Ketojenik diyet - betden diyet klinği

Ketojenik diyet - betden diyet klinği

Günümüzde artan obezite sebebiyle çeşitli diyetler zaman zaman popüler olmaya başlamıştır. Son dönemlerde adını sık sık duyduğumuz Ketojneik Diyet, sanıldığının aksine yeni ortaya çıkmış bir diyet modeli değildir. 1920’lerden beri varlığını sürdüren bu diyet, epilepsi hastalarında özellikle çocuklarda atak sıklığını azaltmaya yönelik bir beslenme şekli olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise ortaya çıkış amacından farklı olarak kilo vermek isteyen insanların uygulamaya başladığı bir diyet haline gelmiştir.

Temelde ketojenik diyet; besinlerle karbonhidrat alımının kısılıp, yağ alımının arttırıldığı diyet modelidir. Günlük diyetteki protein miktarında herhangi bir değişiklik yapılmadan gereksinim kadar tüketilmektedir. Diyetle beraber karbonhidrat alımını minimuma indirilerek, yağ oranıyla geriye kalan kalori açığı kapatılmayı ve vücudun daha hızlı yağ yakması için karbonhidrat metabolizmasından sonra devreye giren yağ metabolizmasını etkinleştirme amaçlanmaktadır.

Vücut enerjisi için ilk sırada kullanılan karbonhidratlar günlük diyetle birlikte az alındığında enerji harcaması için ikinci sıradaki yağlar kullanılmaya başlanmaktadır. Karbonhidrattan az miktarda beslenen vücut; kaslardaki karbonhidrat depolarını boşalttıktan sonra vücutta fazla depolanarak kilo artışına yol açan yağ dokusunu enerji olarak kullanmaya başlamaktadır. Karbonhidrat depolarının boşalması ve yağ yakımının başlaması kişiden kişiye değişiklik gösterdiği için besin ögeleri alım oranları dengeli bir şekilde planlanmış ketojenik diyette yağ yakımı 3-7 gün arasında başlamaktadır.

Karbonhidrat metabolizmasının tekrardan devreye girmemesi için içeriğinde karbonhidrat bulunan besin gruplarının birçoğu diyetten çıkarılmaktadır. Diyette günlük olarak pilav, makarna, ekmek, kurubaklagil gibi tahıl grupları, süt ürünleri, meyve ve sebzelerin büyük bir kısmı diyetten çıkarılmaktadır.

Besinlerinin büyük çoğunluğunun diyetle alımı kısıtlandığı için bireyler tarafından uygulanması ve sürdürülebilir olması oldukça zordur. Hamileler, emziren anneler, diyabet hastaları tarafından uygulanması önerilmemektedir.

Siz de size en uygun sağlıklı beslenme modelini öğrenmek ve bu modeli en doğru şekilde uygulamak isterseniz 0850 474 26 84 numaralı telefonu arayarak ücretsiz ön görüşme randevusu oluşturabilirsiniz.

Bu makale 5 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Betül Deniz

Uzm. Dyt. Betul Deniz, Ankara Üniversitesi’nde 2004 yılında lisans eğitimini tamamladıktan sonra yine Ankara Üniversitesi Beslenme Bilimleri’nde 2006 yılında yüksek lisans eğitimi ile uzmanlık almıştır.
Kariyeri süresince 15 yıl kurumsal firmalarda yönetici ve diyetisyenlik mesleğini birlikte götürmüştür. 
2020 yılında Yeditepe Üniversitesi’nden Yaşam Koçluğu sertifikası alarak, aslında çok sevdiği ve uzman olduğu insan ilişkileri konusunda kariyerine bir branş daha eklemiştir.
2021 yılı başında Yeditepe Üniversitesi’nden Fitoterapi Eğitimi alarak diyet danışmanlığı ve çağın beklentisi olan bitkisel çözümlerle danışanlarına farklı çözümler sunmaktadır

Etiketler
Diyet yapmak
Uzm. Dyt. Betül Deniz
Uzm. Dyt. Betül Deniz
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube