Sağlık anksiyetesi (hipokondriya)

Sağlık anksiyetesi (hipokondriya)

En ufak bir sağlık sorununda bile kötü senaryoları kafanızda kurup, durumu daha zor bir hale getiriyor musunuz?

Bedeninizdeki en ufak sıkıntılarda bile uzun ve detaylı bir araştırma sürecine girip, kaygılanıyor musunuz?

Eğer bu sorulara cevabınız evet ise sağlık anksiyetesi hakkında düşünmenin vakti gelmiştir.

Sağlık kaygısı, ciddi bir tıbbi duruma sahip olma konusunda takıntılı ve mantıksız bir endişe halidir.  Aynı zamanda hastalık kaygısı olarak da adlandırılır. Bu durum, bir kişinin hastalığın fiziksel semptomlarını hayal etmesiyle belirlenir. Diğer durumlarda ise, tıp uzmanlarının bir hastalığı olmadığına dair güvence vermesine rağmen, bir kişinin küçük veya normal vücut duyumlarını ciddi hastalık belirtileri olarak yanlış yorumlamasından kaynaklanan bir anksiyete türüdür.

Sağlığınız için endişe etmek ile sağlık kaygısı arasındaki fark nedir?

Vücudunuz size hasta olduğunuza dair işaretler gönderiyorsa, endişelenmeniz normaldir. Sağlık kaygısı, şiddetli bir hastalığın semptomu veya semptomlarına sahip olduğunuza dair sürekli inançla özdeşleşir. Sağlık kaygısıyla, tıbbi test sonuçları negatif çıktıktan ve doktorlar sağlıklı olduğunuza dair güvence verdikten sonra bile gerçek veya hayali semptomlarınız hakkında aşırı sıkıntı hissedebilirsiniz. Bu durum, kişinin sağlığı için normal bir endişe duymanın ötesine geçer. Sağlık kaygısı, aşağıdakileri yapma yetenekleri de dahil olmak üzere bir kişinin yaşam kalitesine müdahale etme potansiyeline sahiptir:

·Profesyonel veya akademik bir ortamda çalışmak

·Günlük hayattaki işlev

·Anlamlı ilişkiler oluşturmak ve sürdürmek

İnsanların sağlık kaygısı geliştirmesine neler sebep olur?

Uzmanlar, sağlık kaygısının kesin nedenlerinden emin olmamakla beraber, aşağıdaki faktörlerin söz konusu olabileceğini düşünüyorlar:

·Vücut duyumları, hastalıklar veya bunların her ikisi hakkında zayıf bir anlayışınız varsa vücudunuzun hislerine (duyumlarına) karşı ciddi bir hastalığın neden olduğunu düşünebilirsiniz. Bu, sizi gerçekten ciddi bir hastalığınız olduğunu doğrulayan kanıtlar aramaya yönlendirir.

·Sağlıkları veya sağlığınız için aşırı derecede endişelenen bir aile üyeniz veya üyeleriniz olabilir.

·Çocuklukta gerçekten ciddi hastalıklarla ilgili geçmiş deneyimleriniz olmuştur ve yetişkin hayatınızda deneyimlediğiniz fiziksel tutumlar (hisler) sizi korkutuyor olabilir.

Sağlık kaygısı genellikle erken veya orta yetişkinlik döneminde ortaya çıkar ve yaşla birlikte kötüleşebilir. Sağlık kaygısı için diğer risk faktörleri ise şunları içerir:

·Stresli bir olay veya durum

·Ciddi olmadığı ortaya çıkan ciddi bir hastalık olasılığı

·Ciddi bir çocukluk hastalığı geçirmiş olmak veya ciddi bir hastalığı olan bir ebeveyn

·Endişelenmeye yatkın bir kişiliğe sahip olmak

·İnternette sağlığınızı aşırı derecede kontrol etmek

Özellikle yaşadığımız bu günlerde Covid-19 salgını sağlık anksiyetesi konusunu insanların gündemine taşıdı.

Siz de en ufak bir boğaz ağrısında Covid’e yakalandığınızı düşünüyor ve endişelenmeye başlıyorsanız, vücudunuzdaki her duyumu en ince detayına kadar araştırıp kendinize teşhisler koymaya başladıysanız en kısa sürede profesyonel destek almanızın vakti gelmiş olabilir.  Biz de bu süreçte alanında uzman ve deneyimli kadromuzla her zaman size destek olmaya hazırız.

Bu makale 20 Aralık 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya

Uzm. Psk. Damla KANKAYA, Almanya doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini (ilk, orta ve lise) Nürnberg'de tamamlamıştır. Ardından başlamış olduğu Beykent Üniversitesi Psikoloji Bölümünden "Onur Öğrencisi" olarak mezun olmuş ve Psk. unvanı almıştır. Üniversite eğitimi süresince birçok ulusal kongre ve üniversite seminerlerine katılım göstermiştir. Birçok sosyal sorumluluk projesinde ve Beykent Üniversitesi Psikoloji Klübün'nde asil üye olarak  aktif görev yapmıştır. Ve Lisans eğitimi sırasında, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Sana Klinik Hastanesi (Almanya) stajyer psikolog olarak birçok kurum ve hastanede staj yapmış ve kendini geliştirmeyi hedeflemiştir. Mezuniyetini takiben aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji yüksek lisans eğitimine başlamış ve "Klinik Psikolog" olarak  yüksek lisans derecesini tamam ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
linkedin
instagram
facebook
Etiketler
Anksiyete
Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya
Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube