yk
Soru Sahibi
11 Ocak 2023 17:27

Glokom

Ümit Hocam merhabalar.Hocam Kasım sonu gibi rutin göz kontrolüme gittim.Hocamız gözlerime ve tansiyon ölçüm sonucuna baktıktan sonra glokom şüphesi var dedi.Göz tansiyonu 23/19 gibi çıktı.Sınırda olduğunu söyledi.Daha önce görme alanı testi yapılmışmıydı dedi?Hayır dedim.İsteyen hocamız olmamıştı.Test istedi.Sonuca göre ilaç başlayıp başlamayacağına karar vereceğini söyledi.Hocam ben normalde yılda iki kez kontrole gittim.Hocalarımız hep glokom şüphesi var takip edelim deyip gönderiyorlardı.Hiç bir ilaç verilmedi.Bazı insanlarda göz çukurlarında doğuştan darlık olabiliyor diyen hocalarımız da olmuştu.Yani ben kontrol açısından üzerime düşeni yaptığımı düşünüyorum hocalarımızın bana söylediği bilgiler ışığında..Hocam 9 Ocakta testi yaptırdım.Ezbere bilgi olmaması açısından da size ekte ilettim.Testi yapan hocamız sadece isteyen doktorunuz değerlendirir dedi.Başka bir bilgi vermedi.İyi de o randevuyu da Şubat ayına verdiler.Ümit Hocam şöyle de bir şey oldu.Test sırasında hocamız yoğunluktan olabilir biraz gergin tavırlar sergileyince -ben zaten ilk defa giriyorum böyle bir teste - ben de gerildim.Yani o butona ve ışık odağına konsantre olamadığım için bazen fazladan bastım.Bazen de ışık gördüğüm halde basamadım.Yani tam sağlıklı olamadı ve bunun da farkındaydım.Test ilk istendiğinde hocamıza sordum aciliyetli bir şey var mı bu arada yapmam gereken bir şey diye hayır demişti.Fakat değerli hocam bu sonuçlarda karaltılı bir bölge var.Ayrıca hassasiyet aşırı derecede yüksek yazıyor bir sayfada.Sitelerde görme kaybı falan diye bir kaç yazı da okuyunca bu endişe ile ben yeni randevu tarihini bekleyemedim .Hocam şikayet olarak derseniz bazen sağ gözde sanki gözbebeği üstüne böyle saniyelik parmakla birisi vuruyor gibi ağrı olup geçiyor.Bu bazen günde bir kaç kez oluyor,bazen günlerce olmuyor.Hocam bunun dışında bana sorarsanız açık alanda veya evde az alanı görüyorum,bulanık görüyorum,karaltılı görüyorum gibi bir şikayetim yok çok şükür.Sadece 3-4 metreden tv izlerken kc yazılarını ve yüzleri sağ gözle daha kırıklı ve daha az net görürken sol göz ile diyebilirim ki tertemize yakın görüyorum.Yani sağ göz bulanık değil ama hafif buzlu cam görüntüsü veriyor.Yakın için ise zaten okuma gözlüğü kullanıyorum.Hocam nedir bu ve tedavisi var mı ?Çok endişelendiğimden kusura bakmayınız fazla detaya girdim.Vaktiniz olur ve değerlendirebilirseniz çok memnun olurum.İyi çalışmalar dilerim.

0
3 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (3)
Prof. Dr. Ümit İnan
Prof. Dr. Ümit İnan
Göz Hastalıkları

KORAY BEY MERHABA, Görme alanınız sağda gayet sağlıklı yapılmış ve normal gözüküyor. Glokomatöz görme alanı defekti izlenmiyor. Sol gözde ise görme alanını doğru yapamamışsınız. Sizin de yazdığınız gibi bu göz de görmediğiniz noktalarda da düğmeye basmışsınız. Bu yüzden görme alanınızda kör nokta bile çıkmamış. Bu yüzden bu gözde görme alanı tekrarlanmalı. Sizin gözünüzde göziçi basıncı sanırım hep sınırda ölçülüyor. Kornea kalınlığı göziçi basınç ölçümünün değerini etkiler. Ayrıca OCT cihazı ile retina sinir lifleri kalınlığı (RNFL) da bakılmalı. Size söylendiği gibi görme siniri başındaki çukurluğun glokoma bağlı olup olmadığının ayırt edilmesi gerekir. Doğuştan fizyolojik olarak herkeste bu bulgu olabilir. Çukurluğun özelliğini glokom konusunda uzman göz hekimleri daha iyi değerlendirebilir. Göz siniri başındaki çukurluğa görme alanı defekti ve RNFL kaybı eşlik etmiyorsa hiç endişe etmenize gerek olmadığını söyleyebilirim. Siz görme alanınızı tekrar edin. Kornea kalınlığı ölçümü, 4-5 gün sabah akşam göz içi basıncı ölçümlerini kayıt edin ve RNFL (OCT cihazları ile) ölçümlerini saklayın. 6-12 aylık takip sonrası RNFL kalınlığında azalma olmuyorsa yıllık takipleriniz uygun olur. Geçmiş olsun

11 Ocak 2023 20:48
yk
Soru Sahibi

Hocam dönüşünüz için çok teşekkür ediyorum. Çok endişe verdi istemeden de olsa ve çok merak ediyordum..Hocam aynen dediğiniz gibi.Hatta bir 8-10 yıl belki daha fazla geçmişi var bu anlattığım durumun.Hatırladığım her kontrolde göz tansiyonu 19/23 gibi çıktı.Sınırda denildi.Cihazla bakıldığında ise hep bir glokom şüphesi ve takip dendi.Hiç ilaç verilmedi.Ancak daha öne OCT yapıldı mı bilmiyorum.Fakat hocam iki sene kadar önce ki kontrolde hocamız önce rutin ilk cihazla gözlerimi kontrol ettikten sonra glokom şüphesi var deyip beni başka bir ölçüm odasına aldırmıştı.Hocam farklı bir cihazdı bu ölçüm odasındaki cihaz.Zannediyorum bir odağa bakmam istendi ve hatırladığım kadarı ile fotoğraf çeker gibi bayağı fazla çekim yapıldı.Bu arada bu cihazda odağa bakarken çekimler sırasında gözümü ben de sarı bir yuvarlak halinde ve içinde ince bir tel varmış gibi -zannediyorum göz siniri-görüyordum.Yani böyle hatırlıyorum.Hocamız bu çekimlere de bakıp o zaman için 6 ay sonra gel demişti.Ancak o dönem yaptırdığı ikinci işlem söylemediği için OCT miydi ,neydi bilemiyorum.Bu çekimler için bana da hiç bir kayıt verilmemişti o dönem.Size gönderdiğim sonuçlara göre herhalde hocamız bunları görünce OCT de isteyecektir diye düşünüyorum.Hatta siz böyle söyleyince neden bu test ile birlikte OCT de istemedi diye düşündüm açıkçası.Mutlaka vardır bir bildiği hocamızın diyelim..Peki hocam OCT sonrası inşallah olmaz ama kötü senaryoda durumu hiç olmazsa ilerlememe noktasında tutabileceğimiz ilaçlı tedavi seçenekleri var mıdır? Hocam iyi ki varsınız.Sağlıklar diliyorum..

11 Ocak 2023 21:46
Prof. Dr. Ümit İnan
Prof. Dr. Ümit İnan
Göz Hastalıkları

Koray Bey merhaba, Sizin endişe etmenize hiç gerek yok. Meraklanmayın. Size OCT çekimi ve RNFL analizi yapılmıştır. Aynı merkeze tekrar giderseniz eski ölçümler ile yeni ölçümler karşılaştırılır ve değişiklik olup olmadığına bakılır. RNFL ölçümlerinizde kalınlık azalması/incelme şeklinde bir değişiklik yok ise bence de tedaviye gerek yok. Takibiniz uygun olur. Glokomdan dolayı görme kaybı yaşayanlar zamanında tanı konmayan hastalar. Glokom teşhisi konduğunda ilaç tedavisi başlıyoruz ve göz içi basıncını düşürüyoruz. Yani tanı konursa tedavi ve takibi mümkün ancak siz de henüz glokom tansı için yeterli kriter sağlanamamış hali hazırda. Siz şimdilik daha önce OCT ölçülerinizin yapıldığı merkeze kontrola gidiniz. Takip önerilirse takipe devam ediniz, endişe etmeyiniz. İçiniz rahat olsun.

11 Ocak 2023 21:54
yk
Soru Sahibi

Hocam gayet iyi analdım. Görme alanı testi isteyen hastane farklı ve anlattığım diğer durum ise geçmişte farklı bir hastanede yapılmış bir işlemdi. Söylediğiniz şekilde hareket edeceğim. Vakit ayırıp cevaplar verdiniz değerli hocam. .Allah razı olsun sizden..

11 Ocak 2023 22:24
Prof. Dr. Ümit İnan
Prof. Dr. Ümit İnan
Göz Hastalıkları

Rica ederim. Geçmiş olsun. Sağlıklı günler dilerim.

14 Ocak 2023 00:12
Prof. Dr. Ümit İnan
Prof. Dr. Ümit İnan Göz Hastalıkları

Yazar toplam 132 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
glokom şüphesi Prof. Dr. Ümit İnan
Gizli göz kayması Prof. Dr. Ümit İnan
Keratokonus işe girmeme engel mi Prof. Dr. Ümit İnan
Retinal aterosiklerotik Prof. Dr. Ümit İnan
Femto Smile lazer ameliyati Prof. Dr. Ümit İnan
Göz Hastalıkları İle İlgili Diğer Uzmanlar
Doç. Dr. Mehmed Uğur Işık
Doç. Dr. Mehmed Uğur Işık Göz Hastalıkları
Op. Dr. Sona Gorchuyeva
Op. Dr. Sona Gorchuyeva Göz Hastalıkları
Op. Dr. Türker Oba
Op. Dr. Türker Oba Göz Hastalıkları
Op. Dr. Betül Şahan
Op. Dr. Betül Şahan Göz Hastalıkları
Op. Dr. Gunel Hajibalayeva
Op. Dr. Gunel Hajibalayeva Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube