Bay bay öfke

ÇOCUKLARDA DUYGU YÖNETİMİ

Bay bay öfke

BAY BAY ÖFKE

Her psikoeğitimde ifade ettiğim, duygu çalıştığım her seansımda dile getirdiğim birkaç noktayı tekrar vurgulamak istiyorum. Duyguları doğuştan getiririz. Bugün öfkeyi konuşalım biraz. Öfkenin seanslar sırasında bir çocuğum tarafından yapılmış bir tanımını çok güzel bulmuştum. “Böyle kafama doğru sanki ateş yükseliyor, kulaklarımdan çıkıyor.” Demişti. Peki öfkeyi ne yapalım? Bastıralım mı yönetelim mi? Kültürel olarak duyguları isimlendirmek, yönetmek ve baş etme yöntemlerini öğretmek yerine önceki kuşaklar bizlere çok güzel bakım vermiş olsa da bu kısımları yeni nesilde değiştirmek gerektiği düşüncesindeyim. Çocukların kendi kendini sakinleştirme, kontrolü yeniden kazanma ve sorunlarla başa çıkma becerilerini geliştirmeye yönelik harika kitaplardan derlediğim birkaç etkinlik önereceğim şimdi sizlere.

  1. Öfkeni Çiz

Her aile üyesi kendisini öfkelendiren bir şey hakkında resim çizer. Çizim bittiğinde herkes çizimini açıklar. (Somutlaştırma, duyguyu bedenden dışarı çizim yoluyla çıkarma, henüz soyut işlem dönemine geçmemiş çocuk için terapidir. 6-12 yaş. )

 

  1. İyi Duyguları İçine Çek

Sırtüstü yere yat ve karnına pelüş  bir oyuncak koy. Nefes al ve nefes ver. Pelüş oyuncak sen nefes alıp verirken yükselip alçalıyor mu? Öyleyse doğru yapıyorsun J

(Kas gevşetme ve nefes egzersizleri, vücutta öfke sırasında böbreküstü bezlerinden salınan adrenalin hormonunun azalıp sakinleşmenin başlamasına destek olur).

 

  1. Kızgın Kaslar

Ayaklarınla yumuşak bir şey tutmaya çalışıyormuş gibi ayak parmaklarını kıvır.

Yumruklarını bir meyve türünü sıkar gibi sık.

Sanki gökyüzündeki yüksek bir şeye uzanıyormuş gibi kollarını yukarı kaldır.

Çeneni sert bir şey çiğnemeye çalışıyormuş gibi sık.

Dizlerini bük ve sanki bir minder üzerine oturuyormuş gibi çömel.

Sanki burnunda bir tür böcek varmış gibi yüzünü buruştur.

Karnının üzerinde ağır bir hayvan oturuyormuş gibi karnını içeri çek.

Bu makale 23 Ocak 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Melike Türkan Taşyüz

Uzm. Psk. Melike Türkan Taşyüz, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Üsküdar Üniversitesi'nde Psikoloji ve Çocuk Gelişimi lisans programlarını başarı ile tamamlayarak psikolog olmuştur. Yüksek lisansını Üsküdar Üniversitesi Nörobilim Anabilim Dalı'nda tamamlamıştır. Tez konusu "14-18 Yaş Arası Kız Çocuklarında Travma Sonrası Stres Bozuklukları İle Bilişsel Esneklik Kavramının Nörobilimsel Yaklaşımla İncelenmesi"dir. Arapça olarakta terapi hizmeti vermektedir.  2013 yılında Haydi Tut Elimi Derneği’nde gönüllü mentor öğrenci olarak çeşitli etkinliklere katılmıştır. 2015- 2016 yıllarında Validebağ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anaokulu'nda stajyer öğretmenlik, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Endokronoloji ve Çocuk Kardiyoloji Polikliniklerinde gözlemci öğrenci, yatan çocuk hasta servisinde stajyer çocuk gelişimcisi, 2016- 2017 ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Uzm. Psk. Melike Türkan Taşyüz
Uzm. Psk. Melike Türkan Taşyüz
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube