Varikosel nedir, tedavisi nasıl yapılır, kısırlık yapar mı ?

Varikosel nedir, tedavisi nasıl yapılır, kısırlık yapar mı ?

Erkeklerde infertilite veya kısırlığın en sık saptanan nedeni varikoseldir. Varikosel testis çevresindeki toplardamarlarda genişleme ya da varisleşmedir.

Hastalar genellikle torbada ele gelen ya da gözle görülen bir dolgunluk ya da gebe bırakmadaki zorluk ile başvururlar. Hastalık neredeyse her zaman sol taraftadır ve aslında doğumsal bir bozukluktur. Bazen ergenlik öncesi çocuklarda aileleri tarafından torbada şişlik yakınması ile kontrole getirilirler.

Sperm tahlillerinde en sık rastlanan bozukluk sperm sayısı ve hareketlilikteki azalmadır. Tedavisi ilaçlar ile olmaz ve ameliyat tek çözümdür. Ameliyatta varisleşmiş olan damar bağlanır ve kirli kanın testis üzerine yığılması engellenir. Ameliyatın etkisi 6 ay sonra görülür. Ameliyat olan hastaların %50 sinde sperm sayısı ve hareketliliği artar, %40 ında değişmez ve %10 unda ise daha kötüye gider. Ameliyatın kime faydalı olup olmadığı hala bilinmemektedir.

Önemli olan ameliyatın yapılmasında kirli kanın toplandığı tüm damarların tamamen bağlanması ve bu arada temiz kan taşıyan atardamarın zarar görmemesidir. Ameliyatın mutlaka özel büyüteçler kullanılarak yapılması gerekir ki maksimum avantaj sağlanabilsin. Yeterli damar bağlanmayanlarda hastalık devam edebilir ya da ileriki yıllarda tekrarlayabilir.

En iyi ellerde bile varikosel sonrası yumurta çevresinde su birikmesi yaklaşık %10 yeni damar oluşumuna bağlı yeni varikosel gelişimi ise %5 dir. 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Selçuk Yücel

Prof. Dr. Selçuk YÜCEL, 1995 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesini birincilik derecesi ile bitirdi. Tıp Fakültesinin son yılında Amerika Birleşik Devletlerinde doktorluk yapabilme için gerekli olan ECFMG sertifikasını almaya hak kazandı. Aynı yıl Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalında başladığı asistanlığını 2000 yılında bitirerek üroloji uzmanlığını aldı. Asistanlığı sırasında Genel Cerrahi rotasyonunu Harvard University Massachusetts General Hospital Genel Cerrahi Anabilim Dalında yaptı. 2001 yılına kadar Acıbadem Sağlık Grubu Acıbadem Hastanesinde üroloji uzmanı olarak çalıştı. 2001 yılında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalına öğretim üyesi olarak başladı. 2001-2004 yılları arasında University of California San Francisco Üroloji Anabilim Dalında Dr. Larry Baskin gözetiminde çocuk üro ...

Etiketler
Varikosel tedavisi
Prof. Dr. Selçuk Yücel
Prof. Dr. Selçuk Yücel
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube