Topuk ağrısı tanı ve tedavisi

Topuk ağrısı tanı ve tedavisi

Topuk ağrısı, ayak-ayak bileği sorunuyla ortopedi polikliniklerine başvuran hastaların dillendirdiği en sık şikâyettir. Sadece 1-2 saat yürümeyle bile her iki ayak tonlarca kilonun ve stresin altında kalır.

Yürüme sırasında, tek tarafta bir topuk vücut ağırlığının %110’ una maruz kalır. Koşma sırasında ise bu yük, tek topuk üzerinde vücut ağırlığının iki katına çıkar. Yani topuk, hareket anında meydana gelen yükü sırtlayarak anatomik yapıların zarar görmesine engel olur.

Ayaklar, bu yüklerin altından kalkabilir ama taşıyabilecekleri sınırı aşmak ciddi şikâyetlere neden olur. Ayakları aşırı yüke maruz bırakmakla (spor, uygun olmayan ayakkabı vb.) topuk ağrısı gelişebilir.

Topuk ağrısı dinlendirme ve destekleyici tedaviyle zaman içinde iyileşebilir. Fakat hastalar, çoğunlukla hafif olan başlangıç şikâyetlerini önemsemeyip gerekli önlemi almadıklarından şikâyet daha kötüleşerek uzar, hastanın günlük hayatını ciddi şekilde olumsuz etkiler.

Topuk ağrısının pek çok sebebi olabilir. Ayağa fazla yüklenme gibi basit bir yorgunluktan, topuk dikeni, kireçlenme, romatizma, aşil tendon kopmasına kadar pek çok hastalık topuk ağrısı şikâyeti meydana getirir.

Topuk ağrısına neden olan rahatsızlıklar, ağrının yerine göre iki ana gruba ayrılır; topuğun altındaki ağrı ve topuğun arkasındaki ağrı.

Topuğun altındaki ağrı

Travma; taş gibi sert bir cisme vurma, çarpma sonrası topuk altındaki kemiği örten yağ dokusu ezilir. Renk değişikliği gözlenmez. İstirahat etme ile ağrı zaman içinde azalarak geçer.

Topuk dikeni (plantar fasiit)

Topuğun arkasındaki ağrı

Aşil tendon inflamasyonu

Retrokalkeneal bursit; Aşil tendonunun önündeki bursanın, kistik yapının inflamasyonudur.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Esin Kayaoğlu

Op. Dr. Esin KAYAOĞLU ÜSTÜNOVA, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, yine aynı fakülte'de tamamlayarak Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 

Op. Dr. Esin KAYAOĞLU ÜSTÜNOVA, mesleki çalışmalarına Bursa'da bulunan Klinik Ortopedi'de devam etmektedir.

Etiketler
Topuk ağrısı
Op. Dr. Esin Kayaoğlu
Op. Dr. Esin Kayaoğlu
Bursa - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube