Fistül

Fistül

Peri anal fistül; makat çevresinde çoğu zaman kalın  barsağın alt bölümüne ince bir kanalla açılan akıntılı bir yaranın oluşmasıdır.  Çoğu fistüllü hastada bu bölgede daha önce bir olan bir abse hikâyesi vardır.  Daha  anlaşılır bir dille fistül sürekli su akan patlamış bir hortuma benzer.  Bazen akıntı durur tıkama yaparsa abse oluşur. 

Fistül  tedavisi cerrahidir. Yerleşim yerine göre, tedavide birkaç yöntem kullanılır,  her yöntemin kendine has riskleri vardır.
Bu risklerden en önemlileri:  tekrar riski, büyük tuvalet ya da gaz tutamama  riskidir.

Cerrahi tedavi seçenekleri:

Fistülotomi: bu işlemde fistül  kesilerek açılır.

Fistülektomi:  bu işlemde fistül tamamen çıkarılır.

Seton uygulaması: tarafımızdan en çok  uygulanan yöntemdir, fistülü yavaş keserek dikmektedir bu özelliği riskleri  azaltmaktadır. (tekrar ve tuvalet tutamama riskleri azalır) 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Hacı Mehmet Ulusal

Op. Dr. H. Mehmet ULUSAL, 1966 yılında Kayseri'de doğmuştur. Lise öğrenimini Kayseri’de bitirdikten sonra, 1983 yılında 2 yıl okuduğu Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne geçmiş ve 1992 yılında tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1993-1994 yılları arasında İnönü üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Biyokimya ihtisasını, 1994-2000 yılları arasında ise Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Genel Cerrahi ihtisasını yapmıştır. Zorunlu hizmetini Kütahya- Gediz SSK Hastanesi'nde yerine getiren Op. Dr. H. Mehmet ULUSAL, daha sonra Kırklareli SSK Hastanesi'nde çalışmıştır. 1.5 yıl kadar SSK Sağlık İşleri Antalya İl Müdürlüğünde aldıktan sonra Antalya Çallı Tıp Merkezi'nde çalışmalarına devam etmişti.r Mesleki çalışmalarına Radon Tıp Merkezi'nde devam eden Op. Dr. H. M ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Fistülotomi
Op. Dr. Hacı Mehmet Ulusal
Op. Dr. Hacı Mehmet Ulusal
Antalya - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube