Trigeminal nevralji (ani yüz ağrısı) ve akupunkturla tedavisi

Trigeminal nevralji (ani yüz ağrısı) ve akupunkturla tedavisi

Trigeminal nevralji, yüz bölgesini tutan bir nöropatik ağrı türüdür. Halk arasında "delirten hastalık" diye bilinen hastalık intihara kadar sürükleyebilir. 

Hastalık yüzün duyusunu sağlamanın yanında çiğneme kaslarının çalışmasını sağlayan trigeminal sinirin herhangi bir nedenden dolayı hasar görmesi ile oluşurlar. Trigeminal sinirin bir ya da daha fazla dalının kapsadığı alanda gelişen, ani, genellikle tek taraflı, şiddetli, kısa süreli ağrılardır. Hastalar bu ağrıyı yanma, batma, uyuşma, karıncalanma, donma, elektrik çarpması, bıçak saplanması, şimşek çakması gibi tanımlarlar. Yüz yıkama, yüze dokunma, yemek yeme, diş fırçalama, tıraş olma, makyaj yapma, konuşma, yutkunma çiğneme, sıcak soğuk yiyecekler gibi etkenlerle başlayıp şiddetlenebilir. Kişiyi yalnızca sıvı gıdaları alabilecek duruma getirir. 

Ağrı genellikle yüzün alt ve üst çene bölümünde görülür. Trigeminal nevralji ağrısı sürekli, yakıcı veya sancılı bir ağrıdır, bu da hastayı sıkıntıya sokabilmektedir. Bazı hastalar bu ağrı nedeniyle yemek yiyemez, su içemez hale gelmektedir.

Tekrarlayan ağrılar şeklinde gelir. Ağrı aralıkları gittikçe sıklaşabilir. Şiddetli ağrılar kişinin ruhsal durumunun bozulmasına sebep olabilir. Bu durumda ruhsal tedavi desteği de verilmelidir. Kişinin yaşam kalitesi bozulur.

Hastadan alınan öykü ile tanı konabilir. Fakat trigeminal sinir üzerine bası yapacak bir oluşum olup olmadığı tetkiklerle kontrol edilmelidir. Büyük çoğunluğunda organik bir sebep saptanamaz. Bunlarda hastalığın sebebi bilinmemektedir.

Trigeminal nevralji görülme sıklığı 100.000’de 5 ile 25 arasında olduğu bildirilmiştir. Kadınlarda 2 kat daha sık olduğu bilinmektedir. Genellikle 50 yaş üzerinde görülür.

Önlemler:

Yemek yemek, diş fırçalamak, su içmek, traş olmak ya da makyaj yapmak gibi faaliyetler ya da soğukta yüze temas eden esinti ağrının aniden başlamasını tetikleyebilir.

Soğuk havaya çıkılması durumunda yüzün atkı ile korunması gerekir.

Klima ve havalandırmaya da direkt maruz kalınmaması gerekir.

Çok sıcak ya da soğuk içecekler içilmemesi, içilmesi durumunda da ağzın hassas bölgesine değmemesi için pipet kullanılması gerekir.

Akupunktur ile Trigeminal Nevralji Tedavisi

Akupunkturla trigeminal nevralji tedavisi yapılabilmektedir. Tedavideki başarı hastalığın kaç yıldır olduğuna bağlı olarak değişir.

Akupunktur vücut nevraljilerinde olduğu gibi trigeminal nevraljide de başarıyla uygulanır.  

Akupunktur güçlü bir stres tedavisi sunarak hastalığın stresle artış göstermesini engeller. Hastada yaşam kalitesini yükseltir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Başak Bingöl

Tıp eğitimini Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladıktan sonra Klinik Biyokimya alanında uzmanlık eğitimini başarıyla tamamlayan Uzm. Dr. Başak Bingöl, modern tıbbın yanı sıra akupunktur, mezoterapi, hacamat ve hipnoterapi gibi tamamlayıcı tıp uygulamalarında da derinlemesine bilgi sahibidir. Bilimsel temellere dayanan bu yöntemlerle hastalarının fiziksel, zihinsel ve ruhsal dengelerini sağlamalarına katkıda bulunmaktadır. Akupunktur ile vücudun enerji dengesini düzenlemeyi amaçlayan tedaviler sunarken, mezoterapi ile cilt sağlığını ve yenilenmeyi destekleyen uygulamalar yapmaktadır. Aynı zamanda hacamat ile vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olurken, hipnoterapi ile zihinsel ve duygusal sağlık üzerinde etkili çözümler geliştirmektedir. Bu bütüncül tedavi yaklaşımları, Uzm. Dr. Bingöl’ün hastalarına sunduğu bireyselleştirilm ...

Uzm. Dr. Başak Bingöl
Uzm. Dr. Başak Bingöl
İzmir - Akupunktur
Facebook Twitter Instagram Youtube