AM
Soru Sahibi
10 Temmuz 2021 00:11

Erken Menapoz Şüphesi /Hipomenore

Merhaba Doktor bey, ben 30 yaşına giriyorum ve bekarım. 5 ay önce ergenlikten beri var olan tüylenme ve son 5 yılda ortaya çıkan adet azlığı sorununu çözmek için doktora gittim. Kan testi yapıldı sonuçlar şöyle çıktı: FSH: 6,7 LH:3,7 TSH:3,99 E2:30.1 progesteron:0.45 PRL:73. Prolaktin yüksek çıkınca endokrinologa gittim tekrar ölçtü 30 çıktı ve mr'da 3 mm adenom gördü. 6 aylık düşük doz dostinex tedavisine başladı. Ben problemi bulduğumu sanarken 3 aydan fazla zaman geçti ama adetim çoğalmadı sanki daha da azaldı. Şüphelenip eski tahlil tetkikleri kurcaladım ve bana pelvik usg de yaptırmıştı doktor pcos'u dışlamak için. Orada ' her iki over lojunda solda en büyük 5.4 mm ve sağda 9.1 mm olmak üzere 1-2 adet foliküler kist mevcuttur' ifadesi geçiyor. Bu ifadeden dolayı beni ne radyolog ne de endokrinolog uyarmadı. Ben de onların basit 1-2 kist olduğunu düşündüm ama geçenlerde başka bir doktor mm düzeyinde kist olmayacağını onların antral folikül olduğunu ve folikül sayımın çok çok az olduğunu, acilen amh testi yaptırmamı söyledi. Amh sonucundan o kadar korkuyorum ki cesaret edip yaptıramadım. Sizin yazınızı okuduğum için size sormak istedim. Benim reglim gerçekten çok az geliyor hocam. İlk gün bir pedi doldurmayacak kadar geliyor ikinci gün idrarla küçük kan atılıyor 1 2 defa asla ped kirlenmiyor, o kadar. E2 seviyem de biraz düşük gibi. Acaba bu seviye benim rahim tabakamı yeterinde kalınlaştıramadığı için mi böyle yok denecek adetler görüyorum. Bekar olduğumdan yapılacak muayeneler de kısıtlı oluyor. Bütün bunlar birleşince erken menapoz, over yetmezliği şüphesiyle mahvoldum. Ben amh testi yaptırmalı mıyım hocam ve duruma göre yumurta toplatmalı mıyım? Varsa bir şansım kaybetmek istemiyorum, çok üzülüyorum ve korkuyorum sanki birden bu azıcık olan kanamalar da bitip tükenecekmiş ve geri dönülmez yola girecekmişim gibi. Siz bana ne önerisiniz?

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)
Prof. Dr. Kutay Biberoglu
Prof. Dr. Kutay Biberoglu
Kadın Hastalıkları ve Doğum

Tamamen yanlış yoldasınız. Söylenenlerin, konulan tanıların tümü yanlış. Tedavi de. Subklinik hipotroidiniz var. İmkanınız varsa gelin bizzat değerlendireyim. Daha çok bilgilenmek için www.drkutaybiberoglu.com, doktorsitesi / facebook / instagram / youtube biberoglu linklerinde bulacağınız video ve makalelere (CİNSELLİK, subklinik hipotroidi, prolaktin yüksekliği, PCOS) ulaşabilirsiniz.

10 Temmuz 2021 00:14
AM
Soru Sahibi

Tsh seviyem üst sınıra dayandığı için ben de şüphelenip endokrinologa sormuştum bunu ama çok kesin bir ifade ile tiroid problemim olmadığını söylemişti. Ben en uygun zamanda Ankara'ya size muayene olmaya geleceğim hocam. Ben şimdi 10 günde 1 yarım tablet olarak kullandığım dostinex'i hemen bırakmalı mıyım? Belli ki boşuna kullanıyorum. Bazı ilaçlar azalta azalta bırakılıyor malum. Bu ilacı kesebilir miyim birden yoksa endokrinoloji uzmanıma mı sormalıyım kademe için? Teşekkür ederim.

12 Temmuz 2021 00:50
Prof. Dr. Kutay Biberoglu
Prof. Dr. Kutay Biberoglu
Kadın Hastalıkları ve Doğum

Hemen kesebilirsiniz. Boş yere alıyorsunuz. Biran önce troid tedavisine geçmelisiniz. Önerdiğim kaynağı değerlendiriniz (subklinik hipotroidi).

12 Temmuz 2021 11:33
Prof. Dr. Kutay Biberoglu
Prof. Dr. Kutay Biberoglu Kadın Hastalıkları ve Doğum

Yazar toplam 9637 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
vajinada yanma Prof. Dr. Kutay Biberoglu
Duphaston kullanımı Prof. Dr. Kutay Biberoglu
Gebelikle alakali Prof. Dr. Kutay Biberoglu
İdrar testi Prof. Dr. Kutay Biberoglu
Kadın Hastalıkları ve Doğum İle İlgili Diğer Uzmanlar
Op. Dr. Serap Özkan
Op. Dr. Serap Özkan Kadın Hastalıkları ve Doğum
Op. Dr. Tuğçe Baykara
Op. Dr. Tuğçe Baykara Kadın Hastalıkları ve Doğum
Op. Dr. Firengiz Mirzezade
Op. Dr. Firengiz Mirzezade Kadın Hastalıkları ve Doğum
Op. Dr. Günel Gulıyeva
Op. Dr. Günel Gulıyeva Kadın Hastalıkları ve Doğum
Op. Dr. Can Ozan Ulusoy
Op. Dr. Can Ozan Ulusoy Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube