Ağrı

AĞRI

Ağrı

AĞRI

Ağrı tedavisinde hangi yöntemi kullanacağımıza karar vermeden önce  Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzman hekimimiz tarafından değerlendirilirsiniz. Ağrıya yol açan hastalık tespit edildikten sonra sizin için en uygun tedavi doktorunuz tarafından belirlenecektir.

Peki bunlar ne olabilir?

OZON TEDAVİSİ:

Ağrı kesici ve anti inflamatuar etkinliği yüksek olan ve ilaç içermediği için yan etki oluşma ihtimali oldukça düşük bir uygulamadır. Diğer tedavilerle kombine edilerek yada tek başına Kireçlenmeler (diz, kalça, bel osteoartiriti vb) , yumuşak doku yaralanmaları , tendinitlerde (Lateral epikondilit, de quarvian vb), bel boyun ağrıları ( kas spazmı, bel-boyun fıtıkları- spondilozlar vb) gibi geniş kullanım alanı ile ilgili bölgeye lokal veya sistemik uygulama ile kombine edilebilir. Özellikle majör ozon uygulaması otoimmün hastalıkların (diabet, iltahaplı romatizma , MS, Parkinson)  da semptomlarından olan genel vücut ağrısı- yorgunluk şikayetlerinde çok etkindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, anti aging etkilidir.  

 

PRP (Platelet Rich Plazma – Trombositten zengin plazma)

PRP tedavisi kişinin kendi kanından bazı özel işlemlerle elde edilen  plazma ile yavaşlayan hücre yenilenmesinin yeniden sağlanır. PRP tedavisiyle ortopedik rahatsızlıkların yanısıra cilt gençleştirme, saç dökülmesi  tedavisinde de kullanılmaktadır. Kişinin kendi kanından hazırlandığı için yan etki oluşturmaz. Ancak uygulama sonrası 1-2 gün uygulama bölgesinde hafif ağrı olabilir.

 

CGF-CD34 (Concentrated Growth Factor- Konsantre Büyüme Faktörü): Konsantre edilmiş büyüme faktörleri anlamındadır.  Dokulara verildiğinde direk iyileştirici etki gösterir. CD34 hücrelerinin özelliği verildiği dokuda direk o doku hücrelerine dönüşmesidir. Bu sayede kıkırdak hücresi, sinir hücresi gibi normalde iyileşme şansı olmayan dokuların iyileşmesini sağlar.

 

 

AKAPUNKTUR TEDAVİSİ

Akupunktur tedavisi, vücudun belirli noktalarına ve kaslara, çok ince yapıda özel iğnelerin batırılması ile uygulanan ve tamamen kişiye, kişinin hastalığına özel bir tedavidir. Hasta doktor tarafından değerlendirildikten sonra yine doktor tarafından uygulanır. Sadece ağrıyan bölgeye değil ağrı sebebine de yönelik uygulanmalıdır.

 

 

 

 

 

ALGOLOJİK ENJEKSİYONLAR

 

Eklem Ağrıları:

Yaşla birlikte ortaya çıkan kireçlenme olarak bilinen dejeneratif değişiklikler ,travmalar, spora bağlı yoğun kullanım sonucu eklem kıkırdağında ve eklem içi-çevresi yapılarda ( bağlarda ve- veya kıkırdak dokuda) oluşan hasar ağrı, hareket kısıtlılığı zaman zaman şişlik yaratarak yaşam kalitesini bozar. Muayene sonrası hastanın hastalığına uygun olarak seçilen tedavi yöntemi ( sinir bloğu, nöralterapi , proloterapi, ozon ya da hyaluronik asit enjeksiyonu vb ) ile hastaya USG eşliğinde görüntüleme ile tedavi edici enjeksiyonu uygulanır.

 

Topuk Dikeni- Plantar Fasiit:

Günün ilk adımları ağrılıysa dikkat!

Ayağında şekil bozukluğu olanlarda, kilolu kişilerde, uzun süre sert zeminde ve evde yalınayak yürüyenlerde sıklıkla görülen topuk dikeni, tedavi edilmediği takdirde günlük hayatı önemli ölçüde olumsuz etkiler. Ayak tabanında taş ya da çivi olduğu hissini veren bu rahatsızlıkta erken tanı ve tedavi ile şikayetler ciddi oranda azalıyor. Topuk dikeninin; düztabanlarda, kilolu kişilerde ve topuklu ayakkabı kullananlarda daha sık görülür. Hatta topuk ağrısı çeken hastada röntgende topuk dikeni görülmeyebilir veya topuk dikeni olan bir kişi hiç topuk ağrısı duymayabilir. Bu durumda  ağrının sebebi ”Plantar Fasiit”tir. Yani ayak tabanını ve ayak kavsini destekleyen bağ dokusunun rahatsızlığıdır. Tedavisinde PRP ve ya CGF enjeksiyonları (15 gün ara ile 2 seans) , Proloterapi(4-5 seans)   uygulanabilir . Ayrıca çok büyük topuk dikeni olup ameliyat olmak istemeyen hastalarda hyaluronik asit enjeksiyonu  ile kemik çıkıntının etrafı çevrelenir ve kişinin şikayetlerinde tama yakın düzelme sağlanır.

 

Miyofasiyal Ağrı Sendromu (Kas Spazmı- Kulunç):

Bölgesel (sırt- bel -boyun vb)  bir veya birkaç kas grubunda saptanan tetik noktalar ve bu noktaların palpasyonu ile ortaya çıkan yansıyan ağrı tablosu ile karakterize yumuşak doku romatizması (eklem dışı romatizma) veya bölgesel ağrı sendromudur. Tedavisinde FTR uygulmaları yanında doktor muayenesi sonrasında tetik nokta enjeksiyonu, akapunktur, nöral terapi ve ozon enjeksiyonlarından fayda görür. Sonrasında ağrının tekrarlamamsı için hastaya verilecek broşürlerle düzenli germe egzersizi yapması önerilir.

 

 

 

 

Tenisçi Dirseği (lateral epikondilit) :

Halk arasında Tenisçi Dirseği olarak bilinen Lateral Epikondilit aslında nadiren tenisçilerde görülmektedir. Daha çok masa başı işler olan marangozluk, makine işi gibi kol kaslarını zorlayan meslek gruplarında yaygın görülen bir hastalıktır. El ve el bileğinin aşırı kullanımı sonucunda ön kol kaslarının gerilimi ile ortaya çıkmaktadır. Ağızdan ilaç tedavisine rağmen şikayetleri geçmeyen dirençli ağrılarda mutlaka görüntüleme yapmak ve uygulanacak tedaviyi görüntüleme eşilğinde yapmak gereklidir. Çünkü kasın kemiğe yapıştığı yerde minik başlayıp büyüyebilen yırtıklar olabilir. Bu durumda kortizon bu bölgeye kesinlikle zarar verir . PRP- CGF uygulamaları özellikle yırtıklarda olan ve ya kronik durumlarda  başırılı sonuçlar sağlar. 

Bel ve Boyun Ağrıları:

Boyun ve Bel ağrılarının aslında çok az kısmı disk hernilerine (fıtık) bağlıdır. Daha çok omur eklemlerinde kireçlenme ve /veya kas spazmına bağlıdır. Yada Kasların üzerini saran zar(fasia ) ile ilgili problemler olabilir. Uzman doktor tarafından değerlendirilip ağrının kaynağı belirlendikten sonra çok çeşitli tedavi yöntemleri ile hastalarımız başarı ile tedavi edilir. Önemli olan nedeni belirlemek ve bun nedene yönelik tedavi uygulamaktır.

Bu makale 17 Mayıs 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Emine Eda Kurt

2002 Yılında Çukurova Üniverstesi Tıp Fakültesinden Mezun olduktan sonra 2009 Yılında Ankara Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Eğitim Araştırma Hastanesinden  FTR Uzmanlık eğitimini tamamladı. Daha sonra Uzmanlık alanıyla ilgili çok sayıda eğitim programına katılarak Sağlık Bakanlığı onaylı sertifikalarını aldı. Uzun yıllar eğitimci olarak da Ahi Evran ve Alaaddin Keykubat Üniversiteleri Tıp Fakültelerinde çalıştıktan sonra şu anda Lazergöz Tıp Merkezinde Çalışma Hayatına devam etmektedir. 

Etiketler
Ozon tedavi
Doç. Dr. Emine Eda Kurt
Doç. Dr. Emine Eda Kurt
Antalya - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube