Zirkonyum kaplamalar

Zirkonyum Kaplamalar

Zirkonyum kaplamalar

 

            Zirkonyum, estetik beklentinin yanısıra fiziksel dayanıklılığın da ön planda olduğu vakalarda tercih edilen bir materyaldir. Harabiyet seviyesinin ileri olduğu vakalarda , eksik diş varlığında veya diş sıkma rahatsızlığının görüldüğü vakalarda kullanımı uygundur.                                      Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ile birlikte zirkonyum kaplamalar ile elde edilebilen estetik sonuçlarda da oldukça gelişim görülmüştür. Birçok markanın sunduğu ileri derecede ışık geçirgenliğine sahip zirkonyum kaplama materyalleri ile gülüş tasarımı uygulamak mümkündür.

            Zirkonyum kaplamalar ile yaprak porselen tedavisini karıştırmamak gerekir. Yaprak porselen yani laminate veneer tedavisinde dişin sadece yanak ve dudağa bakan kısmında aşındırma yapılırken zirkonyum kaplamalarda dişi çevresel bir şekilde aşındırmak gerekir.

            Zirkonyum kaplama yapabilmek için dişlere lokal anestezi uygulaması gereklidir. Anestezi uygulandıktan sonra diş çevresel bir şekilde aşındırılır. Ölçü alınır. Alınan ölçü laboratuvara yollanır. Bu sırada hastaya geçici kaplamalar yapılır. Bu sayede hasta tedavi süresince dişsiz kalmaz. Laboratuvarda gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra provalar yapılır. Provalarda hasta ve hekim memnun olana kadar değişiklikler yapılabilir. En son halini alan zirkonyum kaplamalar dişlerin üzerine yapıştırılır. Tedavi tamamlanır.

            Zirkonyum kaplamaların çevre dokularla (diş eti) biyouyumluluğu oldukça yüksektir. Bu sayede implant üzeri protezlerde de sıkça tercih edilir.

            Parlatma işlemi sonrası yüzey pürüzlülüğü en az olan dental materyal şu an için üzerine hiç porselen sürülmemiş zirkonyumdur.  Doğru laboratuvar işlemleri sonucunda sadece ön dişlerde değil arka dişlerde de implant üzeri protez materyali olarak altın standart, zirkonyum kaplamalardır.

 

Bu makale 14 Ocak 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dt. Burak Ağar

Uzm. Dt. Burak Ağar , Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesini bitirmiş ardından Hacettepe Üniversitesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı’nda uzmanlığını tamamlayarak Diş Doktoru ünvanını almıştır. Ankara’da uzun bir süre boyunca çok değerli kliniklerde Protetik Diş Tedavisi ve Protez uzmanı olarak çalıştıktan sonra Bursa’da ortağı olan Uzman Cerrah Yasin BULUT ile birlikte EON Dental’i kurmuştur.

Uzm. Dt. Burak Ağar , mesleki çalışmalarına EON Dental Kliniği'nde devam etmektedir.

Uzm. Dt. Burak Ağar
Uzm. Dt. Burak Ağar
Bursa - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube