Akupunktur

Akupunktur dünyanın en eski tedavi metotlarından biridir. Çin tıbbı denince akla gelen ilk tedavi metodudur. İnce iğnelerin vücuttaki özellikli noktalara batırılması tedavinin esasıdır.

Akupunktur

Akupunktur dünyanın en eski tedavi metotlarından biridir. Çin tıbbı denince akla gelen ilk tedavi metodudur. İnce iğnelerin vücuttaki özellikli noktalara batırılması tedavinin esasıdır.

Geleneksel Çin tıbbına göre; vücuttaki kanallardan (meridyenler) aktığına inanılan enerji veya yaşam gücü akışını dengelemeyi sağlayan bir tekniktir. Meridyenler boyunca belirli noktalara iğneler sokarak enerji akışınızı yeniden dengeleme tedavinin hedefidir.

UYGULAMA

Hekiminiz akupunktur tedavisi öncesinde genel sağlık durumunuz, geçmişteki sağlık problemleriniz ve şu anki rahatsızlığınızla ilgili anamnez alır. Vücut bir bütün olarak değerlendirildiği için bedeninizin bütünü çok önemlidir. Fizik muayene de kapsamlı şekilde yapılır. İşlem siz yatar pozisyondayken uygulanır. İşlem uygulanırken kıyafetlerinizi çıkarmanız gerekir.

İğneler, akupunktur noktaları olarak isimlendirilen özellikli vücut bölümlerine yerleştirilir. Genellikle 5 ila 20 kadar iğne kullanılır. İğneler tek kullanımlık,kişiye özel, sterilize edilmiş, birkaç cm uzunluğunda ve oldukça incedirler. Vücutta 20-30 dk.kalması hedeflenir. Tedavi süresince hekim iğneyi hafifçe hareket ettirebilir, iğnelere ısı veya hafif elektrik uygulayabilir. İşlem sırasında ağrı veya rahatsızlık hissi gelişirse mutlaka doktorunuza haber veriniz. Haftada 1 olmak üzere 6-10 seans akupunktur tedavisi için yeterli olmaktadır. Doktorunuz kontrole çağırıp iyilik halinizi kontrol ederek gerekli durumlarda daha fazla seans planlayabilir.

Etki mekanizması

Geleneksel Çin tıbbı, sağlığı çi olarak bilinen yaşam kuvvetiyle “yin” ve “yang” ın dengesi ile gerçekleştiğine inanır. Yin ve Yang dengesizliği hastalıklara yol açar. Qİ vücuttaki kanallardan akar ve hekim akupunktur noktları üzerinden çi’ye ulaşabilir. İğneler vasıtası ile çi akışı dengesi sağlanır.

Batılı uzmanlara göre akupunktur noktaları, sinirlerin, kasların ve bağ dokularının uyarılabildiği yerler olarak görülür. Birçok akupunktur noktası kastaki tetik nokta ile aynı yerdedir.

Analjezik (ağrı kesici) Etkisi: Ağrı eşiği yükseltilir. Doku ve organların daha sağlıklı beslenmesini ve kanlanmasını sağlar. Bu etkiler endorfin salgılanarak elde edilir.

Sedasyon (sakinleştirici) Etkisi: Beyinde serotonin, endorfin gibi hormon ve maddeler ortaya çıkarması, bu maddelerin salgılanması ile elde edilir.  

Homeostatik Etki: Sempatik ve parasempatik sistemi dengeleyerek, böbreklerin daha iyi çalışmasını, kalp ve solunum fonksiyonlarının düzelmesini, ter salgısını ve batın organların daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Vücudumuzda da bulunan pek çok mineral ve iyon dengesini ayarlar, bağışıklık sistemini güçlendirir, motor fonksiyonlarında iyileşme sağlar.

AKUPUNKTUR NOKTALARI

Akupunktur felsefesine göre vücutta her biri çeşitli organları, bölgeleri veya vücut sistemlerini etkileyen yüzlerce hatta binlerce akupunktur noktası bulunur. Hatta modern tıpta BT taramaları sonucunda vücuttaki bu noktalarla çakışan mikro-damar kümelenme noktaları tespit edilmiştir. Akupunktur noktalarının, kasların üzerini saran ve tüm bedeni çevreleyen fasyalar üzerindeki birer nokta olduğunu, bu noktalardan da arter-ven-sinir-lenf damarı çıktığını bugün artık biliyoruz. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise 1991 yılında vücutta 361 akupunktur noktasını tanımlamıştır.

Bu makale 11 Mayıs 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Burcu Kaner Soylu

Dr. Burcu Kaner Soylu 1976 yılında İzmir’de dünyaya gelmiştir. 1987-1994 yılları arasında ortaokul ve lise eğitimini Özel İzmir Amerikan Koleji’nde tamamlayan Dr. Kaner Soylu Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 2000 yılında mezun olarak hekimlik hayatına atılmıştır. 2000-2004 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalında ihtisasını tamamlamasının ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Karşıyaka Polikliniği’nde çalışmaya başlamıştır. 2006 yılı itibarı ile İzmir Kent Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniğinde FTR uzmanı olarak çalışmaya başlamıştır. Takip eden beş yıl boyunca keyifle yürüttüğü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanlığı görevinden evlilik nedeni ile 2011 itibarı ile ayrılarak İstanbul’a taşınmıştır. 2013 yazında tamamlayıcı tıp ile tanışmış ve Manuel Terapi Der ...

Etiketler
Akupunktur yöntemleri
Uzm. Dr. Burcu Kaner Soylu
Uzm. Dr. Burcu Kaner Soylu
İzmir - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube