Bağışıklığın mucize formülü

Bağışıklığın mucize formülü

Bir sıcak bir soğuk kararsız havaların hastalıklara davetiye çıkarabildiği bahar mevsimiyle birlikte bağışıklığı güçlendirmenin en iyi formülü D vitamini deposu güneş..Bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve buna bağlı olarak çok ağır hastalıklara yol açan D vitamini yetersizliğinin en iyi ilacını  güneş ışınları. Yağ içerisinde depolanan vitaminlerden birisi olan D vitamini, hücre büyümesi, kemik ve kas gelişiminde, kalsiyum emilimi, iltihaplı hastalıklarla mücadelede ve bağışıklık sisteminde çok önemli rol oynar.

D vitamini, kalsiyum ve fosforun bağırsaklardan emilimini sağlar. D vitamini aynı zamanda parathormonun (paratiroid bezleri tarafından salgılanan, kandaki kalsiyum seviyelerinin en önemli düzenleyicisi)salınımını önler. Yine D vitamini birçok hastalık ve kanser türüne karşı koruyucu etkilere sahiptir.

D vitamin için en iyi ve doğal kaynak güneştir. D vitamininden faydalanabilmek için derinin güneşte 15-30 dakika kadar durması gerekir. Güneş ışınları deri üzerindeki yağları harekete geçirerek daha sonra vücutta emilebilen formda olan vitamini üretir.

Bahar mevsimindeki kararsız havalar, soğuk algınlığı başta olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarır. Bu dönemde bağışıklık sistemini güçlü tutmanın en iyi yolu güneşten geçer.

D vitamini eksikliği hastalıklara yakalanma riskini artırır.Zayıf bünyelerde düşük bir bağışıklığa, kas ve kemiklerde gelişim geriliklerine, saç ve tırnak soruları ile kanser gibi ciddi bir rahatsızlıklara da sebep olan D vitamini yetersizliği kalp krizi ve böbrek taşının da sebepleri arasındadır.

Genel olarak D vitamini yetersizliği; metabolizmada kemik ve iskelet sistemi rahatsızlıkları olarak kendini gösterir. Özellikle bebeklerde ve çocuklarda görülen bir beslenme yetersizliği hastalığı olan “Rikets” ve onun erişkinlerdeki şekli olan osteomalasi (Kemiklerin yumuşaması ile karekterize bir hastalık) D vitamin eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

D Vitamini bazı kanserlerin, kalp ve diyabet hastalığının gelişimini önler. Tansiyonu dengeler. Depresyondan korur.

Günlük D vitamin ihtiyacı kadınlarda ve erkeklerde  15 mcg/gündür. En iyi D vitamini kaynağı ise güneş ile D vitamin içeren hayvansal besinlerdir.

Deniz ürünleri de D vitamin deposudur. Özellikle somon, uskumru, ringa, ton balığı, karides, istiridye, yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri, yogurt, peynir, tereyağı, balıkyağı  karaciğer D vitamin içeren besinlerdir.

D vitamininin fazla miktarlarda alınmasının ise metabolizmada toksik etkiye yol açarak, dönüşümü olmayan problemlere sebep olabileceği unutulmamalıdır.

Bu makale 30 Nisan 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü

Prof. Dr. Yüksel GÜMÜRDÜLÜ, 1964 yılında Adana’da doğmuştur. 1988 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1995 yılına kadar 7 yıl boyunca T.C. Sağlık Bakanlığı Konya 9 No’lu Sağlık Ocağı’nda pratisyen hekim olarak çalışmıştır. 1995 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı’nda Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başlamıştır. 1999  yılında “Sirozda otonom nöropati, mide boşalma zamanı ve sisapridin mide boşalma zamanı üzerine etkisi’’ başlıklı tez çalışmasıyla mezun olarak İç Hastalıkları Uzmanı unvanı almıştır. 1999-2002 yılları arasında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı'nda “Helicobacter pylori pozitif ve negatif hastalarda kobalamin eksikliğinin endoskopik, histolojik ve hematolojik parametrelerle olan ilişkisi’’ ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
D vitamini
Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü
Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü
Adana - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube