Asdasdad

Bir Aşk Hikayesi Narsisizm

Asdasdad

Mitoloji ile ilgilenen çoğu kişi bilir Narkissos’un hikayesini. Bilmeyenler için değinelim hemen. 

Narkissos, bir nehrin yansımasında gördüğü kendi güzelliği karşısında büyülenen, kendi aşkı yüzünden yemek yemeyi unutup, kendi kendini ölüme sürükleyen bir adamın hikayesidir. Psikoloji literatüründe ise narsisizm olarak bahsedilen kavram, ismini Yunan mitolojisindeki Narkissos’dan almıştır. 

Peki Nedir Bu Narsisizm? 

Narsisizm, kişinin bencil, empatiden uzak, kendini beğenmiş, sadece kendine odaklı davranışlarda bulunmasına neden olan bir karakter oluşumudur. Kişi kendini çok sever, her şeyden üstün olduğunu düşünür. İki türde karşımıza çıkabilir. Sürekli kendini ön plana çıkaran, her şeyde en iyisi olmaya çabalayan, başkalarının hislerini açık bir şekilde görmezden gelen, sürekli dikkat çekmeye çalışan büyüklenmeci narsistik karakter özellikleri ile bu davranışları açık bir şekilde yapmasalar bile sürekli tüm yükün kendi üstlerinde olduğundan şikâyet ederek, dünyadaki tüm acıları kendilerinin çektiğini söyleyerek, tüm ilgiyi kendilerinde toplamak isteyen, eleştirilmeye karşı aşırı hassasiyet gösteren, kırılgan narsistik özellikleri olarak iki türe ayrılır. Her iki oluşumda da ortak nokta bencil davranışlar ve kendini üstün görme özellikleridir. 

Narsistik Kişilik Özellikleri Neden Oluşur?

Genellikle erken çocukluk döneminde ortaya çıkan bu özellikler, çocuğun çevresine ve özellikle ebeveynlerine karşı geliştirdiği bir tür savunma mekanizmasıdır. 

  • Ailenin çocuğa karşı empatiden uzak davranışlarda bulunması
  • Ailenin çocuğa karşı yeterli ilgiyi göstermemesi, ilgisiz davranışlarda bulunması
  • Ailenin aşırı otoriter, cezalandırıcı yöntemlere başvurması
  • Çocuğun yaşadığı kayıplar nedeniyle oluşan travma
  • Çocuğun davranışlarına karşı gösterilen memnuniyetsizlik gibi nedenler narsistik kişilik bozukluğunun oluşumuna zemin hazırlamaktadır.

Narsistik Kişilik Bozukluğu Tedavi Edilebilir Mi?

Narsistik kişilik bozukluğu tedavisi zor kişilik bozukluklarından biridir. Her şeyin en doğrusunu kendinin bildiğini düşünen narsistik kişilik bozukluğuna sahip bireyleri ikna etmek ve tedaviyi sürdürmek kolay olmamaktadır. Günümüzde, uzman kişiler tarafından uygulanan doğru yaklaşımlar ile narsistik kişilik bozukluğu tedavi edilebilmektedir. 

Güzel paylaşımlarda bulunduğunuz bir gün geçirmeniz dileğiyle

Bu makale 2 Şubat 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Gözde Çelik

Deneme

Etiketler
Bir Aşk Hikayesi Narsisizm
Fzt. Gözde Çelik
Fzt. Gözde Çelik
İstanbul - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube