Varis nedir ?

Varis nedir ?

Toplumda en fazla görülen kalp damar problemlerinden biri varislerdir. Varislerin ne olduğunu anlamak için onların oluşumunda rol oynayan toplardamarların işlevini bilmek gerekir. Toplardamarlar (venler), vücutta kirli kanı organlardan ve çevre dokulardan alıp kalbe taşıyan en büyük çaplı damarlardır. Adında da olduğu gibi kan için bir çeşit toplayıcı görevi görür. Geniş bir çapa sahip oldukları için içerilerinde tek yönlü çalışan kapakçıklar bulunur. Bu kapakçıklar kanın damarlarda gittiği yola geri dönmemesi, yer çekimine karşı kalbe doğru yapılan taşımada işlev görmesi için vardır. Bu damarların fonksiyonundaki değişmeler varis gibi sorunları yaratabilir. Belli nedenlerle vücudun çeşitli yerlerinde oluşan damar genişlemeleri meydana gelebilir. Damar duvarlarında meydana gelen bu fonksiyon bozukluğu ise varislerin oluşumundaki temel fizyolojik nedendir. Varisin kaynaklandığı bu sorunun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte hastalığın oluşma evresinde farklı durumlar izlenebilmektedir. Sorunun çözümü ve ilerleyen vakalarda daha kötü sonuçlarla karşılaşmamak için varis tedavisinde uzman kalp damar cerrahlarını tercih edebilirsiniz. Op. Dr. Rıza Aktaş İzmir’de bulunan kliniğinde ameliyatsız varis tedavisi yapmaktadır.

Varis Nedir?

Genellikle bacaklardaki yüzeysel toplardamarlarda meydana gelen damar büyümeleri öncelikle kılcal damar çatlamaları olarak kendini gösterir. Cilt yüzeyine yakın olan damarlarda bu durum daha belirgin olarak oluşum gösterir. Kılcal damarlarda varis başlangıcı olarak görülen damar çatlamaları telenjiektazi olarak adlandırılır. Bu durum estetik bir sorun dışında hastalar için sorun yaratmasa da varis daha farklı olup bir çeşit ilerlemiş damar genişlemesidir.

Varisler en fazla bacaklarda oluşum gösterir. Ancak bacaklar dışında iç organların duvarlarında, testislerde, kısacası damarların olduğu çeşitli bölgelerde de görülebilir. Bacaklardaki toplardamarlarda aşağıdan yukarıya kanın taşınması söz konusu olduğu için kanın aşağıya yerçekimi etkisiyle tekrar dönmemesi için bir çeşit kapakçıklar bulunur. Damar çeperleri çeşitli nedenlerle bazı fonksiyon bozukluklarına uğrayabilir. Bu durum açılıp kapanan kapakçıkların da tam olarak işlevini yapmasını engeller. Organ ve çevre dokulardan kalbe dönmek üzere toplanan kirli kan, kapakçıklardan sızmaya başlar. Kalbe dönmesi gereken kanın sirkülasyonu bu durumda bozulur. Kirli kan vücudun alt bölgelerinde, dolayısıyla en fazla bacaklarda birikmeye başlar. Tıpkı atık maddelerin çevreye zarar vermesi ve atılan çöp poşetlerinden bir süre sonra koku ve sıvı yayılması gibi, varislerin oluşumunda hasarlı damarlardan da bir süre sonra kirli kan sızar. Çevre dokulara zarar vererek ilerleyen vakalarda sadece estetik bir sorun oluşturmayıp hasta için ağrı ve iltihap kaynağı olabilir.

Varisin görüldüğü hastalar tek bir grupta olmamakla birlikte hastalığın görüldüğü vakalarda benzer gerekçeler bulunur. Özellikle

menopoz dönemi

gebelik

obezite

fazla ayakta kalmayı gerektiren işler

yaşlanma

duruş bozuklukları

hormon kullanımı

Aile öyküsünde varis bulunan hastalarda varis vakaları sıkça gözlenir. Kadınlardaki varis vakaları erkeklerde oluşan vaka sayısının yaklaşık 4 katı kadardır.

Genelde bacaklarda varis görülüyor olma nedeni, vücutta fazla basınç olan alanların varis için etken olmasıdır. Bu nedenle özellikle alt bacaklarda varis vakalarına çok sık rastlanır. Hastalığın seyri kişiden kişiye değişebilir ve farklı evreler gözlenebilir. Kılcal damar varisleri denen estetik kusur olmak dışında hastalar için sorun yaratmaya varisler her yaştaki bireylerde görülebilir. İlerleyen varis vakaları ise en başta yaşlanma olmak üzere yukarıdaki gerekçelerle ortaya çıkabilir.

Vücudunuzda değişmeler hissediyor, özellikle bacaklarınızda farklı bir görünüm dikkatinizi çekiyorsa varisten şüphelenmeniz için bazı bulguların olması gerekir. Varis hastalığında genel bulgular sıralandığında aşağıdaki gibi bir tablo görülebilir.

Bacaklarda meydana gelen ağrı

Uyuşma hissi

Gece krampları

Uyuşma

Parestezi

Huzursuz bacak

Ağrı ve kaşınma

Damarlarda belirginleşen mor-mavi renkler

Yukarıdaki bulgulardan biri ya da daha fazlası varis oluşumunda gözlenen durumlardandır. Belirtilere bakarak kendinizde varis olduğundan şüpheleniyorsanız kısa zamanda uzman bir hekime başvurmanız önemlidir.

İzmir varis tedavisi için Rıza Aktaş’tan randevu alarak muayene ve tedavi olabilirsiniz.

Bu makale 30 Eylül 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Rıza Aktaş

Op. Dr. Rıza Aktaş, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Kalp Damar Cerrahisi uzmanı olmuştur.

Op. Dr. Rıza Aktaş, mesleki çalışmalarına İzmir'de bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Varis nedir
Op. Dr. Rıza Aktaş
Op. Dr. Rıza Aktaş
İzmir - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube