Video oyunlarının post travmatik stres bozukluğu tedavisindeki etkileri

Video oyunlarının post travmatik stres bozukluğu tedavisindeki etkileri

Süper mario’yu hep sevmiştim zaten!

Bilim adamları Super Mario oynamanın sizi daha zeki yapabileceğini, veya en azından beynin uzaysal olarak yön bulma, hafıza oluşumu ve stratejik planlamadan sorumlu kısmında artışa sebep olduğunu buldular.

Video oyunları iyi motor yetenekler kazandırdığı kadar beynin uzaysal olarak yön bulma, hafıza oluşumu ve stratejik planlamadan sorumlu kısmında da artışa sebep oluyor. Bu oyunların olumlu etkileri ayrıca psikiyatrik bozuklukları hedef alan tedavi edici müdahalelerle ilişkisini kanıtlayabilir.

Video oyunlarının beyni nasıl etkilediğini araştırmak için, bilim adamları yetişkinlerden Super Mario 64 oyununu 2 ay boyunca günde 30 dakika oynamalarını istediler. Kontrol grubuysa video oyunu oynamadı. Beyin hacmi MRI (manyetik rezonans görüntüleme) ile ölçüldü. Kontrol gruba kıyasla video oyunu oynayan grupta sinir hücrelerinin hücre gövdelerinin bulunduğu gri maddede artış gözlendi.

Bu plastisite etkisi hipokampüsün ve prefrontal korteksin sağ kısmnda ve beyincikteydi. Bu beyin bölgeleri uzaysal yön bulma, hafıza oluşumu, stratejik planlama ve ellerde iyi motor yeteneklerle ilgili fonksiyonlarla ilgiliydi. En ilginç olansa, bu değişikliklerin video oyunu oynama isteği en yüksek düzeyde olanlarda en belirgin şekilde görülmesiydi.

Önceki çalışmalar oyuncuların beyin yapılarında farklılıklar gösterirken bu çalışmaysa hacimsel olarak artışla video oyunu arsında direkt nedensel ilişkiyi gösterdi. Bu durum da spesifik beyin bölgelerinin video oyunları sayesinde eğitilebileceğini kanıtladı. Böylece video oyunlarının şizofreni, travma sonrası stres bozukluğu veya Alzheimer gibi nörodejeneratif olan; beyin bölgelerinin değişmesi veya boyut olarak azalması kaynaklı mental bozukluğu olan hastalarda tedavi edici olarak kullanılabileceği ileri sürüldü.

Bir çok hastanın diğer medikal uygulamalara göre video oyunlarını kolaylıkla kabul edeceği vurgulanırken, mental sağlık problemleri olan hastalarda bu oyunların etkilerini araştırmak için yapılacak olan çalışmalarsa şimdiden planlandı. Video oyunlarının post travmatik stres bozukluğu tedavisindeki etkileri hakkındaki çalışmaysa şu anda sürüyor.

 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Biyolog Duru Hakan Karabacak

1978 yılında ÖYSS birincisi olarak Hacettepe Üniversitesini kazandım. Mezuniyet sonrası Stanford Üniversitesinde fizyoloji, Texas UNT de Biofeedback eğitimini aldım.

Şu anda Biofeedback alanında cihaz alım-satım, kiralması ve eğitimi veriyorum.

 

Etiketler
Stres bozukluğu
Biyolog Duru Hakan Karabacak
Biyolog Duru Hakan Karabacak
İzmir - Biyolog
Facebook Twitter Instagram Youtube