robot ve laparoskopi ile tedavisi

Böbrek kanseri robot ve laparoskopi ile tedavisi

Laparoskopi ve robot ile böbrek tümörü tedavisi.

 

Böbrek tümörü nedir, Böbrek tümörü neden oluşur.

 

Muayenede böbrek içerisindeki yeri, şekli, boyutu ve yapısı ile tam bir değerlendirme sağlaması gerekir.

Böbrek kanserinde erken tanı hayatidir, erken tanının ardından ilgili tedavi ile hastalıksız uzun bir yaşam sağlanabilir. Böbrek kanseri böbrekte kötü huylu bir tümör oluşturan kanser hücrelerinin kontrolsüz büyümesi sonucunda oluşur, nispeten nadir bir kanser türüdür.

Böbrek kanseri büyüdükçe ve/veya zamanla ana tümörden direkt yolla ya da kopan parçalar kan yoluyla akciğerler, karaciğer, pankreas, kemikler ve beyin içine yayılabilir (ayrıntılı bilgi için hekiminize başvurun).

 

Böbrek kanseri genellikle 50-70 yaşları arasında ortaya çıkar. Erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülür. ancak ülkemizde oran net olarak bilinmemektedir. Böbrek kanseri risk faktörlerinin bilinmesine rağmen nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir.

İdrarda kan, böbrek bölgesinde kitle, ağrı, iştahsızlık, genel hastalık hali, kilo kaybı, tekrarlayıcı yüksek ateş, yüksek kan basıncı (hipertansiyon), kansızlık hastaların şikayetleridir. Bu şikayetlerin hiç biri olmadan da böbrek tümörü görülebilir.

 

Kanser yayılmışsa yayıldığı organla ilgili bulgular görülebilir. Örneğin akciğerlere yayıldıysa öksürük, nefes darlığı, kanlı balgam çıkarma olabildiği gibi kemik yayılımı olan hastalarda kemik ağrıları, beyin yayılımı olanlarda baş ağrısı, felçler, şuur kaybı gibi bulgular olabilir.

 

Böbrek kanserinde hekim nasıl tanı koyar

 

Hastanın yakınmaları ve geçmişi hakkında doktorun yapacağı araştırma ve fizik muayene tanıya ulaşma yolunda ilk adımdır. Muayenede özellikle karın bölgesinde böbreklere uyan bölgede normal dışı sertlik ya da kitle olup olmadığı araştırılır. Daha sonra kan ve idrar testi yapılabilir. Böbrek tümörlü hastalarda bazen idrarda gizli kan yakalanabilir. Hastanın yakınmaları, öyküsü ve doktorun ilk değerlendirme bulguları daha sonra yapılacak araştırmaları belirlemek için çok önemlidir. Böbrek kanseri genellikle görüntüleme testleri ile teşhis edilebilir. BT, PET taraması, ultrason, intravenöz pyelogram, ultrason ve / veya MR görüntüleme testlerinden yararlanılabilir.

 

Böbrek kanseri olan insanlar için yaşam süresi böbrek kanseri tip, büyüklüğü ve diğer faktörlerin sahne almasına bağlı olarak değişir. Böbrek kanseri tedavisinde cerrahi, radyoterapi, hedefli tedavi, immünoterapi ve / veya kemoterapi uygulanabilir.

 

LAPAROSKOPİK BÖBREK KANSERİ AMELİYATI

 

Bu işlem kanserin tamamen çıkarılıp böbreğin korunduğu ve tümörün çıkarılamayacak kadar büyüklüğü nedeniyle böbreğin tamamının alındığı 2 yöntemi içerir.

Geleneksel açık cerrahinin aksine laparoskopik yöntemle böbrek kistinin çıkarılması işlemi için 1 cm ve daha küçük 3 ya da 4 adet ciltten kesi gerekir. Cerrah bu kesilerin içinden cerrahi teleskop (küçük bir kamera) ve cerrahi enstrümanlar geçirerek ameliyatı yapar ve kanseri ya da böbreğin tamamını çıkarır. İşlem sırasında 10 kat büyütülerek elde edilen görüntüler yardımıyla etrafındaki kanser olma riski taşıyan dokularda net olarak görülür, ameliyat sırasında gerekli görülen yerler patolojik olarak değerlendirmek üzere gönderilir. Hastaların çoğu ameliyattan sonraki 48 içinde evine geri döner. Hastaların ameliyattan sonra bir hafta süreyle istirahat ihtiyacı olur. Yapması gerekenler hakkında bilgilendirilir.

 

ROBOT YARDIMLI BÖBREK KANSERİ AMELİYATI

 

Bu işlem kanserin tamamen çıkarılıp böbreğin korunduğu ve tümörün çıkarılamayacak kadar büyüklüğü nedeniyle böbreğin tamamının alındığı 2 yöntemi içerir.

Geleneksel açık cerrahinin aksine laparoskopik yöntemde olduğu gibi robotik yöntemde de böbrek kistinin çıkarılması işlemi için 1 cm ve daha küçük 3 ya da 4 adet ciltten kesi gerekir. Cerrah bu kesilerin içinden cerahi teleskop (küçük bir kamera) ve robot kolu girişli enstrümanlar yerleştirerek ameliyatı yapar ve kanseri ya da böbreğin tamamını çıkarır. İşlem sırasında 10 kat büyütülerek elde edilen görüntüler yardımıyla etrafındaki kanser olma riski taşıyan dokularda net olarak görülür, ameliyat sırasında gerekli görülen yerler patolojik olarak değerlendirmek üzere gönderilir. Hastaların çoğu ameliyattan sonraki 48 içinde evine geri döner. Hastaların ameliyattan sonra bir hafta süreyle istirahat ihtiyacı olur. Yapması gerekenler hakkında bilgilendirilir.

 

Bu yaklaşımlar gelişmiş ülkelerde standart yaklaşımlardır. Kanser operasyonu sırasında kanama olası bir problemdir, ancak deneyimli birimlerde kanama ya bağlı herhangi bir komplikasyon olasılığı zayıftır. Kanserin tekrarlaması nadir de olsa mümkündür.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Tuncay Taş

Yrd. Doç. Dr. Tuncay TAŞ, 28 Temmuz 1980 Malatya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1998 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2004 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2005 - 2010 yılları arasında Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Üroloji uzmanı olmuştur.  2006 ve 2007 Yılları arasında Heildelberg Üniversitesi Almanya Heilbronn SLK Hastanesi "Laparoskopi ve Onkoloji Merkezi'nde" eğitim alan Yrd. Doç. Dr. Tuncay TAŞ, Türkiye’de başta Laparoskopi alanında olmak üzere çalışmalarda bulunmuştur. Yrd. Doç. Dr. Tuncay TAŞ, 2011 - 2012 Yılları arasında Gaziantep Islahiye Devlet Hastanesi'nde, 2015 yılında İstanbul Esencan Hastanesi'nde, 2016 yılında, İstanbul Esenyurt Üniversitesi'nde, Özel Esencan Hastanesi'nde görev almış ve ...

Etiketler
Laparoskopik böbrek ameliyatı
Dr. Öğr. Üyesi Tuncay Taş
Dr. Öğr. Üyesi Tuncay Taş
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube