Doktorsitesi.com

MEYVELERİN İÇİNDEKİ BESİN ÖĞELERİ

Dyt. Meltem Yaman
Dyt. Meltem Yaman
11 Mayıs 201962 görüntülenme
Randevu Al
MEYVELERİN İÇİNDEKİ BESİN ÖĞELERİ

İnsan sağlığı; beslenme, genetik, iklim ve çevre koşulları gibi birçok etmen etkilenmektedir. Beslenmenin organizmanın yaşamındaki rolü yanında büyüme, gelişme, fizyolojik işlevlerin sürdürülmesi ve yaşam süresi üzerinde de olumlu etkileri vardır. Sağlığın temelini, yeterli ve dengeli beslenme oluşturmakta olup, sağlıklı beslenmenin anne karnından başlayarak sağlanması, yaşam boyu sağlığın korunması ve kronik hastalıkların önlenmesi açısından önem taşımaktadır.  

Sağlıklı beslenmenin hedefi; yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanmasıdır. Yeterli ve dengeli beslenmede meyveler diyetin önemli vitamin, mineral, posa ve fitokimyasalların kaynağını sağlamalarından dolayı önemlidirler. Meyveler yaklaşık % 70-95 oranında su,  %0,1-1,5 azotlu maddeler, %0,1-0,3 yağ, %3-18 karbonhidrat ve %0,3-0,8 mineral madde içermektedir. Bu nedenle meyveler diyetin su içeriğinin karşılanmasında önemlidirler.

Makrobesin Öğeleri

Meyvelerde en çok bulunan meyve şekerleri glukoz ve früktozdur. Meyve türleri için glukozun fruktoza oranı da meyve türü ve cinsine göre değişir. Elma ve armutlarda şeftali, kayısının tersine fruktoz miktarı daha fazladır.

Meyvelerin posa içeriği yüksek olup, yetişkinlere yaş ve cinsiyete bağlı olarak günde toplam 25-30 gram posa alımı önerilmektedir. Meyvelerin yenilebilen kısımlarının %7’si kadar yüksek oranlarda posa içermektedir. Meyvelerde posa olarak en fazla bulunanlar selüloz, hemiselüloz ve pektindir. Bunlar parçalanmaya karşı dirençlidir, insanlar tarafından sindirilmezler. Bu nedenle bağırsakların çalışmasını regüle ederek önemli bir fonksiyonu yerine getirirler.

Mikrobesin Ögeleri

Meyveler vitaminlerin en iyi kaynaklarıdır. Suda çözünen vitaminlerden olan C vitamini (askorbik asit) en yaygın olarak bulunanıdır. C vitamini özellikle frenk üzümü ( 200 mg/ 100 g), çilek ( 60 mg/ 100 g)  ve narenciyelerde ( 30-50 mg/ 100 g) bulunmaktadır. C vitamini açısından en zengin gıdalardan birisi kuşburnudur (2000-3000 mg/100g). Elma, armut, erik gibi meyveler ise orta düzey altında (3-5 mg /100 g) C vitamini içermektedirler. Meyvelerde B grubu vitaminlerden tiamin, riboflavin, niasin, folik asit gibi vitaminler de az miktarlarda bulunmaktadır. Sarı renkli meyvelerde (kayısı vb) önemli miktarda proA vitamini niteliğinde karotenoidler, özellikle β-karoten bulunabilmektedir.

Meyvelerde doğal olarak bulun antosiyaninler, flavanonlar gibi maddeler antioksidan aktivite göstermektedirler. Çilekgiller, üzüm, erik, nar gibi birçok meyvelerin rengini veren antosiyaninler, vişne gibi meyvelerde hem meyve etinde hem de kabukta bulunduğu halde, siyah üzüm ve bazı erik çeşitlerinde yalnızca meyve kabuğunda bulunurlar.

Etiketler

Kilo almaMeyveMeyve grubuKilo verme yöntemleriKilo verme tedavisiKilo vermeDiyet yapmakKilo verme isteğiKilo alma korkusuDiyetisyenKilo almakKilo kaybıKilo vermekKilo koruma programıMeyvelerin vitamin içerikleriDiyet ürünlerMeyve suyuKilo almamakMeyve tatlarıMeyve sebzeKilo verme sürecini kolaylaştırmakDiyet yapmayı neden başaramıyoruzKilo vermeyi hızlandıracak 5 basit ipucuKilo vermeyi kolaylaştırmakKilo vermeye çalışmakDiyet yaparken zorlanmaMeyveler ve vitaminleriMeyvelerin vitaminleriMeyve tüketimiMeyvesebze diyetleriMeyve tüketmekMeyvaDiyet listesiKilo vermek istiyorumKilo verme istekleriMeyve ne zaman yenmelidirMeyve tüketimi hakkındaMeyvenin kendisi mi suyu mu yararlıDiyetDiyet listeleriizmir diyetisyenmeyvenin içinde ne var

Yazar Hakkında

Dyt. Meltem Yaman

Dyt. Meltem Yaman

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır