2 yaş sendromu

2 YAŞ SENDROMU PROBLEMLERİ ÖNERİLER Bu süreçler ebeveyn zorlayıcı bir o kadar kendilerini de süreç içinde tanıdıkları bir dönemdir. Bu dönemin sağlıklı atlatılabilmesi için ebeveyn tutumları süreç içinde oldukça önemlidir.

2 yaş sendromu

2 YAŞ SENDROMU PROBLEMLERİ ÖNERİLER

 

Bu süreçler ebeveyn zorlayıcı bir o kadar kendilerini de süreç içinde tanıdıkları bir dönemdir. Bu dönemin sağlıklı atlatılabilmesi için ebeveyn tutumları süreç içinde oldukça önemlidir.

 

Öncelikle çocuğunuzun problem davranışı konusunda sizi anlayıp anlamadığını görmeye çalışın. Bu süreç zaten çocuğun gelişim dönemi gereği kendini gösterme ve kabul ettirme evresidir.

Cesaret ederek yeni davranışları kolay kabul edeceği ve öğreneceği bir evredir. Bu yüzden ebeveyn dışı bakımverenlerin ebeveyn otoritesine destek olarak öğrenmeyi gerçekleştirmesi gerekir.

Öğrenmeyi gerçekleştirmenin ön koşullarından biri çocukla oyun bağlarını kurmak ve geliştirmek. Bazı çocuklar göstererek ,bazıları ise dinleyerek sizinle bağ kurar bunu keşfederek başlayabilirsiniz.

 

Öğrenilen davranışın pekiştirilmesi çok önemlidir.

Yeni davranışı öğrenmesinde bu davranışa giden bütün küçük davranışları pekiştirmek ve model olmak.

 

Eğer çocuğunuzun hazırbulunuşluluğu uygunsa öğrenme davranışı için küçük alıştırmalarla bütün davranışa gidebilirsiniz.

 

Öğrenme sırasında ısrarcı olmayın bu çocuğun sizinle uyumunu olumsuz etkileyecektir.

Güç çatışmasına girmeyin ve söylenmeyin.

Duygusunu anlamaya çalışın bazen sizinle bilişsel anlamda uyumlanmak da zorluk yaşayabilir. Özellikle öfke duygusuyla sıklıkla karşılık verebilir. Bu duygusunu kabul edip boşaltmasına izin verin. Kendini anlatmasına sözel anlamda izin verin kelimeleri yettiğince.

 

Bu makale 14 Mart 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Zehra Demirhan

Uzm. Kl. Psk Zehra Demirhan, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Binali Yıldırım Üniversitesi Psikoloji bölümünü başarıyla tamamlamıştır. Yüksek lisansını ise Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji  (tezli ) olarak yüksek onur derecesiyle tamamlamıştır.

Mesleki çalışmalarına The American Psychology Neuropsychology Center'da devam etmektedir.

Etiketler
2 YAŞ SENDROMU
Uzm. Kl. Psk. Zehra Demirhan
Uzm. Kl. Psk. Zehra Demirhan
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube