Kabızlık nedir

Kabızlık nedir

Kabızlık hastalık değil bir semptomdur.

Bazı hastalarda kabızlık zorlu dışkılama olarak görülse de bazılarında topak topak dışkılama, tuvalet ihtiyacı gelmesine rağmen dışkılama yapamama veya dışkılama sıklığında azalma olarakta ifade edilmektedir.

Son bir yılda 3 aylık süre boyunca aşağıdakilerden 2 tanesinin olmasıyla biz hastamızda klinik olarak kabızlık vardır demekteyiz;

1-Haftada defekasyon sayısının üçten az olması

2-Toplam tuvalet ihtiyacının %25’inden fazlasında sert dışkının olması

3-Toplam tuvalet ihtiyacının %25’inden fazlasında tam boşalamama hissinin olması

4- Toplam tuvalet ihtiyacının %25’inden fazlasında aşırı zorlanma olması

5-Tuvalet sırasında boşalmanın sağlanması için parmakla boşaltım ihtiyacının olması

Kabızlığı olan hastalar yaşam tarzı, diyet ile alınan fiber (lif) ve su miktarı açısından değerlendirilmeli, medikal özgeçmişi, geçirdiği oprerasyonlar, psikiyatrik hastalıkların sorgulanması gerekmektedir. Hastaların ilaç kullanımı gözden geçirilmeli ve gerekli fizik muayeneleri yapılmalıdır. Gerektiği takdirde kan tetkikleri (Tam kan sayımı, kalsiyum, glukoz, tiroid fonksiyonları) istenmelidir.

Kabızlığı olan birisinde aşağıdaki bulgulardan veya durumlardan birisi varsa kolonoskopi yapılması gerekmektedir;

• Gayta kalınlığında değişiklik

• Gaytada gizli kan pozitifliğinin olması

• Demir eksikliği anemisi

• Tıkayıcı bulguların olması

• 50 yaşın üzerinde daha önce kolon kanseri taraması yapılmamış her hasta

• Yeni başlangıçlı kabızlık

• Makattan kanama

• Rektal prolapsus

• Kilo kaybı

Kabızlığın tedavi yaklaşımında yaşam tarzı değişiklikleri, diyet ve takviyeler, ilaçlar ve gerekli vakalarda cerrahi tedavi yöntemleri kullanılabilmektedir.

Bu makale 5 Nisan 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Mehmet Çelikbilek

Doç. Dr. Mehmet ÇELİKBİLEK,Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından  Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2002 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2008 yılında Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde İç Hastalıkları Anabilim Dalı’nda yapmıştır. 2012 yılında Erciyes Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalında Gastroenteroloji eğitimini tamamladıktan sonra Bozok Üniversitesi’nde akademik hayatına öğretim üyesi olarak devam etti. Bu dönemde Gastroenteroloji Bilim Dalı ve Endoskopi ünitesini kurdu. İç hastalıkları Anabilim Dalı başkanlığı ve Gastroenteroloji Bilim Dalı kurucu başkanlığını 2016 yılına kadar devam ettirdi. Çok sayıda kurs ve toplantıya katıldı. Uluslararası ve ulusal dergiler, kitaplar ve konferanslarda 100’ün üzerinde makalesi ve bildirisi yayınlandı. Yayınlarına 250’nin üzerind ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Kabızlık sebebi
Doç. Dr. Mehmet Çelikbilek
Doç. Dr. Mehmet Çelikbilek
Ankara - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube