Doktorsitesi.com

BACAK KISALIĞI

Prof. Dr. Akın Kapubağlı
Prof. Dr. Akın Kapubağlı
10 Aralık 2015923 görüntülenme
Randevu Al
BACAK KISALIĞI

BACAK EŞİTSİZLİĞİ(KISALIK)

Çocukluk döneminde konjenital(doğuştan) bacak eşitsizliği görülebildiği gibi,  daha sonradan geçirilen kazalar ve kemik infektionları nedeniyle de görülebilir. Doğuştan bacak kısalıkları çocuk 6 aylık oluncaya kadar çoğu kez farkedilmeyebilir. Bazende kalça çıkığı ile karıştırılabilir. Aile bacaktaki kısalığı ilk farkettiğinde doğal olarak kalça çıkığından şüphelenilir.Eğer kalçalar normalse konjenital bacak eşitsizliği akla gelmelidir. Alt taraftaki bacak eşitsizliği uyluktaki femur kemiğinden veya bacak kemiği dediğimiz tibiadan kaynaklanabilir. Bazende her ikisinden kaynaklanır.

Nadirde olsa bu iki kemiğin kısmi veya tam yokluğu ile birlikte görülebilir. Çoğu kez nedeni belli olmayan bir büyüme kusurudur. Zaman içersinde giderek artacaktır. 1-2 cm'lik eşitsizlik ler basit topuk yükseltmeleri ile izlenir ve bir şey yapılmaz. Kısalık 4-5 cm aşınca cerrahi olarak uzatılması gerekir. Bacaklar eşitlenmediği taktirde belde eğriliğe ayakta şekil bozukluğuna sebep olabilir. Uzatma zamanı değişik ekollere göre farklılık gösterir. Biz okul öncesi bir sefer daha sonra da gerek duyulursa büyüme tamamlanınca bir sefer daha yapmaktayız.

Kullandığımız yöntem İllizarov yöntemi dediğimiz kemiğin içinden geçen teller ve halkalar yardımıyla uzatmaktadır. Bu yöntemle günde 1 mm hesabıyla 5-6 cm kadar uzatmalar rahatlıkla yapılabilmektedir.

Etiketler

Bacak eşitsizliğiDoğuştan bacak kısalığıDoğuştan bacak kısalığı nedenleriDoğuştan bacak kısalığı tedavisiBacak kısalığına illizarov yöntemi ile tedavi

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Akın Kapubağlı

Prof. Dr. Akın Kapubağlı

Prof. Dr. Akın KAPUBAĞLI,  1952 yılında doğmuştur. Muğla Yatağan’ın Eski Hisar köyünde ilk ve ortaokul, İzmir Atatürk Lisesi’nde lise eğitimini tamamlamıştır. 1977 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuş ve tıp doktoru unvanı almıştır. Daha sonra mecburi hizmet yükümlülüklerini tamamlayarak yine Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi Kliniği’nde asistanlık eğitimine başlamıştır. 1990 yılında Yardımcı Doçent, 1992 yılında Doçent, 1998 yılında ise Profesör olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır