Ayrılık süreci

Ayrılmak istemediğimiz birinden (sevgili, eş, çocuk, aile, arkadaş) bir yerden (Okul, iş, şehir, ülke) ayrılık, baş edilmesi zor bir durumdur.

Ayrılık süreci

 

Ayrılmak istemediğimiz birinden (sevgili, eş, çocuk, aile, arkadaş) bir yerden (Okul, iş, şehir, ülke) ayrılık, baş edilmesi zor bir durumdur.

Psikolojik kriz, kişiyi sarsan, alışkanlıklarını değiştirmesine sebep olan ve sonuçta iyi yönetilirse değiştiren birçok şey olabilir: Travmatik yaşantılar, yas, iş kaybı, taşınmak, boşanmak ve ayrılık gibi.

Ayrılık, eğer iki taraf da buna karar verdi ve duygusal olarak bir şeyler bittiyse, çok da sarsıcı olmayabilir. Gene de alışkanlıkların değişmesi, bir uyum süreci gerektirecektir.

Romantik bir ilişki beyinde, tıpkı madde ya da alkol kullanımı gibi bir etki sağlar. Ayılmak daha uzun sürer ve akşamdan kalma

durumu da ayrılıktır ☺️

Ayrılığın beyinde, şiddetli fiziksel acı gibi algılandığı, yapılan araştırmalar sonucunda ortaya konmuştur.

Şok, inkâr ("Biliyorum, gelecek"), fiziksel ve psikolojik sağlığın bozulması (Uyuyamama, yiyip içememe, eve kapanma, hatta özbakımı ihmal etme), öfke ve suçlama (Kendine, karşı tarafa, başkalarına), görülebilir.

Peki ne yapmalıyız? Ayrıldınız, artık bitti. Öncelikle bunu kabul etmelisiniz. Bana göre aşk, bağımlılık ve obsesif kompulsif bozukluktan izler taşıyan bir durum. Hani "Bağımlı olmuşum!", "Onu takıntı haline getirmişim!" diyorsunuz ya, bu kısmen doğru. Ama aşk hastalık ya da bozukluk değildir. Sadece gerekli durumlarda ilaç desteği alınabilir. Yoksa yastaki gibi, o acı yaşanacak ki, içerideki zehir aksın (Ağla, anlat ve geçecek, unutma!)

Onu hatırlatacak her şeyden (Eşya, yer, durum, fotoğraf, özellikle sosyal medya) uzak durmalısınız.

Sosyal destek; aile, arkadaş desteği çok önemli bu aşamada. Olmazsa psikolojik destek alabilirsiniz.

Zamana bırakmak ve o sırada kendine boş zaman bırakmamak önemli: İş, hobi, günlük hayat rutini vs.

Fiziksel egzersiz, her zamanki gibi bu durumda da daha mutlu olmanıza katkı sağlar.

Sağlıklı beslenme ve uykuya dikkat etmek de önemlidir.

"Çivi çiviyi söker." doğrudur. Ama, ayrılıktan hemen sonra, o acıyı unutmak için rastgele biri, genelde yanlış, olmaması gereken biri olur.

Bu makale 24 Haziran 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Hatice Zengel

1975 Adana doğumluyum. Liseyi Adana Kız Lisesi'nde okudum. 2000 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Psikoloji Bölümü'nü bitirdim. Yaklaşık üç yıl özel eğitim merkezlerinde çalıştıktan sonra 2002 yılı Ekim ayında  Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne atandım. Dört yıl Üniversitenin Zihin Engelli Çocuklar Merkezi'nde çalıştıktan sonra Sağlık Bakanlığı kurumlar arası geçiş sınavıyla atandığım Kütahya Evliya Çelebi Devlet Hastanesi'nde dört yıl, iller arası geçiş kurasıyla atandığım Osmaniye Devlet Hastanesi'nde bir buçuk yıl çalıştım. Şubat 2012 tarihinde atandığım Dr Ekrem Tok Adana Ruh Sağlığı Hastanesi'nde yaklaşık 10 yıl çalıştıktan sonra devlet memuriyetinden ayrılıp kendi ofisimde çalışmaya karar verdim. 2022 Ocak ayı itibariyle kendi ofisimde danışanlarımı almaya başladım. Web Sitesi: Psk. Hatice Zengel İlgi ...

Etiketler
Ayrılık
Psk. Hatice Zengel
Psk. Hatice Zengel
Adana - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube