Beynin çok transparan,aile var ört şunu!

Beynin çok transparan,aile var ört şunu!

Transparan bir beyin düşünün. İstediğiniz herhangi bir nöronu, ve onun bağlantılarını görebildiğiniz. Hem de bunları 3 boyutlu olarak gördüğünüzü düşünün. Düşündünüz mü?

Aşağıdaki bağlantıda farenin hipokampüsündeki nöronların CLARITY tekniği kullanılarak floresan boyamayla görüntüsünü bulabilirsiniz. Tekniğin temelindeyse SDS kimyasalı var. SDS-sodyum dodesil sülfat- adlı deterjan türevi bir madde, ışığın geçişini engelleyen yağ moleküllerini ortadan kaldırarak beynin transparan olmasını sağlıyor. 

Daha önceden de farklı gruplar tarafından denenen çeşitli yağ uzaklaştırma teknikleri, aynı zamanda proteinleri de uzaklaştırmış ve farklı nöron tiplerinin belirlenmesine engel olmuştu. Ancak bu problem de akrilamid kullanılarak proteinlerin, nükleik asitlerin ve diğer biyomoleküllerin bağlanmasıyla çözüldü. Akrilamid ısıtıldığında polimerleşerek molekülleri bir arada tutan bir ağ oluşturur ve %8 gibi görece çok az miktarda (önceki metotlarda %41 idi) bir kayıpla işlemin gerçekleşmesini sağlar. Daha sonra dokuda bulunan lipitler SDS moleküllerine tutunarak elektik akımı yardımıyla dokudan dışarı taşınır. Geride sadece akrilamide tutunmuş bir şekilde biyomoleküller kalır.

   CLARITY metoduyla nöronları dış katmanlardan talamus gibi iç yapılara kadar görebilmek mümkün. Ayrıca otopsi yapılan korunmuş beyinlerde de denenmiş ve tek bir nöron uzantısını 0,5 mm’ye kadar görüntülenebilmekte. Bu yöntemle sağlıklı beyin bağlantıları, bağlantıdaki bozukluklar ve yaşlanma çalışılabilir ve özellikle hassas, nadir hastalıklar için araştırmacıların gerekli olduğunda alıp, çalışıp iade edebileceği beyin kütüphaneleri oluşturulabilir.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Biyolog Duru Hakan Karabacak

1978 yılında ÖYSS birincisi olarak Hacettepe Üniversitesini kazandım. Mezuniyet sonrası Stanford Üniversitesinde fizyoloji, Texas UNT de Biofeedback eğitimini aldım.

Şu anda Biofeedback alanında cihaz alım-satım, kiralması ve eğitimi veriyorum.

 

Etiketler
Beyin
Biyolog Duru Hakan Karabacak
Biyolog Duru Hakan Karabacak
İzmir - Biyolog
Facebook Twitter Instagram Youtube