Gebelik ve cinsellik

Gebelik ve cinsellik

GEBELİKTE CİNSEL İLİŞKİYE GiRMEK GÜVENİLİR Mİ ?

Hamilelikte cinsel ilişkinin güvenilir olup olmadığı ; çiftler arasında yaygın olarak merak edilen bir konudur. Doktorunuz size aksini söylemediği sürece gebelikte cinsel ilşki çiftler ve bebekleri için sağlık açısından bir risk oluşturmaz. Bebek , anne karnında rahim içerisinde amniyotik sıvı içinde güvendedir ve mukus tıkacı rahim ağzını ( serviks) hem kapatır hem de enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.

Hamileyken orgazm olmanızın bebeğe ya da size hiçbir zararı yoktur.  Doktorunuz, özellikle cinsel ilişkiden ya da orgazmdan kaçınmanızı gerektirecek bir durum olduğunu söylemediği sürece, orgazmdan korkmamalısınız.

Cinsel ilişki ya da sayısının çokluğunun erken doğumla bir ilişkisi yok. Doğuma yakın zamanlarınızda da cinsel ilişkiye girebilirsiniz. Ama fiziksel değişimden kaynaklanan cinsel birleşmede teknik yetersizlik olabilir. Bu sorunu pozisyonda farklılık yaparak aşabilirsiniz.

GEBELİKTE CİNSEL İLİŞKİ NE ZAMAN GÜVENİLİR DEĞİLDİR?

Yüksek riskli bir gebelik mevcut olması durumunda , doktorunuz size gerekli önlemleri anlatacaktır .Gebelikte bazı durumlarda önlem alınması gerekir.

Bu durumlar : - Premature doğum öyküsü

-Tekrarlayan gebelik kaybı

-Bebeğin su kesesinin açılması ( membran rüptürü)

-Açıklanamayan vajinal kanama

-Plasenta previa veya çok aşağı yerleşimli plasenta varlığı

-Servikal yetmezlik öyküsü veya servikal açılma varlığı

-Sizde veya partnerinizde cinsel yolla bulaşan hastalık varlığı

GEBELİKTE CİNSEL HAYATTA NASIL DEĞİŞİKLİKLER GEREKİR ?

Sex ve gebelik birlikte devam eden bir süreçtir fakat vücutta gebelikle gelişen bazı değişiklikler ile birlikte cinsel ilişki sırasında da yapılacak bazı değişiklikler daha çok konfor sağlayabilir.

-Gebelikte yorgunluk , hormonal değişimler , memede hassasiyet , kilo alımına bağlı özgüven azalması , cinsel hayatınıza zorluk getirebilir.Bazen vücudunuzun enerji toplaması için cinsel ilişkiye kısa aralıklar verebilirsiniz.,

-En yaygın pozisyon olan misyoner pozisyonu konforsuz olabilir , yan yana veya üstte olunması daha konforlu olabilir.

-Meme boyutu gebelikte arttığı ve hassaslaştığı için , partneriniz vücudunuzun diğer bölgelerini keşfedebilir , böylece direkt mem uyarısından kaçınılmış olur.

-Pelvik bölgeye olan kanlanma artacağından , genital bölgede gerilme , hassasiyet olabilir.

Doktorunuz uygun gördüğü takdirde aksini söyleyene kadar cinsel ilişkide sıkıntı yoktur. Gebeliğinizin keyfini çıkarın ..

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Seher Sarı

Op. Dr. Seher Sarı,lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almiştir.İ htisasını ise,Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi,Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur.

 Op. Dr. Seher Sarı,mesleki çalışmalarına ise şu an Liv Hospital Samsun'da devam etmektedir.

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Gebelik için cinsel ilişki süresi
Op. Dr. Seher Sarı
Op. Dr. Seher Sarı
Samsun - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube