Blefaroplasti (göz kapağı estetiği)

Göz kapağı estetiği yani blefaroplasti göz kapaklarındaki fazla deriyi ve yağı almak için yapılan bir cerrahi işlemdir. Böylece göz altı torbaları, üst göz kapağı şişliği ve sarkması giderilmiş olur.

Blefaroplasti (göz kapağı estetiği)

Blefaroplasti (Göz kapağı estetiği)

Opr. Dr. Mehmet Fatih Arslan

 

Genç yaşlarda göz kapağı cildi oldukça gergindir. Göz kapağı çevresi hareketli bir bölgedir. Güneşe maruz kalınması ve ilerleyen yaşla birlikte göz kapağı cildinde kırışma ve sarkmalar meydana gelir. Göz çevresi cilt dokusu oldukça incedir. Alt göz kapağında septum dediğimiz yağ torbalarını göz kapağı cildinden ayıran zar ve kas dokusu yaşla birlikte gevşer ve esner  böylece yağ paketleri dışa doğru taşar ve sarkan cilt dokusu ile birlikte göz torbaları oluşur.  

Neden göz kapağı estetiği yapılır? 

Göz kapağı estetiği yani blefaroplasti göz kapaklarındaki fazla deriyi ve yağı almak için yapılan bir cerrahi işlemdir. Böylece göz altı torbaları, üst göz kapağı şişliği ve sarkması giderilmiş olur. Bazen üst göz kapağı derisi o kadar sarkar ki üst kapak kirpik seviyesini geçerek daha aşağılara taşar, bu duruma biz dermatoşalazis diyoruz. Bu durum görüş kalitesini üst görme alanında daralma yaparak bozabilir. Sarkmanın daha da ilerlemesi görme aksının kapanmasına neden olur. Bu durum fonksiyonel açıdan operasyon gerektiren hasta popülasyonunu oluşturur. Genellikle ileri yaşlarda görülmektedir. Diğer hasta grubu ileri yaşta olmayıp kozmetik açıdan ameliyat olmayı tercih edenlerdir. Kozmetik amaçlı ameliyat olmak isteyen hasta grubunda belirtiler bu denli ileri seviyede olmayabilir. Göz kapağı cerrahisinden sonra fazla cilt dokusu ve torbaların ortadan kalkmasıyla daha pürüzsüz bir cilt oluşur ve böylece gözler genç, dinç ve güzel görünür. 

Kimlere göz kapağı estetiği yapılabilir? 

30 yaşın üzerinde fiziksel ve ruhsal açıdan sağlıklı her birey göz kapağı estetiği olabilir. Bunun yanında hastada herhangi bir göz problemi olup olmadığı değerlendirilmelidir. 

Ameliyat öncesi nelere dikkat edilmeli? 

Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastaların ilaçları ilgili bölümlere danışılarak cerrahi işlemden 1 hafta önce kesilmelidir. Bu duruma dikkat edilmezse ameliyat sırasında aşırı düzeyde kanamalar ve sonrasında morluklar meydana gelebilir. Hekim, hastanın beklentilerini iyi değerlendirmelidir. Bu cerrahiyle ayrıca kaz ayakları, göz altı morlukları , kaş yapısındaki sarkmaların düzelmesini beklememiz gerçekçi bir yaklaşım olmayacaktır.  

Blefaroplasti operasyonu nasıl uygulanır? 

Göz kapağı estetiği lokal anestezi altında yapılır. Ameliyatın hemen öncesinde hastanın üst göz kapağı her  hastaya özel olacak şekilde çizim yapılarak alınacak deri katmanı ve yağ paketleri yerleri tespit edilir. Üst göz kapağı cilt fazlalığını gidermek için lokal anestezi ile uyuşturulur. Hastada üst kapakta yağ fıtıklaşmaları varsa bu yağlar da  çıkartılır. Daha sonra çok ince sütürlerle cilt altından belli olmayacak şekilde sütürasyon (dikiş) işlemi yapılır. Dikiş yeri üst göz kapağı kıvrımı kısmına denk getirildiği için dışarıdan fark edilmez. 

Alt göz kapağı estetiği için yine ameliyat öncesi her hastaya özel uzaklaştırılacak kısımı cilt çizimiyle işaretlenir. Lokal anestezi uygulanır. Fazla cilt ve yağ paketlerinin fazla kısmı alınır. Kesi alt kirpik diplerinin hemen altından yapılır. Daha sonra çok ince sütürlerle cilt altından gizli dikiş işlemi yapılır. Kirpiklerin hemen altından yapılan kesi dışarıdan bakıldığında fark edilemez.  

Blefaroplasti işlemi ne kadar sürer ve iyileşme süreci nasıldır? 

Yalnızca üst kapak estetiği yaklaşık 30 dakika sürer. Üst ve alt kapak kombine yapıldığında işlem yaklaşık 1-1.5 saat kadar  sürer. Ameliyat sonrası hemen taburcu olabilirsiniz. Gözler bandajlanmaz, yani görüşünüz  kapanmayacaktır. 1 hafta 10 gün boyunca ufak tefek moruklar ulaşabilir. Bunlar normal olarak değerlendiriyoruz. 10 gün sonra  dikişler alınabilir. İyileşme süreci yaklaşık 2 haftadır. Dikiş yerleri izlerinin geçmesi ya da azalması birkaç ayı bulabilir. Dikiş yerlerini izleri çok azalır belli belirsiz bir hal alır ama tamamıyla silinmez. Endişe etmeye gerek yok; dikiş yerleri üst kapak estetiğinde kapak cildi katlantı bölgeleri altında kaldığı, alt kapakta ise  kirpik dipleri hemen altından geçtiği için izler belli olmayacaktır.

Hasta memnuniyeti nasıldır? 

Blefaroplasti yaptığımız hastaların birçoğu yapılan işlemden oldukça memnun kalmaktadır. Yapılan işlemin ömrü en az 10 yıl ve üzeridir. Ameliyat sonrası genellikle revizyon gerekmez. Erken dönemde çok nadiren de olsa görülebilen sarkmalar için endişelenmeyin; yapılan revizyonlardan oldukça iyi sonuçlar alınmaktadır. 

Bu makale 6 Ekim 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mehmet Fatih Arslan

Opr. Dr. Mehmet Fatih Arslan, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1996 yılında mezun olmuştur. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden göz uzmanlığını almıştır. 26 yılı aşkın süredir göz doktorluğu yapmaktadır. Uyguladığı hizmetler: katarakt cerrahisi, blefaroplasti (göz kapağı estetiği), göz tansiyonu ameliyatı (glokom ameliyatı), şaşılık cerrahisi, pterjium ameliyatıdır. Opr.Dr. Mehmet Fatih Arslan'ın bugüne kadar 50.000'in üzerinde vaka yapmıştır. 

Etiketler
Göz kapağı estetiği (blefaroplasti) nasıl yapılır
Op. Dr. Mehmet Fatih Arslan
Op. Dr. Mehmet Fatih Arslan
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube