1-3 yaş beslenmesi

1-3 yaş beslenmesi

1-3 YAŞ BESLENMESİ

Bu yaştaki çocukların günde 3 ana öğün yemek yemesi çok önemlidir. Yemek aralarında özellikle ikindide süt, meyve veya meyve suyu verilebilir. Yemek aralarında şekerlemeler, pasta, bisküvi veya kurabiye verilmesi gereksizdir. Bu besinler, çocuğun normal besin gereksinimini karşılamasını engellediği gibi diş çürümelerine de yol açabilir.

Ailenin dengeli ve yeterli beslenme düzeni varsa, çocuk için özel besin hazırlamak gerekmeyebilir. Bu çağda çocuk yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığını kazanmış olmalıdır. 

Çocuğun düzenli yemek yeme alışkanlığı kazanmasında ailenin tutumu önemlidir. Çocuğun yediklerini, başka çocukların yedikleriyle kıyaslamak ve az yedi diye zorlamak doğru değildir. Çocuğun gereksinimini ne olduğu bilinip ona göre yedirilmelidir. Çocuğun yeterli beslenip beslenmediği, büyüme ve gelişme durumundan anlaşıldığına göre normal büyüyen bir çocuğun yediğini yeterli görmeyip daha fazlasını yemesini istemek doğru değildir. Her çocuğun metabolizma hızı kendine özgüdür. Bu bakımdan büyüme durumu çocuk beslenmesinde rehber alınmalıdır. 

Çocuğun bu çağda özellikle 2. yaşta yemek yememesinin bir nedeni de daha önce alıştırılmamış olmasındandır. Zamanında ek besinlere başlamamış çocukların 2. yaşta yeteri kadar besin almalarında güçlükler olabilir. Bu çocuklar genellikle malnütrisyonludurlar. Çeşitli besinlere azar azar yavaş yavaş alıştırılmaları gerekebilir. Alıştırma döneminden sonra günlük gereksinimler tam olarak karşılanır. 

2.yılın yarılarında çocuk kendi kendine yemek yemek için büyük istek duyar. Bu istek yerine getirilmelidir. Bu yaşta çocuk bardakla kendi kendine su içebilir. Bu çağda çeşitli besinlerin değeri her fırsatta çocuğa anlatılmalıdır. Çocuk büyüklerini taklit edeceğinden yetişkinlerin beslenme konusunda çocuklara iyi örnek olması gerekir.

Çocuk süt içmek istemezse ; aynı miktar yoğurt veya sütten muhallebi veya sütlaç yapılarak verilebilir. Süt bulunmadığı zaman peynir veya çökelek verilebilir. Yemekler kızartılmadan fırında, suda veya ızgarada pişirilmelidir. Küçük parça et ve sebzelerle yapılmış kebaplar, kıymalı yemekler ve köfteler yapılması uygundur. Büyük parça ve kemikli et yemeklerini yemede güçlük çekebilirler.

1-3 yaş çocukların günlük alması gereken porsiyonlar aşağıdaki gibi olmalıdır:

Sabah : Yumurta veya peynir 1 adet veya 1 kibrit kutusu
Ekmek ½- 1 küçük dilim
Süt 1 bardak
Reçel-pekmez 1 yemek kaşığı silme
Domates.. 1 porsiyon
Meyve 1 porsiyon

Öğle : Etli veya yumurtalı veya kurubakla yemeği 1/3 porsiyon
Sebze yemeği 1/3 porsiyon
Yoğurt ½ porsiyon
Ekmek ½ dilim

Akşam : Etli veya yumurtalı veya kurubakla yemeği 1/3 porsiyon
Pilav/makarna ½ porsiyon
Meyve veya sebze 1 porsiyon

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Gülhan Koca

Etiketler
Çocuk beslenmesi
Dyt. Gülhan Koca
Dyt. Gülhan Koca
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube