Her çökkünlük depresyon mudur?

Her çökkünlük depresyon mudur?

DEPRESYON NEDİR ?

Depresyon,  toplumda son derece yaygın, çok az tanınan ve üzerinde çok fazla yanlış bilgilerin yaygın olduğu çok kritik bir konudur.

Depresyon, çökkün duygu hali yani;  isteksizlik, değersiz hissetme, enerji yoksunluğu, insanlardan uzaklaşma, uyku, iştah, cinsel istek kaybı ya da rutin olaylara karşı ilgisizlikle belirginleşen bir duygu durum bozukluğu olarak tanımlanabilir. Ayrıca hem biyolojik hem sosyal hem de kişinin kişisel özelliklerini ilgilendiren çok etmenli bir tablodur.

Aynı zamanda bir duygu halinin görüntüsünden, başka bir düşünce yapısını ilgilendiren, bedensel biyolojik tabloları değiştiren ve davranışlar üzerinde etkisi olan bir rahatsızlıktır.

HER ÇÖKKÜNLÜK DEPRESYON MUDUR?

Depresyonun diğer hayatın içindeki moral çökkünlüklerinden ayrılması çok önemlidir.  Çünkü günlük hayatın içinde bir kaç gün veya bir süre hayattan zevk alamaması, sıkıntılı ve isteksiz olması yaşamın bir özelliğidir ve bu her zaman bir rahatsızlık olarak görülmemelidir.

DEPRESYONUN EN BELİRGİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

1. Süre (en az iki hafta ve daha fazla sürmesi durumudur)

2. İşlevsellik (aile, sosyal veya mesleki anlamada işlevselliğin azalması veya rahatsızlık duyma durumudur)

DEPRESYON KENDİLİĞİNDEN ÇÖZÜLÜR MÜ ?

Depresyonun kendiliğinden çözülüp çözülmemesi şiddetine ve ağırlığına bağlı olarak değişmektedir.  Depresyon, çok acılı ve kişinin sosyal hayatını olumsuz yönde etkileyen bir süreç olduğundan dolayı mutlaka bir uzmana danışılması gerekir.

Uzm.Psk.Damla KANKAYA

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya

Uzm. Psk. Damla KANKAYA, Almanya doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini (ilk, orta ve lise) Nürnberg'de tamamlamıştır. Ardından başlamış olduğu Beykent Üniversitesi Psikoloji Bölümünden "Onur Öğrencisi" olarak mezun olmuş ve Psk. unvanı almıştır. Üniversite eğitimi süresince birçok ulusal kongre ve üniversite seminerlerine katılım göstermiştir. Birçok sosyal sorumluluk projesinde ve Beykent Üniversitesi Psikoloji Klübün'nde asil üye olarak  aktif görev yapmıştır. Ve Lisans eğitimi sırasında, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Sana Klinik Hastanesi (Almanya) stajyer psikolog olarak birçok kurum ve hastanede staj yapmış ve kendini geliştirmeyi hedeflemiştir. Mezuniyetini takiben aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji yüksek lisans eğitimine başlamış ve "Klinik Psikolog" olarak  yüksek lisans derecesini tamam ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
linkedin
instagram
facebook
Etiketler
Depresyon ilaçları
Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya
Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube