Varikosel nasıl teşhis ve tedavi edilir?

Varikosel testisin toplar damarlarının aşırı genişlemesi ile karakterize bir hastalıktır. Bu makalede varikoselin nasıl teşhis edildiğine dair bilgiler bulacaksınız.

Varikosel nasıl teşhis ve tedavi edilir?

Varikosel özellikle üreme çağındaki genç erkekleri etkileyen ve sık görülen bir durumdur. Sebebi tam olarak ortaya konulamamış olmakla beraber varikosel testisden kirli kanı toplayan damarların yeterli fonksiyon göstermemesinden ileri gelir. Testislerden uzaklaştırılamayan kirli kan içindeki bazı zararlı metabolitler spermlerin biçim ve fonksiyonlarını etkiler. 

Peki, varikosel teşhisini nasıl koyuyoruz?

Varikoselin teşhisi öncelikle iyi bir fiziksel muayeneye dayanmaktadır. Uygun sıcaklıktaki bir muayene odasında, hasta ayakta dururken testislerin sadece gözle incelenmesi ile ileri evre bir varikosele tanı koymak mümkündür. Elle yapılan muayene sırasındaki ıkınma ve öksürme gibi karın içi basıncı arttıran manevralar da varikosel varlığı ile ilgili fikir verir. Varikosel tanısı radyolojik görüntüleme ile doğrulanabilir. 

Görseldeki, ileri derecede bir varikoselin Doppler ultrason değerlendirmesi sırasındaki görüntüsü.

Gri tonlarındaki zeminin üzerindeki kırmızı ve mavi renk lekeleri testisin damarlarını gösteriyor. Normalde çok daha küçük olmaları gerekirken burada epeyce geniş damarları temsil eden daha büyük renk lekeleri görüyoruz. Testis toplardamarlarındaki aşırı genişlemeye varikosel denir. Varikosel hayatı tehtid eden bir hastalık olmamakla beraber erkeklerde testis torbasında ağrı, sperm sayısında azalma, kalitesinde bozulma ve nihayetinde kısırlığa neden olabilir.

Varikoselin tedavisi bu genişlemiş damarların çıkarılması yani varikoselektomidir. Varikoselektomi birçok farklı teknikle yapılabilmekle beraber mikroskobik cerrahi teknik, genişlemiş toplardamarların çıkarılması sırasında diğer bazı önemli anatomik yapıların korunmasını sağlar. Bu yapılar testisin beslenmesi için hayati önemi olan testis atardamarı, sperm kanalı ve lenfatik damarlardır. Testis atardamarı, sayıları değişen toplardamarların aksine tek bir tanedir. Ayrıca genişlemiş toplardamarların arasında oldukça ince kalır ve ayırt edilmesi güçleşir. Genişlemiş toplardamarları çıkarırken korunması gereken diğer bir önemli yapı da lenf damarlarıdır. Ameliyat sırasında bu şeffaf-beyaz ince damarların zedelenmesi, daha sonra hidrosel denen başka bir probleme neden olabilir. Hidrosel testisi saran tabakaların arasında aşırı sıvı birikmesidir.

Bu makale 16 Kasım 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Oktay Özman

Doç. Dr. Oktay Özman;1988 yılında doğdu. Tıp eğitimini İstanbul (Çapa) Tıp Fakültesi'nde 2011 yılında tamamladı. Uzmanlık eğitimini Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak 2018 yılında üroloji uzmanı oldu. 2021-2023 yılları arasında Avrupa Üroloji Derneği Bursu ile Hollanda Kanser Enstitüsü’nde Prof. Henk van der Poel’in yanında ''robotik cerrahi ve üroonkoloji'' alanında araştırmacı olarak bulundu. Burada Dr. Poel gözetiminde ve ORSI Academy-ERUS işbirliği ile yürütülen modüler eğitimin sonunda kendi gerçekleştirdiği vakalar ile robot yardımlı radikal prostatektomide yeterlilik sertifikası almaya hak kazandı. Dr. Özman, bu sertifikayı Avrupa’da bir robotik cerrahi akademisinden alan ilk Türk ürologdur. Hollanda Kanser Enstitüsü’nde bulunduğu sırada yürüttüğü TÜBİTAK projesi kapsamında yazdığı makaleler, üroloji alanında en prestijli ak ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
pubmed
Etiketler
Varikosel tedavisi
Doç. Dr. Oktay Özman
Doç. Dr. Oktay Özman
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube