Ani işitme kaybı nedir

Ani işitme kaybı nedir

Bir sabah uyandığınızda kulağınızda inanılmaz bir uğultu ve işitmenizde azalma hissediyor olabilirsiniz.

Vakit kaybetmeden bir KBB uzmanına görünün. Çünkü ani işitme kaybı geçiriyor olabilirsiniz.

ANİ İŞİTME KAYBI NEDİR?

Ani işitme kaybı 3 günden kısa süresince gerçekleşen 30 dB daha fazla veya daha fazla iç kulak kaynaklı işitme kaybıdır.

ANİ İŞİTME KAYBINA NE NEDEN OLUR?

Ani işitme kaybı genellikle tek kulakta olmakla birlikte nadiren iki kulakta da olabilir.  Nedeni çoğunlukla idiopatik olmakla beraber viral ve damarsal kaynaklı da olabilir.  Stres de ani işitme kaybına neden olabilmektedir. Son günlerde COVID-19 un yarattığı stres nedeniyle ani işitme kaybı yaşayan kişi artmaktadır.

ANİ İŞİTME KAYBI BELİRTİSİ NEDİR ve TANI NASIL KONULUR?

Ani işitme kaybı tanısında hastadan alınan öykü çok önemlidir.  Belirti olarak genellikle hastalarda son günlerde aniden başlayan kulaklarda uğultu ve çınlama ile olabilmektedir.   Detaylı hasta öyküsü ve kbb muayenesinden sonra odyolojik testler ile tanı konulabilmektedir.

ANİ İŞİTME KAYBI TEDAVİSİ NASILDIR?

Ani işitme kaybı tedavisinde erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Hastalar aniden başlayan çınlama ve uğultu şikayetlerinde ilk 48 saat içinde bir uzmana başvurursa uygun tedaviyle işitmeleri normale dönebilmektedir. Tedavide en etkiliği kanıtlanmış yöntem steroid tedavisidir. Ancak ani işitme kaybı tedavisinde etkinliği etkileyen süredir. 1 ay ve daha fazla süre geçmiş olan ani işitme kayıplarında işitmenin tedaviyle eskiye dönmesi zordur ve işitme kaybı kalıcı olabilmektedir.  Bu yüzden 1 ay ve daha fazla süre geçen vakalarda steroid tedavisi etkin olmayacağı için uygulanmaz. 

Günümüzde COVID-19 un yarattığı stres nedeniyle kişilerde ani işitme yaşama oranı artmaktadır. Ancak bireyler pandemiden dolayı kulaklarındaki çınlama ve uğultuyu önemsemeyip hastanelere başvurmamaktadır. Ani başlayan uğultu ve çınlama durumunda kişiler işitmelerin tedaviyle normale dönebilmesi için bir an önce uzmana görünmelidir.

Bu makale 5 Nisan 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Fatih Arslan

Op. Dr. Fatih Arslan, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Gülhane Askerı Tıp Akademisi'nde tamamlayarak Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları uzmanı olmuştur.

Op. Dr. Fatih Arslan, mesleki çalışmalarına ise şu an Özel Yüzüncü Yıl Hastanesi'nde devam etmektedir

Op. Dr. Fatih Arslan
Op. Dr. Fatih Arslan
Ankara - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube