İmplantoloji ve Ortodonti

Dt. Elif Gündüz
Dt. Elif Gündüz
15 Mart 2011352 görüntülenme
Randevu Al
İmplantoloji ve Ortodonti

Birey ortalama 12 yaşında daimi dişlenme aşamasını tamamlar. Yani bu yaşta ağzımızda mevcut olan dişler artık değişmeyecektir ve yetişkinliğimizde ve yaşlılığımızda da bu dişleri kullanacağız demektir. Dişlerin içlerinde sıralandıkları çenelerin alveol denilen kısmı dişlerin sürme hareketiyle büyür ve yapılanır. Genetik olarak diş eksikliği bulunan çocuklarda ve erken çekime bağlı diş boşlukları olan yetişkinlerde dişler arasında yer alan bu boş kemik alan yıllar içerisinde yan yatmış kumsaati gibi incelir.



Bu incelen kemik defektine implant uygulamak implantın tutuculuğu açısından mümkün olamayabilir. Kemiği kalınlaştırıp implant uygulamaya müsait hale getiren cerrahi tekniklere bir alternatif de ortodontik tedaviyle doğal olarak kemik oluşturmaktır. Yapılan bilimsel araştırmalar ortodontik kuvvetlerle doğal uyarı sonucu vücudun kendi kemik yapıcı hücrelerini aktive ederek oluşturulan kemiğin cerrahi olarak yapay kemik dokusu ve ya kemik transplantasyonu ile oluşturulan kemikten çok daha sağlam ve uzun vadede erimelere dayanıklı olduğu yönünde.

 

Bu işlemin tek dezavantajı süredir. Ortodontik tedaviyle, yani dişleri üzerlerine yapıştırılan braketlerle teller üzerinde kaydırarak yapılan müdahalede dişler ayda sadece 1 - 1,5 mm hareket ederler. Bu da 10 mm bir kemik defektini yaklaşık 10 ayda tedavi edileceği demektir. Ancak kişinin zaten ortodontik tedaviye ihtiyacı varsa bu yöntem idealdir. Dişler sıralanırken kemik defekti de yapılandırılır. Ayrıca bu tür defektli hastaların büyük çoğunluğunda uzun süreli dişsizlikten kaynaklanan dişlerdeki kaymalar sonucu kapanış bozuktur ve ortodontik tedavi zaten gereklidir.
 

Yazar Hakkında

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır