Ameliyatla çirkin ayak güzelleşir mi?

Ameliyatla çirkin ayak güzelleşir mi?

Kozmetik ayak cerrahisi Avrupa ve Amerika Birleşik Devletlerinde sıkça uygulanmaktadır. Özellikle Beverly Hills’deki merkezlerde bu konudaki en uç uygulamaları görmekteyiz. Ayağını inceltmek için bir sıra parmak ve tarak kemiklerini çıkartmaya varan, bence çılgınlık olan işlemler yapılmaktadır.

Ayak Estetiği Yapan Ortopedistler

Ayakta şekil bozukluğu ve dolayısıyla çirkinliğe yol açan her türlü deformasyonu düzeltmek günümüzde mümkündür. Bu bozuklukların birçoğu sadece estetik bir problem olmaktan çok kişide fonksiyonel bozukluk ve ağrıya da neden olan durumlardır. Bizim başlıca amacımız ağrıyı ve fonksiyonel bozukluğu düzeltmektir. Bunu başardığımızda zaten ayağın şekli de düzelmiş olur. Eğer kişide hiç ağrı ve fonksiyon bozukluğu yoksa sırf estetik amaçlı bu ameliyatların yapılmasını ben kendi hastalarıma tavsiye etmiyorum çünkü bu ameliyatlar kemikler kesilerek yapılır ve ameliyattan sonra hiç ağrısı olmayan bir ayakta ağrı ortaya çıkma riski vardır. Bir tek diyabetik hastalar istisna tutulabilir, çünkü bu hastaların bir kısmı zaten ağrıyı hissetmezler ve eğer ayaklarında deformite de varsa, önce bu bölgelerde nasırlaşma sonrasında da iyileşmeyen yaraların oluşma riski vardır. Onun için his kusuru olan şeker hastalarının ayak deformasyonları mutlaka düzeltilmelidir.

AYAK ESTETİĞİNİ KİMLER YAPAR?

Ayak estetiğini ayak cerrahları yapar. Ayak cerrahı deyince de aklımıza Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanları gelmelidir. Plastik cerrahlar daha çok kalın ayak bileklerinin inceltilmesi veya cilde ait bozukluklarla ilgilenirler. Kemiklere müdahale edilmesi gereken işlemler mutlaka Ortopedik Cerrahlar tarafından yapılmalıdır. Artık ülkemizde de sadece veya çoğunlukla “ayak ve “ayak bileği cerrahisi” ile uğraşan tecrübeli Ortopedi Uzmanları az da olsa vardır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Tahir Öğüt

Prof. Dr. Tahir ÖĞÜT, 1967 yılında Ankara'da doğmuştur. İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun olduktan sonra Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında derece ile tamamlamıştır. İhtisasını ise İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1997 yılında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 1999 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda Başasistanlık yapan Dr. ÖĞÜT, 1999 yılında Marmara Bölgesinde meydana gelen depremde bu görevini ilk 3 ay kadrosuz ve gönüllü olarak yapmıştır. 2001 yılında İtalya’da İlizarov Cerrahisi üzerine 1 ay, 2002 yılında Hollanda’da ayak ve ayak bileği cerrahisi üzerine 3 ay süre ile çalışmış olan Prof. Dr. Tahir ÖĞÜT, 2005 yılında Doçent, 2011 yılında ise Profesör unvanını almıştır. 2006-2007 yılları arasında Duke ...

Etiketler
Ayak bakımı
Prof. Dr. Tahir Öğüt
Prof. Dr. Tahir Öğüt
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube