Ben sen o ❌biz siz onlar

Ben sen o ❌biz siz onlar

✔️Çekirdek aile yapısının artmasından mıdır? sokakta oynayamıyor çocuk hep evde kapalı kalıyor zaten çalışıyoruz vakit ayıramıyoruzdan mıdır ? sağlıklı çocuk yetiştirmeliyim telaşından mıdır? nedendir bilmiyorum ama iç içe geçmiş ilişkiler yumağı olduğumuz kesin. Sadece çocuğuyla değil tanımadığı kişiye dönüp 'canım' bakar mısın? diyen kişilerle dolu ortalık. 'Canım' en masumu, bir de 'hayatım', 'bebeğim' ler var ki bahsederken bile tüylerim ürperiyor ?

... ✔️Sınırsız bir toplum olduk, oluyoruz. Doktor-hasta, öğretmen-öğrenci, öğretmen-veli ve daha sayamadığım mesafeye dayalı olması gereken ilişkilerdeki mesafeyi kaldırdık. Çocuğunun öğretmeninden çocuğunun yanında bahsederken, hanım ya da bey diye ismin sonuna iliştirmeyince çocuğun da mesafe algısı bozuluyor. Öğretmenini otorite olarak görmemeye başlıyor. Tabii ki tek neden bu değil fakat bence önemli bir nokta.

✔️Aile içi ilişkilerde de kendisine ismiyle hitap edilmesini isteyen anneler babalar teyzeler amcalar olabiliyor. Çocuklar erken yaşlarda sınırlarını bilmez biz farkında olmadan öğretiriz. Hitap şekillerimiz de sınırların önemli bir parçasıdır.

Anneye ismiyle hitap ettiğinde arkadaşıyla annesi arasındaki farkı farketmesi zorlaşıyor. Anne, hem ismiyle hitap edilince içten içe seviniyor, sevimli buluyor hem de 'anneyle böyle konuşulur mu' diye çıkışıveriyor. Sonra yine çocuğun kafası karışıyor.

✔️Otorite figürü olmakla despot olmayı karıştırıyoruz belki de. Mesafeyi duygulara koyduğumuzu sanıyoruz.

Çocuğumuza 'sevgimizi göstermeyelim mi' gibi algılıyoruz, oysa ki sınırlarını evde aile içinde öğrenmeyen çocuk aynı sınırsızlıkla öğretmenine ya da herhangi başka bir yetişkine yaklaşınca duvara çarpmış gibi olabiliyor haliyle.

✔️Ha bir de 'kakamızı altımıza yaptık' 'babamız biraz sinirli' gibi konuşma biçimi var ki bu konuyu öyle iki cümleyle geçiştiremeyeceğim zira benim en büyük isyanlarımdan biri kendisi ?

✔️Tıpkı eski türk filmlerinde hırsızlık yapanları sempatik gösterdiğimiz gibi, laubaliliği de samimiyet sanmaya başladık. Samimiyet hissettirilen duygudadır, 'canım' da 'hayatım' da değildir ❌ ? ‼️ ❗️

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Özlem Uzun

Uzm.Dr Özlem Uzun, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 2006 yılında Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi  Çocuk Ve Ergen Ruh Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilim dalında tamamlayarak 2013 yılında Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzmanı Olmuştur.

2013-2017 arasında Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde, ardından 2017 Şubat-Haziran döneminde Mersin Şehir Hastanesi'nde görev yapmış olup,mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Bağlanma
Uzm. Dr. Özlem Uzun
Uzm. Dr. Özlem Uzun
Mersin - Çocuk ve Ergen Psikiyatristi
Facebook Twitter Instagram Youtube