Ağız ve diş tedavisi

Ağız ve diş tedavisi

Ağız ve diş sağlığı dikkat edilmediği takdirde birçok hastalığa neden olmasının yanı sıra dişlerin zamanla kaybedilmesine ve işlevini yitirmesine de etki sağlar. Ayrıca yaşam kalitesini düşürerek beslenmede de sorunlar yaratır.

Ağız bakımı özellikle yemeklerden sonra dikkatli bir şekilde düzenli olarak uygulanmalıdır. Ağızda birçok hastalığın oluşmasına etken olan bakteriler; ağız sağlığının dışında dişlerin de çürümesine zemin hazırlar. Hijyenik olmayan bir ağızda; buna keza dişlerde sağlıksız olarak etkilenecektir. Gün içerisinde beslenme, çay, sigara, kahve tüketimi sonrası mutlaka dişlerin fırçalanması gereklidir. Fazla tüketilen çay ve sigara ağızda yaralara ve diş eti hastalıklarına ortam hazırlar. Diş eti hastalıklarının en önemli nedenlerinden olan sigara kullanımı mutlaka bırakılmalı ya da azaltılmalıdır.

Ağız ve diş tedavisinde dişlerde basit bir sorun yaşanmasında dahi hekime gidilerek gerekli uygulamalar yaptırılmalıdır. Diş eti hastalığı dişlerin zaman içerisinde çürümesine ve diş köklerinin zayıflayarak dökülmesine etken yaratabilmektedir. Diş diplerinde oluşan iltihaplar ve diş çekilmeleri gibi problemler tedavi yapılarak iyileştirilir. Ayrıca dişlerde tartar ve plak oluşumu da diş sağlığını bozan etkenlerdir.

Düzenli olarak diş hekimine tartar ve plak temizliği yaptırılmalıdır. Böylece dişleri kaybetmeden sağlıklı bir şekilde uzun süre kullanım olanağı bulunacaktır. Diş minelerinde zayıflama ve sararma gibi bir takım sorunlar yine diş hekimi tarafından uygun bir şekilde tedavi edilmelidir. Dişlerde oluşan sararmalar; diş macunları ile beyazlatılabilir gibi söylentiler diş minelerine zarar verdiği gerekçesiyle önerilmez.

Sağlıklı bir gülüş ve sağlıklı bir diş için mutlaka gerekli olan tüm bakımların yaptırılması şarttır. Diş çürükleri gecikmeden öncelikle dolgu yaptırılmalı ve böylece diş kaybı önlenmelidir. İhmal edilen her çürük ağız ve diş sağlığını bozarak daha fazla diş eti hastalığı ve diş kaybı demektir. Bunun yanı sıra ön öğütücü olan dişler; sindirim sistemi gibi daha birçok organı etkileyerek beden sağlığına da olumsuz etkiler yapar. Migren, kalp çarpıntısı, mide hastalıkları gibi birçok rahatsızlık çürük dişlerin etkisiyle ortaya çıkabilmektedir.

Ağız ve diş tedavisi gerekli olan ve sağlık açısından ihmale gelmeyen bir alışkanlık olmalıdır.

Bu makale 3 Ağustos 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Zafer Küreğibüyük

Dt. Zafer Küreğibüyük lisans öncesi öğrenimlerinin ardından, Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi bölümünü  başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

Dt. Zafer Küreğibüyük, mesleki çalışmalarına ise Bursa'da bulunan özel muayenehanesi'nde  devam etmektedir.

Etiketler
Diş tedavisi
Dt. Zafer Küreğibüyük
Dt. Zafer Küreğibüyük
Bursa - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube