Meniere sendromu ve akupunkturla tedavisi

Meniere sendromu ve akupunkturla tedavisi

Meniere hastalığı; iç kulak sıvılarının basınç artışıdır. Halk arasında iç kulak tansiyonu olarak da bilinir.

Meniere hastalığı şiddetli baş dönmesi, işitme kaybı ve kulak çınlamasının birlikte bulunduğu, ataklar halinde seyreden bir hastalıktır.

Meniere hastalığı iç kulakta bulunan, denge ve işitmeden sorumlu, labirent isimli içi sıvı dolu organın fonksiyon bozukluğu sonucu ortaya çıkar. Hastalığın asıl nedeni, iç kulaktaki sıvının ve bu sıvı basıncının artmasıdır. 

Sıvı üretiminin atılımdan fazla olması veya iç kulak sıvılarının boşaldığı kanallarda tıkanıklık olması ile basınç artışı gelişebilir.

Sebebi tam olarak bilinmese de bazı faktörler suçlanmaktadır. Virüs enfeksiyonları, alerjiler, otoimmün mekanizmalar ve genetik yapı bunlardan bazılarıdır.

Meniere hastalığı orta yaş ve ileri yaşta daha sık görülür. 

Tanı:

1.    20 dakikadan uzun 24 saatten kısa süren en az iki vertigo atağı
2.    Kulakta çınlama veya dolgunluk hissi
3.    İşitme testleri ile doğrulanmış işitme kaybı 
4.    Bu belirtilerin bilinen başka bir hastalığa bağlı gelişmemiş olması

Vertigo: Oldukça şiddetli bir baş dönmesidir. Kişi yatakta yatarken bile düşecekmiş gibi hissedip sıkıca yatağa tutunur. Vertigolarda genel olarak görülen bulantı ve kusma bu hastalıkta da görülür. Vertigo, ataklar halinde gelip, 20 dakika ile birkaç saat arası devam eder. Baş dönmesi atakları sırasında hastada görülebilecek en önemli bulgu nistagmus denilen istemsiz göz hareketleridir
Kulak çınlaması: Kulakta uğultu, zil sesi, gürültü, kükreme veya ıslık sesi şeklinde sesler duyulur.
İşitme kaybı: Hastalığın başında gelip geçici olan işitme kaybı, ataklar arttıkça kalıcı olmaya başlar. 
Kulakta dolgunluk hissi: Kulakta dolgunluk ya da basınç hissi şeklinde ifade edilir.

Meniere hastalığı atakları sırasında çarpıntı, terleme, panik içinde olma ve ölüm korkusu gibi belirtiler de görülebilir. Bu belirtiler bazen panik atak nöbetleri ile karışabilir.

Tedavi

Nedeni tam olarak anlaşılamadığından kesin tedavisi de mümkün olmayan bir hastalıktır. Tedavide vertigo ataklarını önlemeye yönelik ilaçlar, tuz kısıtlaması, idrar söktürücüler kullanılabilir. Tedavi yöntemlerinin çoğunda tam başarı yerine geçici ve kısmi düzelmeler elde edilmektedir.

Meniere Hastalığında Akupunktur Tedavisi:

Kulak ve vücut akupunkturunun ödem çözücü etkisi ile denge olumlu yönde tekrar sağlanır.

Akupunkturun tansiyonu dengeleyici etkisi sonucunda ani basınç değişiklikleri de önlenmiş olur.

Akupunktur tedavisi ile depresyon ortadan kalkar, uyku düzeni normale döner. Bu gibi faktörlerin tetiklediği atakların önüne geçilmiş olur.

Akupunktur noktalarının iğne ile uyarılması sonucunda merkezi sinir sisteminde birtakım nöromediatörler ve beyin kan akımı üzerinde değişiklik olduğu gösterilmiştir.

Akupunkturla vücut enerji akışındaki denge sağlanmaya çalışılır.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Başak Bingöl

Uzm. Dr. Başak Bingöl, 1974 yılında Ankara’da doğmuştur. 1997 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. 2002 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Klinik Biyokimya Bölümünde uzmanlık eğitimimi tamamlamış ve Gazi Üniversitesi Hastanesi’nde Akupunktur eğitimi almıştır. İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesinde Kupa (Hacamat) tedavisi eğitimi almıştır. Koruyucu hekimlikte ve kronik hastalıkların tedavisinde, klasik tıpta yaptığımız tedavilerin yanında tamamlayıcı tıp tanı ve tedavi tekniklerini kullanmaktadır. Kişiye özel tedavi programları oluşturmaktadır.   Fiziksel bedende yaptığım tedavilerin yanında zihinsel, duygusal ve ruhsal olmak üzere bütünsel tedaviler yapıyor ve hastalarına ‘Neyiniz var?’ diye sorduktan sonra ‘Ne oldu da hastalandınız?’ diye de sorarak hastalıklarının altı ...

Etiketler
Meniere hastalığı
Uzm. Dr. Başak Bingöl
Uzm. Dr. Başak Bingöl
İzmir - Akupunktur
Facebook Twitter Instagram Youtube