Bebek beslenmesi

Bebek ve Beslenme Bebekler büyümek ve gelişmek için beslenmeye ihtiyaç duyarlar.İlk altı ay anne sütü onların en değerli besinidir.Yaklaşık altı aya kadar zaten en rahat sindirebilecekleri besin de anne sütüdür.Anne sütü bebeğiniz için gerekli tüm öğeleri ve suyu içerir.

Bebek beslenmesi

Bebek ve Beslenme
Bebekler büyümek ve gelişmek için beslenmeye ihtiyaç duyarlar.İlk altı ay anne sütü onların en değerli besinidir.Yaklaşık altı aya kadar zaten en rahat sindirebilecekleri besin de anne sütüdür.Anne sütü bebeğiniz için gerekli tüm öğeleri ve suyu içerir.

Emzirmenin faydaları nelerdir?

- Anne sütündeki antikorlar sayesinde bebeğiniz güçlü bir bağışıklık geliştirir.Enfeksiyon riskini azaltır.
- Sağlıklı bir kilo artışı ve boy uzaması olur.
- Bebek kendisi için gerekli tüm vitamin ve minarallere bu sayede ulaşmış olur.
- Bebeklerin ani ölüm risklerini azaltır.
- Annenin eski vücut düzenine dönmesine yardımcıdır.
- Bebeği emzirmek anne için risk oluşturan bir sürü sağlık probleminin önüne geçilmesini sağlar

EK GIDALARA GEÇİŞ

Bebeğiniz yaklaşık altı aydan itibaren ek gıdalara geçmeye başlar.Bebeğinizin bu dönemde beslenme şekli anne sütü ve ek besinler olmalıdır.Bebeğinizi en erken 4.ayda ek besinlere, çocuk doktorunuza danışarak geçirebilirsiniz.Her bebeğin bu sürelerde ek besinlere geçme şekli ve zamanı farklılık gösterebilir.Bebeğinizi takip etmek ve sabırlı olmak bu süreci kolaylaştıracaktır.Bebeklerin tümü 7 aylık olduklarında katı gıdalara geçmiş olmalıdırlar.

Bebeğiniz ne zaman katı gıdalar için hazırdır?

- Başını tutabilmeli, mama sandalyesinde desteksiz oturabilmelidir,
- Anne sütüyle beslendikleri halde aç gibi görünürler,
- Elinizdeki yiyeceği uzattığınızda uzanma ve ağzına götürüp kemirme eğilimindedirler,
- Yemek görünce heyecanlanırlar,
- Kaşık uzattığınızda ağızlarını açarlar

Bebeğinizi ek gıdalara geçirmeye başladığınız bu dönemde; gıdaların çeşitliliğine, renkli oluşuna, dokularına, tatlarına dikkat etmelisiniz.Yeni yiyecekler sunduğunuzda bebeğinizin aç olması, besinin küçük porsiyonlar halinde olması ve tek başına verilmiş olması önemlidir.Bebeğiniz bu yeni besini reddedebilir.Onu zorlamamalı daha sonra tekrar denemelisiniz.Hatta bebeğinizin besine dokunmasını kendi kendine ağzına götürmesini sağlamak çok daha kolay bir alıştırma yöntemi olabilir.

MEMEDEN KESME

Bebeklerin 6.aya kadar sadece anne sütü ile beslenmesi ve takiben 6.aydan itibaren ek gıdalar ile emzirmeye devam edilmesi 2 yaşına kadar anne sütü verilmesi tavsiye edilir.Yavaş yavaş sütten kesme en kolay yoldur.Karşılıklı olarak hem duygusal olarak hem de fiziksel olarak duruma hazırlanmaya fırsattır.Memeden kesme işine bebeğinizde ya da sizde değişimler olduğu zamanlarda başlamamalısınız.(diş çıkartma, taşınma, evde misafir, seyahat vb)
İlk adım bardağa ya da biberona geçmek olabilir.Sağdığınız sütünüzü bardak ya da biberonla bebeğinize verebilir ve bunu bebeğinizin emzirme işi ile en az ilgilendiği zamanı seçerek yapabilirsiniz.Genellikle gün içindeki emzirme zamanları bu geçiş için en uygun zamanlar olabilir.Böylece yavaş yavaş emzirme sayısını azaltmaya başlamış olursunuz.

Ardından bebeğinizi emzirme sürenizi azaltmaya başlamalısınız.Yine emzirme süresini azaltmayı bebeğinizin emme ile en az ilgilendiği zamanlarda yapmalısınız.

Bebeğinizi memeden kesmede zorlanıyorsanız;

- Mamayı ya da besini anne sütünden önce sunmak,
- Her emzirmede sadece bir meme vermek ve süresini kısa tutmak,
- Rutinleri değiştirmek, emzirme zamanları dışarı çıkmak vb
- Gece uyanmalarında sizin yerinize babanın bebeğin yanına gitmesi
- Uykuya geçerken bebeğinizi emziriyorsanız, memeyi kesmeden önce bebeğinizde uyku rutini değişiklikleri yapmalı bebeğinizi buna hazırlamak size yardımcı olabilir.

Unutmayın bu dönem hem bebeğiniz hem de sizin için zor bir dönem olabilir.Bu bir süreçtir ve yavaş yavaş tamamlanacaktır.

Bu makale 25 Temmuz 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Çocuk Gelişim Uzmanı Funda Kılıç Ermiş

1974 Kdz.Ereğli doğumludur.İlk, orta ve lise öğrenimini burada tamamlayarak 1992 yılında Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Eğitimi Bölümü’nde lisans eğitimine başlamış ve gerekli olan akademik ve formasyon derslerini tamamlayarak Çocuk Gelişimi ve  Eğitimcisi ünvanı ile mezun olmuştur. Bir yıl kadar okul öncesi kurumlarda çalışmış ve buralarda   normal gelişim gösteren çocukların dil gelişimlerinde çevresel faktörlerin etkileri üzerine çeşitli akademik çalışmalara katılmıştır.  1998 yılında Özel bir işitme-konuşma merkezinde kurum müdürü olarak göreve başlamış burada hem yöneticilik hem de eğitimcilik yapmıştır. 1998 yılından bu yana normal gelişim gösteren bebek ve çocuklar ayrıca çeşitli tanılara sahip özel gereksinimli çocuklarla çalışmış, bireysel eğitimlerini planlamış, programlarını oluşturmuş, aile ve eğitimci eğitimlerini ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Bebek sahibi olmak
Çocuk Gelişim Uzmanı Funda Kılıç Ermiş
Çocuk Gelişim Uzmanı Funda Kılıç Ermiş
Zonguldak - Çocuk Gelişim Uzmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube