Tiroid cerrahisinde robotik uygulamalar

Tiroid cerrahisinde robotik uygulamalar

Robotik tiroidektomi olarak da bilinen robotik tiroid cerrahisi tüm tiroid bezinin ya da bir kısmının robotik yöntemle çıkarılmasını içeren minimal invaziv bir cerrahi türüdür. Burada yine en önemli faktör cerrahiyi gerçekleştiren hekimin deneyimi ve becerisidir. Boyun bölgesindeki tiroid bezine ulaşmak için daha büyük bir kesiye ihtiyaç duyan konvansiyonel açık ameliyatın aksine, koltuk altından çok daha küçük bir kesiyle girilerek boyuna ulaşarak yapılabilen bu cerrahi yöntemle, büyük ölçüde büyütülmüş görüntülerle desteklenen cerrahın hassasiyet ve el becerisiyle çalışabilmesi sağlanmaktadır.

Robotik Tiroid Cerrahisinin Yararları

Robotik tiroid cerrahisinin en büyük yararı o bölgenin büyük ölçüde ve en net şekilde görülebilip hekimin daha rahat çalışmasını sağlamasıdır. Böylelikle daha duyarlı çalışabilmek mümkün olmakta, paratiroid bezin ya da ses telini hareket ettirmeye yarayan sinirin zarar görme olasılığı en aza indirilebilmektedir. Bu yöntemle daha çabuk yol alındığından ameliyat süresi de oldukça kısaltılmaktadır.

Hastalar açısında ise robotik tirod cerrahisinin en önemli yararı, boyun da oluşan ve görünen ameliyat izinin bu ameliyatlarda olmamasıdır. Ses telleri ile ilgili sinirinde zarar görmemesi büyük oranda sağlanabildiğinden hastalarda ortaya çıkan ses kısıklığı gibi komplikasyonlar da en aza indirilebilmektedir.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Bülent Çitgez

Doç. Dr. Bülent ÇİTGEZ, Tıp eğitimine 1994 yılında İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesine başladı ve 2000 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını almıştır. İhtisasına ise Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde 2002 yılında 2.Genel Cerrahi Kliniği’nde (Meme-Endokrin Kliniği) başlamış ve ihtisası süresince meme ve tiroid hastalıkları konusunda çalışmalarda bulunmuştur. 2009 yılında Uzman doktor olarak Büyükçekmece Devlet Hastanesi'nde çalışmıştır, aynı yıl akademik çalışmalarının devamı için tekrar Şişli Hamidiye Etfal EAH dönmüştür. 2016 yılında Doçentlik unvanını almıştır. Doç.Dr. Bülent ÇİTGEZ, Seyrantepe Hamidiye Etfal Eğtim ve Araştırma Hastanesi'nde özellikle Meme ve Endokrin cerrahisi üzerine mesleki çalışmalarına devam etmektedir. Doç Dr. Bülent ÇİTGEZ, Türk Cerrahi Derneği; European Society for Trauma and Emergency Su ...

Etiketler
Tiroid
Prof. Dr. Bülent Çitgez
Prof. Dr. Bülent Çitgez
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube