Bağışıklık güçlendirmek için ne yapılmalı?

Sağlıkta hastalıkların tedavisi kadar hastalıkların oluşumunu da önlemek esastır. Güçlü bir bağışıklık bireylerin hastalıklardan korunmasında ve mevcut rahatsızlıkların iyileşmesinde olumlu etki sağlamaktadır. Bu yüzden genç veya yaşlı, erkek veya kadın, hasta veya sağlıklı her bireyin bağışıklık sistemini güçlendirmeye özen göstermesi toplum sağlığının temelini sağlamaktadır. Diyetisyenlerin toplum sağlığında mutlak suretle üstünde durması gereken en önemli konulardan bir tanesinin bağışıklık sistemi olduğu gerçeği de unutulmamalıdır.

Bağışıklık güçlendirmek için ne yapılmalı?


DAHA AZ BASİT ŞEKER TÜKETİN
Yapılan bir araştırmada 100 gr şekerin vücudun savunma hücresi olan lökositlerin fonksiyonlarını 4-6 saat boyunca %60 baskıladığı gösterilmiştir. Basit şeker vücutta C vitamini reseptörleri ile yarışmakta ve bağışıklık sistemini zayıflatmaktadır. Güçlü bir bağışıklık için basit şeker içeren gıdaların tüketimi sınırlanmalıdır.

PROBİYOTİKTEN EKSİK KALMAYIN
Bağırsaklarımızdaki probiyotikler bağışıklık sistemimizin olmazsa olmazıdır. Yoğurt, kefir, ayran, boza ev yapımı sirke, şalgam suyu gibi probiyotikten zengin besinler tüketmek, bağırsakların beslenmesi açısından oldukça önemlidir. Ev yapımı yoğurt selenyum içeriği ile de bağışıklık sistemini destekler. Daha kuvvetli bir bağışıklık için öğünlerde bu besinlere yer verin.

MİKRO BESİN ÖGELERİNİ HAFİFE ALMAYIN
Askorbik asitten (C vitamini) zengin besinlerin bağışıklık sistemine olumlu etkide bulunduğu görülmüştür. Özellikle kış aylarında turunçgiller tüketmek, kuşburnu çayı içmek bağışıklığı desteklemektedir. Yemeklerde bolca soğan, sarımsak kullanmak doğal antibiyotik etkisi nedeniyle bağışıklığı desteklemektedir. Ceviz gibi omega 3 bakımından zengin kuruyemişlerin ve bazı ek besinlerin (beta glukan, propolis, ekinezya, pelargonium) tüketiminin bağışıklık sistemini desteklediği gösterilmiştir. 

DÜZENLİ EGZERSİZ VE UYKUYA ÖNEM VERİN
Spor yapmak çocuklarda ve erişkinde güçlü bir bağışıklık sistemi için vazgeçilmezdir. Bireyleri erken yaştan itibaren spor yapmaya teşvik etmek; hem beden sağlığı, hem ruh sağlığı hem de güçlü bir bağışıklık için gereklidir. Bunun yanında güçlü bir bağışıklık için düzenli uyku şarttır. Her birey günde en az 8 saat uyumalı ve gece uykusunu almalıdır. Uykuda salgılanan hormonlar bağışıklık siteminin güçlenmesinde de etkilidir.

Bu makale 16 Aralık 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Türekan Uçak

Türekan UÇAK Eskişehir'in Odunpazarı ilçesinde doğdu. Çocukluk çağlarında Bursa'ya yerleşti ve ilk ve orta öğretimini burada tamamladı. Bursa Sınav Fen Lisesi'nden başarılı bir şekilde mezun oldu ve 17 Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik bölümünü kazandı. Üniversite yıllarında 17 Eylül Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik topluluğunda başkanlık görevini üstlendi. Bu süreçte Türkiye'nin dört bir yanında çeşitli akademik kongrelere, gönüllü ve zorunlu stajlara katıldı ve 2021 yılında başladığı 'Tuz Tüketiminin Metabolik Rahatsızlıklar Üzerine Etkisi' konulu tezini başarılı bir şekilde tamamlayarak diyetisyen ünvanı aldı. 2022 yılında Akademik Diyetisyenler Derneği'nin kurulumunda ve sosyal aktivitelerinde yer almayı başardı. Halen Akademik Diyetisyenler Derneği Bursa il temsilciliğini ve yönetim kurulu üyeliği ...

Etiketler
Bagışıklık nasıl kuvvetlenır
Dyt. Türekan Uçak
Dyt. Türekan Uçak
Bursa - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube